Henry Laasanen Kirjoituksia miesten tasa-arvosta ja pariutumisesta

19 683 sukupuolta

  • Tammisalo vs. Kondelin
    Tammisalo vs. Kondelin

Queer-aktivisti Sade Kondelin väittää Rönsy-lehdessä (s. 7), että sukupuolia on olemassa ainakin 19 683 kappaletta.

Osmo Tammisalo pidättäytyy perinteisessä 2 sukupuolen väitteessä.

Ensimmäisen huolena Kondelinin väitteestä mieleen nousee vessojen rakentamisen kustannukset 19 683 sukupuolelle. Ja millä konstilla oman sukupuolensa saisi edes selville?

Naisten ja miesten välinen ero?

Kondelin väittää:

  • Naisten ja miesten välinen ero on biologisesti ja neuropsykologisesti suurin piirtein yhtä merkittävä kuin punatukkaisten ja ei-punatukkaisten välinen ero.

Kondelin on väärässä. Miesten ja naisten välillä on monta suurta biologista eroa:

  1. Yli 98 % ihmisistä seksuaalinen halu kohdistuu tiettyyn sukupuoleen, joko vastakkaiseen tai omaan. Preferenssi tiettyyn sukupuoleen on niin voimakas, että seksi "väärän" sukupuolen edustajan kanssa koetaan usein hyvin vastenmieliseksi ajatukseksi. Ihmisten seksuaalinen halu on kaikkea muuta kuin sukupuolineutraali.
  2. Ihmisillä on yleensä selkeä sukupuoli-identiteetti. Identiteetti on jopa niin voimakas, että se voi laittaa ihmisen tekemään sukupuolenvaihdoksen.
  3. Miesten ja naisten seksuaalisissa haluissa on suuria eroja.
  4. Miesten ja naisten parinvalintapreferenssit eroavat toisistaan suuresti. 

Yllä mainitut erot ovat pääosin seuraus biologiasta ja neuropsykologiasta, eivätkä suinkaan sosiaalisesti rakentuneista performansseista, joita henkilöt voivat vapaan valintansa mukaan esittää.

Kysymys Kondelinille

Kondelin kertoo käyneensä lävitse sukupuolenkorjauksen prosessin, joka vaikuttaa erittäin raskaalta sekä psyykkisesti että fyysisesti.

Jos sukupuoli olisi yhtä merkityksetön asia kuin hiusten väri, miksi kukaan kävisi lävitse raskasta sukupuolenkorjauksen prosessia?

Queer-teorian ongelma

Queer teoreetikot yrittävät tehdä yksinkertaisesta asiasta monimutkaista.

Olisi suunnilleen sama asia, jos aurinkokunnan toiminta yritettäisiin selittää "astronomisella queer-teorialla", jossa maa toimisi keskipisteenä ja aurinko ja muut planeetat maan kiertolaisena. Malli olisi omalla tavallaan oikea, mutta tekisi aurinkokunnan toiminnan ymmärtämisestä hyvin vaikeaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (38 kommenttia)

Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax

Mikä ihmeen perversio tämä vessajuttu oikein on? Sen 25 vuoden ajan, mitä olen työelämässä ollut, käytössä on ollut se yksi vessa, jota kaikkien sopii käyttää. Minkäänlaista ongelmaa ei missään vaihheessa ole ollut.

Itse asiassa rakentaminen halventuisi, jos siirryttäisiin kaikkialla yhden vessan systeemiin. Sukupuolipoliiseiltakin loppuisivat hommat saman tien.

Tapio Ahti

Eihän voi vaatia, että naiset joutuisivat samaan yksityistilaan heitä vaanivien kurkistelijoiden ja hyväksikäyttäjien kanssa. Tästä syystä vessat ovat ja tulevat aina olemaan eroteltuja.

Mutta varsinaisesti piti sanoa, että Issuu (vai mikä se oli) toimii luokattoman huonosti. En pysty lukemaan lehdestä kuin vasemman sivun ylemmän puolikkaan ja senkin huonosti, koska ohjelma ei tarkenna resoluutiota.

Henry Laasanen

Parempi kuva jutusta löytyy FB:stä...

http://www.facebook.com/photo.php?fbid=33372733340...

...ja suurempana sen saa kun valitsee optioista full screenin.

Tammisalon blogi...

http://ihmisluonto.blogspot.fi/2013/03/sukupuolist...

kati sinenmaa

Impi vaarassa miehet ja naiset kävivät yhteissaunoissa. Siihen aikaan ihmisillä ei ollut tarvetta tirkistelyyn. Jos haluamme tirkistelyvapaan tulevaisuuden, meidän tulee palauttaa yhteissaunat ja yhteisvessat

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Englannissa nuoret tyttölapset hermostuivat, kuin mies tuli säännöllisesti heidän pukuhuoneeseensa uimahallissa. Kun poliisi kutsuttiin paikalle selvittämään juttua, niin kävi ilmi, että kysessä oli biologinen mies, joka kuitenkin oli nainen, koska hän kokin niin.

Joskus nämä ristiriidat on laillisesti ratkaistu niin, että henkilön katsotaan olevan uutta sukupuolta silloin, kun korjaushoidot on aloitettu. Eli, kun ensimmäinen hormonipiikki on otettu, niin voi siirtyä toisen sukupuolen vessoja käyttämään ja pukuhuoneisiin.

Käyttäjän perttupulkkinen kuva
Perttu Pulkkinen

Nythän oppi murtoluvuista sanoo, että puolikkaita on aina tasan kaksi kappaletta. SukuPUOLIA ei siis voi olla matematiikan ja kielitieteen valossa kuin kaksi. Niinkuin kolikossa on kruunapuoli ja klaavapuoli, sekä asioissa hyvä puoli ja kääntöpuoli. Tässä puhutaan sitten kai sukusirpaleista?

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Englanniksi termi on kin sex tai gender, jotka eivät viittaa kaksijakoisuuteen.

kati sinenmaa

Mutta suomi onkin paras maa siksi, että suomen kieli on paras kieli. Emme voi tuosta noin vain nousta kielen yläpuoliselle näköala paikalle ja tuhota nousutikkaamme.

Tommi Mäkinen

19 683 sukupuolta? Tulee sukupuolenvaihdosleikkauksiin ihan uutta vääntöä, kunhan eka keksis mikä on?

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Vähän yksinkertaistetaan tätä juttua.Ihminen on monisyinen tapaus,ja aina ei ole niin selvää mihin kohdistuu halut.Ihminen on eläin,mikä unohtuu monelta.Eläinkunnassa tapahtuu myös seksuaalista halua samaan sukupuoleen,joten voimme olettaa ,että näin käy myös ihmiskunnassa.Kautta aikojen on ollut samansuuntaista käyttäytymistä joten,mihin "tulokseen" päädymme?Entäpä kun erotamme fyysisen ja psyykkisen tilan toisistaan,kuinka paljon se antaa tilaa ihmisten lähestyä toisiaan?Siis tietyissä "rajoissa" herkyyttä" on lähentyä toisiaan.Loppujen lopuksi on fakta se,että sitä pelkää eniten mikä on lähinnä itseään.Monet jotka kärsivät ns.homohobiasta,ovat juuri niitä jotka eivät tiedä rajojaan.Niin se vaan on.Ja hiuksenhieno on se raja,joka erottaa ns.normi ihmisen ,siitä mikä on yhteiskunnassa hyväksyttyä käytöstä.Mistähän nämä kaikenmaailman pervot ynm.sitten tulee,nämä jotka ilman omaatuntoa käyttävät hyväkseen ihmislasta,es.Hävitöntä on se.kuinka kirkollista ammattia harjoittava käyttää hyväkseen pientä lasta.Jos historiaa tunnet ,niin mieti.

Susanna Kinnunen

3^(3^2)

Vaikuttaa melko hatusta kiskotulta.

j.olavi heikkinen

joissain queer-teorian klassikoissa sukupuolia esitetään olevan noin 17 erilaista, joka tapauksessa káhden sukupuolen järjestelmä on nykymuotoisena tulossa tiensä päähän.

Henry Laasanen

Joka kerta kun olen yrittänyt osallistua lesbofeministien allasbileisiin, minut on torpattu ihan klassisella kriteerillä - kahden sukupuolen järjestelmään perustuen.

Jos edes liberaali lesbofeministit eivät usko vasta heränneeseen identiteettiini 11435, niin tien pää ei voi olla kovin lähellä.

http://www.facebook.com/photo.php?fbid=33405837670...

Victor Troska

Feministit itse ovat hanakasti nostamassa esille, että kaikesta mahdollisesta tilastoidaan naissukupuolen osuus, jotta voidaan paljastaa patriarkaatin metkut niin pätkätöiden, osa-aikaisuuden, kotiäitiyden/-isyyden etc. suhteen.

Ylläoleva vesittyisi, jos sukupuoli nähtäisiin pelkästään konstruktiona, jota ihminen voi vapaasti muuttaa ajan ja paikan funktiona tai jonka kirjaaminen tilastoihin edustaa ahdasta heteronormatiivista ajattelua.

Val Nyholm

Ikävä tosiasia ainakin Suomessa on se, että transnainen on lesboille mies vaikka olisi käynyt läpi koko korjausprosessin. Tässä mielessä Suomalaiset lesbot on varsin takaperoisia ja luulevat olevansa jotain ihmeellistä.

Matti Pulli

Olet väärässä. Lähde: biologia.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

No, valtio ainakin säästää, kun ei tarvitse enää tukea naistutkimusta ja palkata feministejä tasa-arvovirkoihin, kun sukupuolia onkin 17, ja näin ollen on vanhanaikasta väittää, että kahdesta sukupuolesta toinen sortaa toista.

Nykynuoret naureskelevat jo mummoille: "Haha hah, feminismi, muka kaksi sukupuolta, kivikautista."

Tapio Ahti

Vai 17! Minä kun olen kuullut, että feministien tarkoitus on päästä eroon vallankäytöstä, jotka väistämättä sisältyy luokitteluihin. Queer-klassikoiden mukaan näin ei sitten olekaan, vaan tarkoitus on kehitellä tilalle uusi luokitus ja siten uusi valtahierarkia.

Hyvä että realismi valtaa alaa: luokitteluista ei päästä eroon koskaan. Tosin queer-teoreetikkojen luokittelut otan itse käyttöön sitten kun helvetti jäätyy.

j.olavi heikkinen

17 tai 27, en muista tarkalleen. joka tapauksessa kahden sukupuolen heteronormatiivinen järjestelmä asettuu jatkuvasti kyseenalaiseksi, muun muassa tämä sukupuolieroa purkava hanke on saanut ajankohtaista näkyvyyttä :

http://www.tahdon2013.fi/

Käyttäjän PerttuLhdesmki kuva
Perttu Lähdesmäki

Kaikille, jotka ovat sitä mieltä, että sukupuolia on enemmän kuin kaksi:
Miksi ihmeessä ihmisiä ei voisi erotella sen mukaan, mitä niillä on jalkojenvälissä? Olkaa niin ystävällisiä ja kertokaa minulle, mikä on se paha ja vääryys tässä jaottelussa? Mielestäni erittäin selkeä jako.

Toinen asia on sitten sekoittaa psykologia tähän asiaan.
Eikö olisi kaikille helpompaa keksiä jokin aivan toinen termi kuin sukupuoli käsittelemään näitä "psykofyysisia" ominaisuuksia?
Minun nenääni haisee aivan selvästi jonkinlainen sumutus siinävaiheessa, kun vanhasta ja erittäin selkeästä jakosta lähdetään etsimään harmaansävyjä. Minulle on erittäin selkeää että, mitä siellä jalkojenvälissä on, kenen kanssa harrastaa sänkykamaripuuhia ja mitä siellä jalkojenvälissä omasta mielestä pitäisi olla ovat erillisiä asioita. Jos sanalla "sukupuoli" on aina tähän asti tarkoitettu, että henkilö on mies tai nainen, en ymmärrä miksi tähän jakoon pitää yhtäkkiä keksiä kaikenlaisia uusia vaihtoehtoja. Eikö olisi helpompi määritellä uusi termi "psykofyysiselle olemukselle" tms?
Heitetään tästä täysin mutulla, mutta itsestä tuntuu siltä, että henkilöt, jotka kokevat olevansa perinteisen sukupuolijaon harmaalla alueella olisivat myös tyytyväisempiä tällaiseen ratkaisuun, koska tarkempi määrittely voisi helpottaa heitä löytämään oman paikkansa ja minuutensa helpommin.

Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax

Joillakin intiaaniheimoilla sukupuolia on seitsemän. Niin naisten kuin miesten puolelta löytyvät fertiilit ja steriilit sekä neitsyet. Se seitsemäs löytyy miehen ja naisten välimaastosta eli on siis transihminen.

Se että länsimaisessa yhteiskunnassa sukupuolia on ollut kaksi, ei tee asiasta millään muotoa muuttumatonta. Itse asiassa muutos on ollut nähtävillä jo pitkään ja se edelleen voimistuu, kun edelläkävijöiden rintaman esimerkkiä seuraten hieman aremmatkin yksilöt uskaltautuvat avoimempaan itseilmaisuun.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Seitsemän sukupuolen rakentaminen Amerikan alkuperäisasukkaiden kulttuuriin tutkijan jälkeenpäin luoma sosiaalinen konstruktio.

Intiaanien järjestelmässä ei ollut transihmisiä, vaan oli mahdollista siirtyä miesten ryhmät naisten ryhmään biologiasta riippumatta, tai naisten ryhmästä miesten ryhmään. Sukupuolia oli siis kaksi, mutta siirtyminen toisesta toiseen oli mahdollista.

Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax

Voi se olla noinkin. Intaaneilla kumminkin luku seitsemän lienee jollain lailla pyhä, ilmansuuntiakin kun ainakin osalla heistä oli seitsemän.

kati sinenmaa

Vaadin vessoista sukupuolineutraaleja

Victor Troska

Jos sukupuolen käsitteeseen lisätään kaikki mahdollinen aina ihmisen äänestyskäyttäytymistä myöten, niin erilaisia sukupuolia saadaa enempi kuin kaksi. Toteaahan Sade Kondelin itsekin, että niitä on tavaton määrä.

Jäin miettimään, montako erillistä elementtiä Kondelinin käsitykseen sukupuolesta liittyy. Oma arvioni on about 140, joita sitten yhdistelemällä saadaan tuo mainittu luku 19 000. Voin olla väärässäkin ja jokatapauksessa noiden elementtien lukumärä on tässä irrelevantti muutakuin siinä mielessä, että se tuskin päättyy "vain" vajaaseen 200 erilliseen toisistaan riippumattomaan elementtiin.

Minusta tässä kyllä menee kaksi asiaa sekaisin (sukupuoli ja gender), harmillisinta tässä on se, että queer tutkijat haluavat antaa saman lainsäädännölisen legimiteetin genderille sen sijaan, että puhuisivat myönteisessä mielessä ihmisten mahdollisuuksista olla yksilöllinen oman sukupuolensa sisällä.

Oli mielenkiintoista huomata, että Kandolinen yrittäessä olla oikeaoppinen queer-aktivisti hän suhtautui kielteisesti tasa-arvoon. Asialla luulisi olevan hänelle kuitenkin henkilökohtaistakin merkitystä. Suomessa sukupuolenkorjausleikkauksiin ei pääse ilman sterilisaatiota, mikä on mielestäni epäkohta.

j.olavi heikkinen

seksuaalisen mielenkiinnonkin kohde vaihtelee, ja erityisesti liberaalissa ympäristössä vapaa toimijuus luo edellytykset laajemmalla ilmaisulle. åbo akademin laajoissa tutkimuksissa on havaittu, että nuoremman polven kaupunkilaisilla biseksuaalinen ajattelumalli on jo hyvin sisäistynyttä. kaksi kolmesta tutkimukseen osallistuneesta ei poissulje mmahdollisuutta intiimistä seurustelusta lähinnä omaa sukupuolta olevien kumppaneiden kanssa.

Victor Troska

By the way, huomasiko kukaan saman aukeaman vasemmalla puolella jutun poikien/miesten syrjätymisestä. Tuossahan oli mielenkiintoista se, että lehden päätoimittajan oli pakko lisätä siihen oma näkökulmansa, mikä toi esille naisten huonon tasa-arvotilanteen. Kertonee vain siitä, miten vaikea asia miesten ongelmien esiintuonti yhä edelleen on.

Tapio Ahti

Vihreissä poliittisesti korrekti näkökulma korostaa erityisen voimakkaasti feminististä näkökulmaa. Siinä mielessä aika poikkeuksellista, että nuorten miesten huono-osaisuus oli edes otettu esille vaikka tietysti feministisesti vesitettynä.

Harri Rautiainen

"Ensimmäisen huolena Kondelinin väitteestä mieleen nousee vessojen rakentamisen kustannukset 19 683 sukupuolelle."

Sukupuolia on vain kolme.

Rakennustyömailla: Miehet, naiset, mestarit

Julkisilla paikoilla: Miehet, naiset, invalidit

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Huomaa kuitenkin ero. Invavessa voi käyttää tervekin ihminen hätätapauksessa.

Sen sijaan invaparkkipaikkaa ei voi käyttää edes "hätätapauksessa".

On myös muistettava, että Suomessa mikään laki tai asetus ei säädä, että miesten pitää käyttää vain miesten vessaa ja päinvastoin. Kyse on vain sosiaalisesta epävirallisesta säännöstä.

Harri Rautiainen

Mutta rakennusmestarin vessaa ei voi terve ihminen käyttää edes hätätapauksessa.

Käyttäjän perttupulkkinen kuva
Perttu Pulkkinen

Väitän, että "sosiaalisen sukupuolen" käsitteeseen ja varsinkin sen moninaistamiseen sisältyy osittain looginen ajatusvirhe, tietynlainen kehäpäätelmä.

Ei ole välttämättä kaikkein olennaisinta KOKEA itseään mieheksi tai naiseksi, vaan OLLA vaan juuri sellainen ihminen sekä automaattisesti ohessa mies tai nainen, kuin haluaa olla. Tuo KOKEMINEN on melko epämääräinen käsite, jonka tosiasiallinen sisältö on hämärä ja varsin kulttuurisidonnainen.

Esim 1: afrikkalaiset miestenpaidat ovat suomalaisessa kulttuurissa feminiiniseksi katsottavia väreiltää, mutta silti ne ovat Afrikassa miestenpaitoja.

Esim 2: miesmäistä naisjohtajaa tai upseeria kukaan ei vaadi menemään sukupuolenvaihdosleikkaukseen sen takia, että hän on valinnut maskuliinisen käskyttäjän roolin. Hyvä.

Esim 3: myöskään vaaleanpunaista villapaitaa virkkaavaa miestä ei kukaan vaadi menemään sukupuolenvaihdosleikkaukseen. Hyvä.

Verkkoja ja tunteita KOETAAN, mies tai nainen ennenkaikkea OLLAAN vaan, kun kerra on satuttu maailmana syntymään. VAPAASSA maassa jokainen saa pukeutua miten haluaa, ja tuntea ja kokea mitä haluaa, ja hengata kenen kanssa haluaa, se on HYVÄ!!, mutta tällä ei ole sukupuoliasian kanssa automaattisesti mitään tekemistä.

Ok, tulen serran verran kuitenkin vastaan, että jotkut voivat kokea kulttuurin tarjoamat roolivaihtoehdot liian ahtaiksi määrääviksi, ja siksi vieraantuvat itsestään. Mutta entäs jos ihminen vapauttaa itsensä tuntemaan ja kokemaan mitä tuntee, ja etsii oman ratkaisunsa.

Tarkoitan, että sukupuoli on minusta ensisijaisesti biologinen asia, koska se on kaikkein työläiten muutettava fakta. Ymmärrän, että tässä on suomen kielen rajat myös kyseessä: sex ja gender. Mutta eikö silloin kannattaisi keksiä uusia sanoja myös suomeen ja unohtaa sukupuoli-sana tässä yhteydessä. Puhua vain ma-fe-akselista tai sitten suomentaa kömpelö gender-käsite "kenteriksi".

Tästä kimposi uusi blogini aihe. Kenteri tuo joustoa, jotta sukupuolet saa olla rauhassa sukupuolia.

nantti lanttunen

Ei. Ei tarvita mitään ällöttäviä uudissanoja, miljoonaa uutta sukupuolta tai muuta roskaa. Ja se on ihan sama, montako sukupuolta joillain inkkareilla oli. Entä jos nykysysteemi on ihan hyvä eikä todellakaan minkään typerän muutoksen tarpeessa?

Meillä on SELKEÄ ero: sukupuoliset elimet. Meillä on myös hyvin monia ominaisuuksia, jotka korreloivat sukupuolen mukaan, kuten voimakkuus.

"Queer teoreetikot yrittävät tehdä yksinkertaisesta asiasta monimutkaista.

Olisi suunnilleen sama asia, jos aurinkokunnan toiminta yritettäisiin selittää "astronomisella queer-teorialla", jossa maa toimisi keskipisteenä ja aurinko ja muut planeetat maan kiertolaisena. Malli olisi omalla tavallaan oikea, mutta tekisi aurinkokunnan toiminnan ymmärtämisestä hyvin vaikeaa."

Ei voi muuta kuin kompata tätä.

Käyttäjän PetraKosonen kuva
Petra Kosonen

Ja haastattelun tekijän nimenki voi mainita ;)

Veijo Kare

Miten homous voi jatkuvasti vaan innostaa ihmisiä? Kyse on vain ihmisistä... Ihmettelen. Kait homoudella on jokin tarkoitus, kun ei ole aikojen kuluessa karsiutunut? Eikö siihen voisi jo vähitellen alkaa suhtautua ihan ilman kiihkoa, puolesta tai vastaan? Taitaa olla koko kiihko enempi fundamentaalilesbojen iltapäivän puhdehommaa...? Saattaa olla, että kyse ei olekaan oikeudesta, oikeudenmukaisuudesta, tasa-arvosta vaan VALLASTA?

Veijo Kare

Miten homous voi jatkuvasti vaan innostaa ihmisiä? Kyse on vain ihmisistä... Ihmettelen. Kait homoudella on jokin tarkoitus, kun ei ole aikojen kuluessa karsiutunut? Eikö siihen voisi jo vähitellen alkaa suhtautua ihan ilman kiihkoa, puolesta tai vastaan? Taitaa olla koko kiihko enempi fundamentaalilesbojen iltapäivän puhdehommaa...? Saattaa olla, että kyse ei olekaan oikeudesta, oikeudenmukaisuudesta, tasa-arvosta vaan VALLASTA?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset