Henry Laasanen Kirjoituksia miesten tasa-arvosta ja pariutumisesta

Tasa-arvo Canthin aikaan ja nyt

Keskisuomalaisen toimittaja muistelee suomalaisia tasa-arvon naisia seuraavasti:

  • Mutta aivan samalla tavalla kuin nytkin, joutuivat tuhannet naiset ottamaan vastuun elämän koskipaikoissa eli käytännössä olemaan tasa-arvoisia miesten kanssa ja enemmänkin.

Toimittajan mukaan naiset ovat tasa-arvoisia silloin, kun he ottavat vastuun omasta elämästään miesten lailla.

  • Naiset ovat kantaneet ja kantavat vastuuta elämästä tavalla, johon miesten voimat eivät riitä.

Ahaa, naisilla näköjään riittää enemmän voimia kuin miehillä. Vastaavaa seksististä lausetta ei voisi sukupuolet käännettyinä painaa mihinkään lehteen: "Miehet ovat kantaneet ja kantavat vastuuta elämästä tavalla, johon naisen voimat eivät riitä."

Canth ja maatalon leskiäiti

Toimittaja kertoo Canthin ja erään leskiäidin sankaritarinat:

  • Minna Canthinkin elämän vaikein koski oli puolison seminaarinlehtori Ferdinand Canth kuoli 23.11.1879. Minna Canth oli tuolloin 35-vuotias seitsemättä lastaan odottava äiti. Suru oli varmaankin pohjaton, mutta vastuu lapsista pakotti ratkaisuihin. Ja siihen nuori leskirouva pystyi. Hän myi velkaisen omakotitalon Jyväskylässä ja muutti talvella 1880 yrittäjksi Kuopion. Hän menestyi liikenaisena, kirjailijana ja yhteiskunnallisena vaikuttajana.

    Muuan talvisodassa miehensä menttänyt vanha viisas maalaistalon emäntä kertoili elämästään.

    Jäin yksin neljän pienen lapsen kanssa. Mutta jo sinä keväällä tein toukotyöt ja kesällä opettelin ajamaan kahden hevosen niittokonetta. Haravakoneen ostin rahoilla, jotka sain mieheni joukko-osastossa järjestetystä keräyksestä kaatuneiden perheille. Olivastuussa lapsista. Elämän oli jatkuttava, eikä ollut aikaa pysähtyä suruun.

Canth ja leskiäiti tarttuivat toimeen ja he hankkivat kovalla työllä lapsilleen ja itselleen elannon.

Mikä ironista, tarinan Canth ja leskiäiti ovat nykyajan tasa-arvofeministin täydellisiä vastakohtia. Nykyfeministi syyttää miehiä ja vaatii valtiota tekemään työt puolestaan.

  • Enää ei tarvitse oppia valjastamaan hevosparia niittokoneen eteen, mutta yhtä vaikeita ja perinteisessä katsannossa miehille kuuluvista töistä tämän päivän yksihuoltajat – tasa-arvon naiset – joutuvat selviytymään.

Eivät varmasti joudu. Tarvitaessa lapsi viedään subjektiiviseen päivähoitoon ja raha tulee sossusta.

Yhteenveto

Toimittaja sanoo, että ennen vanhaan naiset olivat tasa-arvoisia miesten kanssa, koska naiset joutuivat ottamaan vastuun elämistään.

Tämän päivän tasa-arvo on vanhan tasa-arvon täydellinen vastakohta: vastuuta pyritään välttelemään viimeiseen asti.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Vastuu on joskus raskas kantaa. Mick Jaggerin naisystävä teki itsmurhan ajauduttuaan yrityksensä kanssa suuriin velkoihin ja talousvaikeuksiin. Kuitenkaan hän ei suostunut ottamaan taloudellista tukea upporikkaalta Jaggerilta. Jotain on maailmassa kyllä muuttunut tässä suhteessa.

Victor Troska

Surullinen tapaus kerta kaikkiaan. Tilanteesta tulee hieman mieleen Hannu Seppälän itsemurha 1991 hänen liikeideansa kariuduttua Portugalissa.

Victor Troska

Myönnän, että otaksuin Keskisuomalaisen kolumnistin olevan verraten nuori naistoimittaja, joka jutullaan nostattaa naisten uhripääomaa. Olinkin siis melko yllättynyt, kun kirjoittajaksi paljastui vanhemmanpuoleinen mies.

On kieltämättä irvokastakin rinnastaa leskeksi jäänyttä neljän lapsen maatalousemäntää nykyajan yhden/kahden lapsen omasta halustaan eronneeseen naiseen. Siinä missä edellinen toimii olosuhteiden pakosta, jälkimmäisen taloudellinen asema on pitkälti omien valintojen seurausta perustuen ajatukseen, että valtion/kuntien tekemät tulonsiirrot miehiltä naisille korvaavat avioliiton tuoman taloudellisen turvallisuuden.

Tämän päivän Hesari nostaa esille mielenkiintoisen yksityiskohdan naisten taloudellisesta vallasta (päinvastoin kuin mitä Lasse Kankaan uhrikertomus antaa ymmärtää). Sarasvuon ohjelma lopetettiin, koska sen kohdeyleisöksi ei ilmaantunut riittävästi televisioyritykset kaipaamia 29-44 vuotiaita naisia, joiden katsotaan olevan mainonnan (ja kuluttamisen) pääasiallisin kohderyhmä.
Tässä blogissa on aikaisemminkin nostettu esille se tosiasia, että kotitalouksista 80-90 prosenttisesti nainen päättää rahojen käytöstä.
Joten vaikka siis naiset muodollisesti olisivatkin pienempituloisia kuin aviopuolisonsa, niin perheen sisäiset rahavirrat kulkevat myös naisen kautta.

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen

Tän takia mua vituttaa naistenpäivä ja Minna Canthin päivä. Jo saavutetun tasa-arvon tilan juhlimisen ja tasa-arvo-ongelmien pohtimisen sijaan, se menee aina vaan siihen että sovinistit vauhkoaa netissä miten nääkin päivät on ihan turhia ja naisten tasa-arvo on mennyt yli ja laadidaadaadaadaa.
Tulee vaan paha mieli.

Käyttäjän paulisumanen kuva
Pauli Sumanen

Ja Tilastokeskus lyö lisää löylyä julkaisemalla kirjan "Naiset ja miehet Suomessa 2014" juuri tasa-arvon päivänä. Miehet tekevät ansiotyötunteja 24,0 % naisia enemmän, miehet saavat ansiotuloja 23,8 % naisia enemmän, miehet maksavat veroja 56,5 % naisia enemmän. Kun tilastot näyttävät, että elämme yhä mieselättäjäyhteiskunnassa, tuollaiset opukset pitäisi julkaista ihan muuna päivänä kuin tasa-arvon päivänä. Ihan turhaa naisten dissaamista. Kyllä naisetkin tekevät, mihin pystyvät.

Victor Troska

Minna Canthin päivä on almanakassa merkitty tasa-arvon päiväksi. Postauksestasi välittyy ajatus, että tasa-arvolla tarkoitetaan naisten tasa-arvoa, eikä tasa-arvoa sukupuolesta riippumatta.

Maskulistit ovat halunneet kyseenalaista perinteisen tasa-arvoajattelun, jossa tasa-arvoa ajatellaan naisnäkökulmalähtöisesti. On ymmärrettävää, että tamä voi ärsyttää traditionaalista tasa-arvoajattelua, koska miehiä ei perinteisesti ole haluttu nähdä uhreina tai sukupuolena, jolla ei ole tasa-arvoa.

Järkevintä, mitä ns. perinteiset tasa-arvoedistäjät voisivat tehdä, olisikin se, että vihdoin myönnettäisiin, että miesten huonoon asemaan yhteiskunnasa on oikeasti puututtava.

Ja lopuksi: Kansainvälistä miesten päivää on vietetty vuodesta 1999. Ymmärtääksesi Helsingin Sanomat mainitsi päivän ensimmäisen kerran vasta vuonna 2013 ja silloinkin täysin ohimennen viitaten lyhyesti naisten tasa-arvotaisteluun.

Käyttäjän soberhaber kuva
Paula Kopra

Otatteko yksin eläviä, yksin tienaavia naisia huomioon? Vai onnistuvatko hekin jotenkin murentamaan miesten toimeentuloa? Entäs ne naiset, jotka elättävät lasten lisäksi myös miehen? Ovatko hekin femakoita ja iniseviä huoria?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset