Henry Laasanen Kirjoituksia miesten tasa-arvosta ja pariutumisesta

Creep shaming pitää saada loppumaan

  • Urban dictionary
    Urban dictionary
  • Creep shaming pitää saada loppumaan

Urban dictionaryn mukaan "creep" on naisille epämieluinen mies.

Tarkemmin kuvattuna creep aiheuttaa naisia häiritseviä seksuaalisia viboja. Tyypillinen creep ei osaa asettaa sanojaan oikein tai edes sanoa mitään. Creepiksi voidaan leimata ruma mies, häiritsevästi ilmeilevä mies tai miltei kuka tahansa.

Creep shaming on analoginen ilmiö slut shamingille tai faggot shamingille. Ero piilee siinä, että naisten ja homojen oikeutta puolustavat ihmiset syyllistyvät itse usein creep shamingiin.

Monet liberaaliksi itseään kutsuvat ihmiset vaativat tyypillisesti naisille tai homoille oikeutta toteuttaa omaa seksuaalisuuttaan. Heidän mukaan naisten on saatava toteuttaa omaa seksuaalisuuttaan haluamallaan tavalla. Muu on naisvihaa. He eivät ymmärrä itse syyllistyvänsä miesvihaan leimatessaan miehiä negatiivisilla leimoilla.

Creep shaming on ollut eräs naisten etuoikeuksista, joka on syytä lopettaa, koska "creep" on eräs pahimmista tavoita loukata miestä.

Ihmisillä ei tule olla oikeutta nimitellä naisia huoriksi tai homoseksuaaleja hinttareiksi vain siksi, että ihmiset kokevat heidän seksuaalisuutensa ilmentymät vastenmielisiksi. Sama oikeus nimittelemättömyyteen tulee olla myös heteromiehillä.

Tämä seksuaalisen häirinnän klassikkovideo näyttää, kuinka naiset leimaavat miehen  "creepiksi" vain siksi, että mies aiheuttaa epäattraktiivisuudellaan naisia häiritseviä seksuaalisia viboja.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Tervetuloa amerikkalaisen teini- ja pintaliitopopkulttuurin maailmasta suomalaiseen todellisuuteen. Kertoo jo paljon siitä, että sanalle "creep" ei ole luontevaa ja kotoista vastinetta, joka olisi aktiivisessa käytössä. Voidaan puhua vaikkapa "niljakkeesta" jos mies esimerkiksi vainoaa, seuraa ja tekee naista kauhistuttavia seksuaalisia lähentymiseleitä selvästi naisen tahtoa vastaan vaikka ymmärtäisi, ettei nainen ole kiinnostunut. Niljakkeessa on itsekäs konnotaatio, se ei ole uhri.

Epämiellyttäville miehille naureskelu on harvinaista. Tunnen paljon nuoria tyttöjä, enkä ole juurikaan kuullut heidän käyttävän epäkohteliaita ja häpäiseviä nimityksiä miehistä, jotka ovat jotenkin vastenmielisiä lähestyessään. Pikemminkin suomalaisille tytöille on vaikea ilmaista avoimesti, että heitä ahdistaa jokin mies, koska harva haluaa olla epäkohtelias tai asia koetaan hävettävänä ja ahdistavana.

Onhan sitten toki myös ääripään ihmisiä, joille mikä tahansa kiusaaminen ja nolaaminen tuottaa mielihyvää. Tällaisilta ihmisiltä eivät säästy tosin toiset naisetkaan.

Käyttäjän FArra kuva
Fredrik Arra

"Onhan sitten toki myös ääripään ihmisiä, joille mikä tahansa kiusaaminen ja nolaaminen tuottaa mielihyvää. Tällaisilta ihmisiltä eivät säästy tosin toiset naisetkaan."

Olen huomannut saman ilmiön. Edellisessä Laasasen keskustelussa oli hyvä esimerkki Mark Anderssonin toimesta.

"Ajatteletko aina banaanin nähdessäsi penistä? Sitä syödessäsikin?"

Viestin tarkoituksena oli vähätellä ja kiusata blogistia, häiritä keskustelua ja vähätellä aiheen tärkeyttä, viestistä jonka vloggaaja (ei bloggaaja) esitti. Ei kai kukaan noin typerä ole, että ei ymmärrä mitä videon lopussa tarkoitetaan? Kuten aina, trollit ja kiusaajat tarvitsevat hurraajat ympärilleen, jotka nauttivat tämän tapaisesta mielihyvästä. Nytkin näytti kolme hurraajaa viestillä olevan.

Käyttäjän ilekahila kuva
Ilkka Kahila

Petra Nyqvist:
"Epämiellyttäville miehille naureskelu on harvinaista."

Siinä mielessä olen ehkä samaa mieltä, että miehen ei tarvitse olla erityisen epämiellyttävän oloinen, että hänen habitukselleen voidaan nauraa, mutta miehille naureskelu itsessään on kyllä pikemminkin niin tavallista, että emme ehkä osaa kiinnittää siihen huomiota.

Eikö meille kaikille ole tuttua esim. (asia)toimittajien(kin) tekstit, joissa poliitikkomiehiä on saatettu luonnehtia "isomahaisiksi keski-ikäisiksi miehiksi"?

Toisaalta on saatettu luonnehtia miehiä tutuksi tulleen rypäskäsitteen "valkoihoinen keski-ikäinen lihaa syövä heteromies" kautta, ja se, että mies nämä kriteerit ihan objektiivisestikin ottaen täyttää, on ollut jo jotenkin raskauttavaa. Tällaiset ulkoiset kriteerit täyttävät miehet on saatu näyttämään, että nykyihmiselle he edustavat kaikkea ei-suotavaa. Tähän luokkaan kuuluvat miehet on aktiivisin toimin suorastaan dehumanisoitu.

Tai mitä ne olivatkaan ne "kalapuikkoviiksimiehet". Ei tuollaista leimaavaa kielenkäyttöä naisia kohtaan valtamedioissa esitetä.

Käyttäjän MiikaHyvrinen kuva
Miika Hyvärinen

Ongelmana on lähinnä mielivaltainen tulkinta, jos miestä voidaan pitää "niljakkeena" ilman konkretiaa päädytään juuri tuohon kiusaamiseen ja nolaamiseen.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Sukupuolittunut seksuaalisuus on jakanut roolit siten, että yhteiskunnassa miehen tehtävä on olla seksuaalisesti aloitteellinen. Sukupuolittuneessa heteroseksuaalisuudessa naisten seksuaalinen aloitteelisuus on tuomittavaa ja kiellettyä. Tämä liittyy kiinteästi siihen, että heteroseksuaalisessa järjestelmässä naisten aloitteellisuus johtaisi vääjämättä siihen, että naiset alkaisivat tekemään aloitteita toisten naisten avio- ja avomihille, mikä johtaisi äärimmäiseen kilpailuun hyvistä miehistä naisten kesken. Avioliittojen ja parisuhteiden pysyvyys olisi vaakalaudalla.

Kun miesten tehtävän on olla seksuaalisesti aloitteellinen, niin tämä johtaa väistämättä siihen, että osa aloitteista koetaan naisten taholta kielteisinä. Matemaattisesti voitaisiin jopa laskea, että naiset kokevat lähes puolet miesten puolelta tulevista aloitteista keskiarvoa kielteisempinä. Siis matemaattisesti puolet miesten kaikista aloitteista on keskimääräistä creepimpiä.

Jos yhteiskunta muuttuisi, ja naiset alkaisivat tekemään seksuaalispohjaisia aloitteita, niin vastaavasti miehet kokisivat lähes puolet naisten tekemistä lähestymisaloitteista keskimääräistä epämiellyttävimpänä, eli creepimpinä.

Sama ilmiö on myös homomaailmassa. Homojen mielestä noin puolet heihin kohdistuvista aloitteista on keskimääräistä creepimpiä.

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

Naiset osaavat olla todella tylyjä. Viime vappuna Oulussa menin baaritiskille ja sanoin vieressä olevalle naishenkilölle iloisesti "hei". Samantien tuli palaute: "Hiihdä kuule tuohon suuntaan!" Olin aika wtf siinä tilanteessa.

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

Eli ilmeisesti "creep" voi olla ihan tavallinen mies, joka ei vaan satu kiinnostmaaan.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Tilastollisesti voidaan laskea, että puolet miesten aktiivisista lähestymisyrityksistä saa keskimääräistä kielteisemmän vastaanoton.

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

Ei tuo ollut edes lähestymisyritys, puhumattakaan aktiivisesta sellaisesta. Sanoin vain "hei" ja nainen melkein sylki päälle :D

Victor Troska

Komppaan kyllä tässä Laasasta. Creep on nähdäkseni kuka tahansa outo, eksentrinen mies, jonka seksualisuus ei mahdu naisten prinssiunelmien pinkkiin maailmaan.
Ja siis aivan huolimatta siitä, lähestyykö hän naisia vaiko ei.

Käyttäjän MiikaHyvrinen kuva
Miika Hyvärinen

Olen siinä mielessä toista mieltä tuon videon kanssa, että "creep" voi olla myös haluttu mies, jolta ei saa toivottua vastakaikua.

minnam ahonen

"Tarkemmin kuvattuna creep aiheuttaa naisia häiritseviä seksuaalisia viboja."

Tarkemmin kuvattuna a creep aiheuttaa myös lapsille ja heidän vanhemmilleen pelkoja.

Käyttäjän MiikaHyvrinen kuva
Miika Hyvärinen

Lasten mukaanottaminen väkivaltaan kuulostaa huolestuttavalta, ja jos otetaan huomioon konteksti, jossa käsitellään creep shamingia misandrisempaa kommenttia on vaikea kuvitella.

minnam ahonen

On myös vaikeaa kuvitella muuta blogikontekstiä, missä misandrinen -leimakirvestä ei käytettäisi yhtä herkällä liipasimella :)

Käyttäjän MiikaHyvrinen kuva
Miika Hyvärinen Vastaus kommenttiin #14

Sanotaan vaikka näin, että lapset ja heidän vanhemmat eivät kuulu parisuhdemarkkinoille sekä ajatus heidän liittämisestä tähän kontekstiin on kummallinen. :)

minnam ahonen Vastaus kommenttiin #15

Miika, olen eri mieltä. Parisuhdemarkkinoilla on myös eronneita lapsellisia ihmisiä, yksinhuoltajia ym. Parin valinnassa/torjunnassa otetaan huomioon myös lapsen/lasten näkökulmaa.

Tuo ei ollut kuitenkaan kommenttini pointti, vaan...

Henry puhuu nimittelystä ja ottaa lähtötodisteluun sen, mitä etupäässä teinien ylläpitämä sanakirja sanoo. Siellä on yli 70 ns. itetehtyä määritelmää creepistä. Urban dictionary oli tosin aivan turha veto, kun kerran creep shaming sisältöineen on jo tuttu käsite Henryn lukijoille. Itse tutustuin siihen nyt. A creep on laajempi käsite, eikä välttämättä sukupuolittunut.

Henry haluaa lopettaa nimittelyn. Nimitteleminen alkaa kuitenkin jo kotoa ja päiväkodista, kiihtyen peruskouluun ja värittyen siellä sitten sex-hormonien vaikutuksesta. Aikuisuudessa ääneen nimittely vähenee ainakin.

Vanhemmat ja lastenhoitjat varoittelevat jo lapsia tuntemattomista ehdottelijoista, epämääräisistä tyypeistä, ihan aiheellisesti. FBI-sedätkin käyvät kertomassa vanhempainyhdistyksille, miten pitäisi suhtautua esim. cyber creeppeihin.

Lasten satukirjat on täynnä creepyjä tyyppejä, vastenmielisiä pelottavia hahmoja, joista osa on jopa naisia - noita-akkoja. (esim. se inhottava eläinrääkkääjää siinä Disneyn dalmatialaisissa? ja tästä ihan sivuun: Eikö se Pierre Kuselakin laulanut jostain karmeasta noita-akasta, jonka hän joutui torjumaan. On myös ilmaus: naama kuin petolinnun perse, tämä naisesta).

Ei siis huorittelua, vaan sen osoittamista lapsille että nainen ei ole aina haluttava prinsessa, hän voi olla myös kauhea, ruma akka.

Saduilla lapsille on siis iskostettu (muun muassa), minkäläisiä ihmisiä pitäisi varoa.

Jos Henry oikeasti haluaisi poistaa tai vähentää ikävää sukupuolittunutta nimittelyä, jonka juuret ovat jossain ihmisen evolutiivisessa tunnemaastossa, niin hänen pitäisi tehdä myös yhteis- ja valistustyötä varhaiskasvattajien, koulujen, vanhempainliiton kanssa. Eikö :)

Täällä hän saarnaa etupäässä samanmielisille veljille, jotka ovat jo "tiedostaneet" asian.

Käyttäjän MiikaHyvrinen kuva
Miika Hyvärinen Vastaus kommenttiin #16

Vau! Pidän kyllä Radioheadistä. Toit esille hyviä pointteja. Pikaisen luvun jälkeen olen edelleen sitä mieltä, että miehet ovat vakavammassa henkisen väkivallan uhassa tämän asian suhteen, ja varsinkin mielivallan.

On myös hyvä huomioida vanhempien vastuu, koska he ovat sosiaalityön näkökulmasta avainasemassa ja ironista kyllä usein vastuuttomampia kuin lapsensa. Ei ole hyväksi, jos lapsia varoitellaan turhaan, koska he näkevät vanhemmistaan lähes aina enemmän kuin vanhemmat heistä, mikä saattaa johtaa rationaalisen itsesuojeluvaiston katoamiseen.

Käyttäjän soberhaber kuva
Paula Kopra

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset