Henry Laasanen Kirjoituksia miesten tasa-arvosta ja pariutumisesta

Keski-ikäiset miehet eivät kelpaa uhriryhmäksi

 • Mikä ryhmä puuttuu kuviosta?
  Mikä ryhmä puuttuu kuviosta?

YLE esittää grafiikassaan nuorten, naisten ja maahanmuuttajien asunnottomuuden määrän:

 • Nuorten lisäksi asunnottomuus on lisääntynyt maahanmuuttajien keskuudessa. Myös naisten asunnottomuus on kasvanut viime vuosina merkittävästi.

Jutussa ei puhuta mitään miesten asunnottomuudesta, vaikka miehet - eritoten keski-ikäiset miehet - ovat ylivoimaisesti suurin asunnottomien ryhmä.

Naisten asunnottomuuden pieni kasvu on maininnan arvoinen asia, mutta miesten asunnottomuudesta ei tarvitse puhua mitään.

Ainut jutussa haastateltu henkilö on Alisa, nuori nainen nainen, vaikka nuoret naiset ovat todellisten asunnottomien pienin ja parhaimmassa asemassa oleva alaryhmä.

Nuorten asunnottomuus(?)

Nuorten asunnottomuudesta puhuttaessa ei käy selville, ovatko nuoret kokonaan asunnottomia vai onko heillä esim. vanhempia tai sukulaisia, joiden luona he voivat majoittua.

On aivan eri asia olla kokonaan asunnoton keski-ikäinen mies ja asua roskapöntössä kuin olla nuori, jolla vanhemmat, sukulaisia ja kavereita, joiden luona voi yöpyä ja jonka asunnottoman status on hankittu lähinnä asuntojonon vauhdittamiseksi.

Miesten on vaikeampi saada asuntoa vuokrattua

Kirjoitin aikaisemmin, kuinka miehiä syrjitään vuokra-asuntomarkkinoilla

 • Vuokra-asuntopalstoilla etsitään toistuvasti nimenomaan naisvuokralaisia, ja muutenkin asunnot menevät herkemmin naisille. Tasa-arvovaltuutettu saa yhteydenottoja miehiltä, joiden mielestä heitä syrjitään asuntomarkkinoilla. "Kaikki yhteydenotot aiheesta ovat tulleet miehiltä. He epäilevät, että he ovat eriarvoisessa asemassa kuin vuokra-asuntoa etsivät naiset. Niin yksityisillä kuin kunnallisillakin markkinoilla".

YLE mainitsee siitä huolimatta vain nuoret, maahanmuuttajat ja naiset apua tarvitsevina asunnottomina ja haastettelee vain nuorta asunnotonta naista.

Nuori on arvokkaampi kuin aikuinen mies

Vva:n toiminnanjohtajan Sanna Lehtonen lausuu törkeän syrjivästi:

 • Helsingissä tilapäistä asumista tarjoavia palvelupisteitä on vain muutamia. Päihtyneille tilapäisen katon pään päälle tarjoaa vain yksi toimipiste. Tällaiset paikat eivät Lehtosen mukaan sovellu nuorille. "Jos nuori tällaiseen paikkaan menee, niin viimeistään ovella tajuaa kääntyä takaisin".

Eli surkeat majoitusolot eivät sovi nuorille, mutta sopivat kuitenkin keski-ikäisille miehille, jotka eivät itse käytä alkoholia.

YLEn jutun punaisena lankana on nuorten asunnottomien suuri arvo verrattuna keski-ikäisiin miehiin, vaikka keski-ikäiset miehet on huonoimmassa asemassa oleva asunnottomien ryhmä.

 • Sanna Lehtosen mukaan nuorten asunnottomuus voi pahimmillaan johtaa ongelmakierteeseen, jota on vaikea pysäyttää.

Ja keski-ikäisen miehen asunnottomuusko ei johda ongelmakierteeseen? Tai jopa kuolemaan?

YLE uusintaa keski-ikäisten miesten arvottomuuden diskurssia

Yhteiskunnassa on virallisia uhriryhmiä, joiden puolesta puolesta feministis-vasemmistolainen sosiaalikoneisto propagoi YLEä myöten.

Keski-ikäiset miehet ovat useilla indikaattoreilla mitattuna kaikkein huonommassa asemassa, kuten kuten kodittomina. Siitä huolimatta keski-ikäiset miehet jätetään kokonaan mainitsematta uhriryhmistä puhuttaessa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

15Suosittele

15 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän ilekahila kuva
Ilkka Kahila

"Naisten asunnottomuuden pieni kasvu on maininnan arvoinen asia, mutta miesten asunnottomuudesta ei tarvitse puhua mitään."

Tilannehan on tässä sama, kuin uutisoitaessa itsemurhaan päätyneiden määristä:

Kohkataan, että tyttöjen/naisten itsemurhat ovat lisääntyneet ja ilmaistaan tähän liittyvää huolta. Samalla jätetään kuitenkin tuomatta esiin, että itsemurhaan päätyvistä yli 80% on edelleen poikia/miehiä.

Jonas Hellgren

On ne miehet siellä mukana. Eivät vain mahdu tuohon grafiikan skaalaan. Siinä puolitoista metriä näytön yläpuolella se miesten viiva menee.

Käyttäjän JukkaWallin kuva
Jukka Wallin

Jos on valkoinen ja hetero, niin on uhrattavissa helposti. Saat ensimmäisenä potkut työstäsi ja muutenkin käyttäydytään vihamielisesti.

Käyttäjän Json kuva
Jani Jansson

Uutisen aiheena on muutos asunnottomuuden demografisessa jakaumassa. Uutisen aiheena eivät ole asunnottomuuden pitkän aikavälin trendit.

Käyttäjän ilekahila kuva
Ilkka Kahila

No eikö tällaisessakin uutisoinnissa Jani sinun mielestäsi olisi silti jotenkin kohtuullista sijoittaa uutisointi joihinkin aihealuetta avaaviin raameihin ja nyt uutisoitua suhteuttaa ilmiön (asunnottomuus) kokonaisuuteen?

Melkein mistä tahansa aiheesta uutisointi menisi aivan älyttömäksi, jos kokonaisilmiöstä valittaisiin esiin nostettavaksi vain jokin pieni detalji ja siinä tapahtunut prosentuaalinen muutos:

vrt.

"Nykyaikaisen saksalaisen taistelupanssarivaunun, Leopard 2A5:n, vaihtoehtoiset aseistukset ovat vaunun julkaisuvuoden jälkeen lisääntyneet 520%"

Tuollaisesta uutisoinnista, ilman että se sijoittuu mihinkään laajempaan raamiin, on vaivatonta huomata, että se on älytön. Tilannetta ei sanottavammin parantaisi sekään, että sama prosenttiosuusnousu kerrottaisiin jonkin toisen panssarivaunun osalta. Koko puhe prosenttiosuuksien nousuista pitäisi sijoittaa siihen ilmiökenttään, josta ne ovat osia.

Käyttäjän Json kuva
Jani Jansson

Iso osa uutisoinnista jää sijoittumatta mihinkään laajempaan viitekehykseen ja on näin ollen melko "älytöntä". Toisaalta tässä on uutisoinnin ja sivistyksen ero.

Käyttäjän vivelu kuva
Ville Lukka

Itse graafiin on tietysti kolme selitystä:

1) Ei ole olemassa graafin otsikon mukaisia yksinäisiä asunnottomia miehiä.
2) Miesten käyrä todellakin on useita senttejä graafin yläpuolella, joten ei mahdu kuvaan.
3) Miesten asunnottomuus ei ole lisääntynyt, eli graafiin on kerätty vain asunnottomuuden lisääntyvyys.

Mutta hyvä tuuttaus. Miesvähättely on kaikkialla ja erityisen hyväksyttyä.

Petri Haapa

Onko miesten asunnottomuus lisääntynyt?

Käyttäjän VesaVkev kuva
Vesa Väkevä

Viimeiset 20 vuotta asunnottomuus on päässyt noin kerran vuodessa otsikoihin. Ja aina samalla kaavalla, etsitään jostain asunnoton nainen ja sen jälkeen pähkäillään sitä miksi naisten asunnottomuus lisääntyy.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

No olisiko teillä parannusehdotuksia tähän miesten asiaan?

Käyttäjän TommX kuva
Tomm Jakob

Henry jo tavallaan parantaa asiaa avaamalla sosiologin ammattitaidolla esille vääristyneen diskurssin ongelmia. Vääristynyt kuva kokonaisuudesta ohjaa herkästi rahanjakopolitiikkaa sijoittamaan rajalliset resurssit todellisten ongelmien sijaan vähäisempiin mutta vääristyneeseen kuvaan paremmin sopiviin kohteisiin.

Käyttäjän Json kuva
Jani Jansson

"parannusehdotuksia tähän miesten asiaan"

Erotapauksissa arvotaan kolikkoa heittämällä kummalle yhteinen asunto jää?

Esko Matinporo

Eiköhän oteta mallia feministien ajamasta linjasta ja laiteta kiintiöt asunnottomuuteen. Vaikkapa niin, että miesten asunnottomuuden ollessa yli puolet kokonaismäärästä, annetaan heille yhteiskunnan puolesta ilmaisasunnot.

Sakari Pulkkinen

Tasa-arvo tuo ongelmia ja sosiaalisia paineita?

"Naisten asunnottomuus on lisääntynyt.
Niuskalan hoitokodin johtaja Hytinkosken mukaan naisten ja miesten tasa-arvoisuus ajaa naisia päihteiden käyttöön ja sitä kautta asunnottomuuteen.
- Nainen on ryyppyporukan tasa-arvoinen jäsen. Heillä on sosiaaliset paineet osallistua päihteiden käyttöön."

http://www.ts.fi/viihde/1074075764/Naisten+asunnot...

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Tämä on myös aika mielenkiintoinen. Mistä asunnottomuus johtuu
http://www.asuntoensin.fi/files/2706/Gradu3_Paivi_...

Juhani Piironen

Kyllä tuo Ella Mikkola YLEstä saisi hävetä.

Siis verorahoilla tekee tuollaista ihmisarvoa sortavaa paskaa.

Sakari Pulkkinen

Kai joskus kiinnnitetään huomiota nouseviin trendeihin ja rajataan aihe sen mukaan. Jos ja kun naisten/nuorten asunnottomuus on lisääntynyt niin on siinä aihe. Tuossa ylempänä linkissä annettiin aika suorasanainen syy; naiset ovat alkaneet dokaamaan huomattavan paljon enemmän kuin ennen. Siinä vanhempien dokaamisessa lienee myös yksi syy miksi lapsia/nuoria pyörii kadulla/asunnottomana.

OK... kohta alkaa nillittäminen ja jeesustelu, että ei pidä syyllistää ja laitaa alkoholistin/juopon leimaa asunnottomiin eikä kehenkään ja yhteiskunnan syytä on kaikki.

Martti Laines

Kaikki ongelmat eivät ole yhteiskunnan syytä. Vain naisten ongelmat ovat. Miesten ongelmat ovat itseaiheutettuja.

Timo Härtsi

Olen ollut asunnottomana vuoden päivät, toki tästä on jo onneksi aikaa ja asiat ovat tällä hetkellä omalla kohdalla hyvin.

Joku ihmeellinen oletus tuntuu olevan monilla, että kaikki voivat mennä sukulaisten, ystävien nurkkiin majailemaan tuosta noin vaan. Minulle asunnottomuus oli kaikkea muuta kuin hauskaa aikaa, yritä siinä sitten käydä töissä kun et tiedä mistä saisi yösijan.

Minut pelasti ihana nainen joka antoi minun asua hänen luonaan. Kaikki eivät ole kuitenkaan yhtä onnekkaita kuin minä.

En minä ainakaan kaivannut mitään uhristatusta tai sääliä kun olin asunnottomana. Lähinnä välillä ihmetytti monien ihmisten asenteet ja se, että ei ollut mitään halua ymmärtää minun tilannetta. Tämän takia yhdessä vaiheessa lakkasin puhumasta koko aiheesta, purin hammasta ja toivoin että se kämppä löytyy jossain vaiheessa.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Muistan sen, kun asunnoton Pekka ei saanut kunnalta asuntoa ja tappoi itsensä.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Katselin hieman tuota ARA:n selvitystä asunnottomista.

Muutamia selvityksestä ilmeneviä kohtia:

 • Asunnottomien määrä on vähentynyt 80-luvun lopun 18 000 asunnottomasta nykyiseen noin 8 000 asunnottomaan. Jos asunnottomat ovat tuolloinkin olleet pääosin miehiä, on miesten asema parantunut merkittävästi.
 • Asunnottomat ovat lähes yksinomaan yksinasuvia (7 847), perheitä on vain vähän (446)
 • Naisia oli vuonna 2012 asunnottomina 1 893 (+20% edellisvuodesta)
 • Alle 25-vuotiaita 2 049 (+45,4% edellisvuodesta)
 • Maahanmuuttajia 1 550 (+52,0% edellisvuodesta
 • Kokonaismuutos oli vain +3,6% (2011: 5 752, 2012: 7 847)

Tästä voidaan päätellä:

 • n. 75% asunnottomista on miehiä
 • Kuitenkin, koska kokonaismäärä on pysynyt lähes samana, mutta erityisryhmien määrät ovat kasvaneet, voidaan tästä päätellä, että asunnottomien miesten (2011: 5 994, 2012: 5 954), samoin kuin asunnottomien aikuisten ja kantasuomalaisten määrä on vähentynyt.
 • Miesten asema on siten vuoden aikana parantunut aavistuksen, muttei merkittävästi.

Ryhmät ovat tietenkin limittäisiä (osa nuorista ja maahanmuuttajista on naisia, jne). Tilastosta on vaikea sanoa, johtuuko kolmen vähemmistöryhmän nopea kasvu siitä, että ne ovat merkittävästi päällekkäisiä - asunnottomia nuoria maahanmuuttajanaisia. Epäilen kyllä vahvasti että eivät.

Pitäisin yksittäisten ryhmien 20-52 %:n asunnottomuuden kasvua yhden vuoden aikana hälyyttävänä ja uutisoinnin arvoisena muutoksena. Tietenkin miesten asunnottomuus on pitkäaikainen ongelma, mutta se ei ole tässä räjähtämässä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset