Henry Laasanen Kirjoituksia miesten tasa-arvosta ja pariutumisesta

Mieshoitajan kohtaama seksismi ja syrjintä hoitotyössä

 • Mieshoitajan kohtaama seksismi ja syrjintä hoitotyössä

Työministeri Lauri Ihalainen toivoo miesten suuntautuvan jatkossa enemmän naisvaltaisille aloille.

Naisvaltaisille aloille suuntautuminen on kuitenkin riskaabelia toimintaa miehille, koska miesten kohtaama seksismi ja syrjintä naisaloilla on arkipäivää.

Haastattelin mieshoitajaa hänen työssään kohtaamasta seksismistä. Merkittävin mieshoitajan kohtaama seksismin ja syrjinnän muoto ilmeni naispotilaiden hoitamisessa. Naisten hoitaminen (ja varsinkaan nuorten naisten hoitaminen intiimisti) ei ole useinkaan sallittua mieshoitajalle.

Mieshoitaja kertoo kohtaamastaan seksismistä

1. "Mieshoitajia "ohjataan" olemaan hoitamatta naispotilaita, etenkin kaikissa vähänkin intiimeissä toimenpiteissä tms. Naishoitajille miespotilaat ovat aivan "vapaata riistaa" toimenpiteessä kuin toimenpiteessä, VAIKKA saatavilla olisi mieshoitajiakin. Varsinkin nuoria naispotilaita ei oikein saisi edes lähestyäkään, omahoitajat sun muut asetetaan sen mukaan, ettei vahingossakaan vaan ole miespuolista hoitajaa. Toisaalta sitten, kas kummaa, kun tulee nuori miespotilas (vieläpä hyvännäköinen) niin naishoitajat ihan puoliavoimesti kahvihuoneessa "tappelevat" siitä, kuka tämän potilaan "saa omakseen"."

2. "Niin ikään, jos periaate on, että "se hoitaa joka ehtii", tuntuu olevan nykyään periaatteena kiireen vuoksi. Siihen "se hoitaa joka ehtii" -sisältyy kuitenkin aina piiloviesti "kunhan ei vaan mieshoitaja mene hoitamaan naispotilasta, niin kiire ei nyt voi olla jos ei ole hengenlähtö kyseessä". "

3. "Riippuu minkämoisesta hoitamisesta on kysymys. On juu ihan ok viedä lääkkeet tai käydä herättämässä sapuskalle tai käyttää ulkona kävelemässä. Ei ole ok käydä auttamassa pukeutumisessa tai aamutoimissa (paitsi jos on joku vanha mummo tms.) tai törkkäämässä katetria tms. Erottelua tulee sekä potilaiden että hoitajien taholta. Jotenkin sanatonta viestintää ja päätäntää on, että yleensä mieshoitajat ottavat miespotilaita omiksi potilaikseen ja naishoitajat ottavat nais- ja miespotilaita omiksi potilaikseen. "Työryhmä" eli lähinnä työvuorossa sillä hetkellä olevat hoitajat sen päättävät. Ja niistä suurinsa on naisia. Kyllä tähän miehetkin oppivat pian "sisään", eli vaikka olisivatkin keskenään töissä niin eivät laita naispotilaita oletuksena mieshoitajille. Poikkeuksia tietenkin on, jos on vaikka vanha tuttu potilas hoitosuhteesta, niin sitten miespuolinen hoitsu voi ottaa, etenkin jos on ennen hoitanut (tai jos potilas on väkivaltainen, hah)."

4. "Potilaiden taholta tuleva suhtautuminen on kyllä yleensä kaikkein pahinta. Harva se päivä sai työharjoittelussakin kuulla naispuoliselta potilaalta, että ei kiitos, otan naispuolisen hoitajan. "

5. "Naispotilaiden taholta tulee suoraa palautetta, että eivät halua miespuolista hoitajaa. Harvoin sitä toki kuulee, koska harvoimpa mieshoitajaa pistetään hoitamaan naispotilasta, hah! Opiskelijoiden kanssa sitä näkee enemmänkin, naispuolista opiskelijaa kohdellaan kuin ketä tahansa naishoitajaa...miespuolista hoitoalan opiskelijaa kohdellaan kuin ketä tahansa raiskaajaa..."

6. ESIMERKKI: "Miespuolinen nuori potilas eristyshuoneessa, aivan sekaisin, riisuu vaatteensa ja häärää siellä alastomana, hyppii välillä kameran edessä jne (kameravalvonta koko huoneessa) oikein tarkoituksella. Ei ongelmaa. Siinäpä hyppii sitten, vähän varotaan, että muut potilaat eivät pääse katsomaan eristyshuoneesta tulevaa videokuvaa ylipäätänsä. Potilasta hoitamaan menevät mies- ja naishoitajat. Naispuolinen nuori potilas eristyshuoneessa, aivan sekaisin, riisuu vaatteensa ja häärää siellä alastomana, hyppii välillä kameran edessä jne. oikein tarkoituksella. Ongelma. Monitoreja suljetaan, etenkin kahvihuoneesta tms. paikasta, koska "eihän se nyt sovi että tuollaista katsotaan tuossa", joku monitori on pakko jättää jonnekin päälle ja voit arvata muuten, millainen mekkala nousisi, jos mieshoitaja sitä seuraisi sivusilmällä (seurata pitää kuitenkin lain mukaan!) Ongelmaan puututaan myös, käymällä (naishoitajat) potilaan luona ja kehoittamassa pukemaan päälle (näinhän ei miespotilaan kohdalla tehdä). Potilasta hoitamaan menevät naishoitajat, mieshoitaja seisoo korkeintaan eristyshuoneen oven ulkopuolella vahdissa, valmiina tulemaan apuun jos tarvetta ilmenee (potilas alkaa riehumaan oikein kunnolla tai lyö hoitajaa tms.). Että silleen..."

Markkina-arvoteorian ennustama syrjintä

Mieshoitaja kertoo:

 • "Surkuhupaisaa on kuitenkin suhtautuminen mieslääkäreihin. Jos miespuolinen HOITAJA pyytää naispuolista potilasta ottamaan paidan pois, niin potilas ja luultavasti osa henkilökuntaakin pitää sitä seksuaalisena ahdisteluna, oli syy mikä tahansa. MUTTA, MUTTA: Jos miespuolinen LÄÄKÄRI pyytää naispuolista potilasta ottamaan paidan pois, niin paita lähtee pikavauhtia pois päältä! Tietenkin sitä nyt sosiaalisesti, ekonomisesti jne. korkeampitasoiselle urokselle ollaan valmiita kaikki näyttämään, mutta alempitasoiselle urokselle...no way!"

Siterasin kirjassani Naisten seksuaalinen valta (2008) Warren Farrellia, joka on tehnyt saman havainnon jo aikaisemmin: "Mieshoitajilta evätään Farrellin mukaan USA:ssa täysi mahdollisuus hoitaa alastomia naispotilaita, siinä missä naishoitajilla on vapaa pääsy hoitamaan alastomia miespotilaita. Koska suurin osa potilaista on naisia, se johtaa väistämättä syrjintään, koska sairaalan on palkattava naishoitajia joustavuuden lisäämiseksi. Jos kuitenkin miehestä tulee lääkäri, hänellä on täydet oikeudet käsitellä alastomia naispotilaita. Samalla tavalla molemmat sukupuolet hyväksyvät mieshammaslääkärin suuhunsa, mutta miesten on vaikeampi päästä suuhygienisteiksi. Miehellä onkin oltava riittävän korkea status, jotta hänelle suotaisiin tasavertainen mahdollisuus toimia joissakin työtehtävissä."

Lähihoitajamiehet ovat markkina-arvohierarkian pohjasakkaa:

 • "Miespuoliset lähihoitajat ovat pohjasakkaa. Nuoret lähihoitajatytöt tirskuiluineen ja muineen ovat ihan ok hoitamaan nuoria miespotilaitakin, mutta vakavasti työhönsä suhtautuva miespuolinen lähihoitajaopiskelija ei todellakaan pääse lähellekään naispotilaita. Sairaanhoitajien ja sairaanhoitajaopiskelijoiden kohdalla tilanne on ehkä hitusen parempi miesten kannalta, mutta ei merkittävästi. Vasta miespuolinen lääkäri pääsee vapaasti naispotilaita hoitamaan."

Tilanne eri osastoilla

Mieshoitaja kertoo:

 • "Osastolla, jossa on nuoria hoitajia ja etenkin nuori osastonhoitaja (tai miespuolinen osastonhoitaja) on asenne vapaampi ja tasa-arvoisempi kaikilta osin. Siellä tämmöisiä erotteluita ei niin selvästi ole. On kuitenkin, mutta ei niin rankalla kädellä."
 • "Asenne miespuolisia hoitajia kohtaan on yleensä kaikkein kamalin osastoilla, joissa ei ole lainkaan miespuolisia hoitajia ennestään. Lähinnä siis somaattisella puolella. Psykiatrian puolella, jossa mieshoitajia on enemmän ja heihin on jo totuttu, suhtautuminenkin on parempaa. Ei todellakaan kuitenkaan tasaveroista."
 • "Yksi miespuolinen hoitaja osastolla on kuin lemmikki, piristys naisten työpaikalle. Mutta lemmikin pitää tietää paikkansa, eikä missään nimessä rikkoa rajoja."

YHTEENVETO

 1. Hoitolaitoksissa on sanaton tai sanallinen sopimus siitä, että mieshoitajat eivät saa hoitaa naispotilaita, eivätkä ainakaan nuoria ja vähäpukeisia naispotilaita.
 2. Naishoitajat saavat hoitaa sekä nais -että miespotilaita. Osa naishoitajista suorastaan tappelee pääsystä hoitamaan hyvännäköisiä miespotilaita.
 3. Omahoitajat asetetaan siten, että mieshoitajille tulee miespotilas.
 4. Naispotilaat ovat kaikkein seksistisimpiä mieshoitajia kohtaan. Moni naispotilas kieltäytyy ottamasta mieshoitajaa
 5. Korkean statuksen lääkäri saa käsitellä alastomia naisvartaloita, mutta alemman statuksen mieshoitaja ei saa.
 6. Mieshoitaja saa hoitaa mummoja, hoitosuhteesta tuttuja naisia ja väkivaltaisia naisia, nuorten kauniiden naisten hoitaminen ja intiimit toimenpiteet ovat "no no".

Jos mieshoitajia halutaan lisää, miehiin kohdistuva seksismi ja syrjintä pitää poistaa hoitotyöstä. Seksismiin ja syrjintään syyllistyvät sekä naispotilaat että naishoitajat.

Ei ole reilua vaatia miehiä muuttamaan asenteitaan, jos koko hoitojärjestelmän asenne on miehiä alistava.

LUE PÄÄKIRJOITUKSIA:

Työelämän tasa-arvoon vielä matkaa

Jako miesten ja naisten ammatteihin versoo jo varhain

Työnjako ei käy tasan

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (59 kommenttia)

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Valitettavasti pitänee paikkansa. Olen työskennellyt päiväkodissa. Etenkin vanhemmat naiset tuntuvat kuvittelevan, että miehet hääräävät työssä ainoastaan naisten assistentteina. Jopa lastentarhanopettajiksi koulutettuihin miehiin suhtaudutaan alentuvasti. Todetaan vain, että on se ihan kiva heppu ja tulee lastenkin kanssa toimeen. Nuoret naiset suhtautuivat yleensä fiksummin. Ehkä tuo on asia, joka korjaantuu kun vanhempi väki siirtyy syrjään. Toivotaan ainakin.

Henry Laasanen

Eli osittain ongelma johtuu sukupolvikuilusta, jossa vanhemmat naiset ovat juuttuneet perinteisiin rooleihin.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Asenteet muuttuvat hitaasti ja etenkin vanhemmalle väelle uudet tuulet ovat usein vaikea paikka. Uskon vakaasti, että asia korjaantuu tulevaisuudessa, mutta aina joku joutuu tappelemaan eturintamassa.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Ensinnäkin se etteivät naispuoliset "potilaat"anna miesten hoitaa itseään,johtuu ihmisestä itsestään.Vanhempi polvi joka on es.vanhainkodeissa ei ainakaan hanttiin laita ,kuten ei kotihoidossakaan.Miehet tasapainoittavat mukavasti naisvaltaista selkään puukottamis työilmapiiriä.

Naisvaltaisilla aloilla on eniten työpahoinvointia ja sairauspoissaoloja.Jokainen kun haluaa olla "pomo"ei yhteen hyvään tulokseen päästäkkään ja kahvipöydässä ruoditaan toisten elämät jne.Sosiaaliala on hyvä esimerkki katkerien ja kateellisten naisten aikaansaannoksista.Hoitoalalla myös ne asiakkaat jäävät usein sivuseikaksi kun tärkeämpää on setviä työkavereiden ykstityiselämää ja nuuskia jopa terveystietoja laittomasti.

Valtaosa gynegologeista on miehiä,ollut kautta aikojen.Siinä on sentään pikkasen intiimimmät paikat levällään kun tutkitaan.Miesten eturauhasvaivoja ynm.hoitaa/tutkii niin mies kuin naislääkärit.Sukupuolitauteja jos epäilee on siellä näytteitä ottamassa,tutkimuksia suorittamassa niin miestä kuin naista.

Kyllä nykyään on onneksi tullut ja on tulossa miehiä alalle.Siis varsinkin sosiaali-ja terveydenhoitoon.Eri asia on sitten se kun nyt on es.lasten HUOSTALAITOKSISSA miespuolisia "hoitajia"jotka valvovat alastomiksi riisuttujen tyttöjen wc käynnit,suihkussa käynnit,kamera valvontaa(joka on laitonta)jne.Siinä tulee kynnys vastaan.Myöskään poikien riisumista ja nöyryyttämistä naishoitajien silmien alla ei voida hyväksyä.

Että pitää pikkasen ajatella pidemmälle.

Käyttäjän OlliKohonen kuva
Olli Kohonen

Kommentoinpa nyt muutamaa väitettä alan arjen työtä päivittäin tekevänä sairaanhoitajana. Ja olenpa siis vielä oikein mies. Olen hoitanut paljon naispotilaita, yhtä lailla kuin miespotilaita. Potilaiden ulkonäöllä ja iällä ei erotella potilaita. Toki esim. nuorten osastot ja geriatriset osastot ovat erikseen aivan lääketieteellisen taustan takia. Omahoitajia ei aseteta sukupuolen mukaan. Naispotilaat eivät ole sen seksistisempiä kuin miespotilaat. Joskus toki naispotilas voi pyytää naishoitajaa tekemään jotain intimeettiä hipovaa toimenpidettä, mutta aivan sama asia pätee siihen, että miespotilas voi pyytää mieshoitajaa vastaavaan.

Sellaista. Ja pian iltavuoroon OYS:iin.

Käyttäjän ilekahila kuva
Ilkka Kahila

Olli Kohonen:
"Kommentoinpa nyt muutamaa väitettä alan arjen työtä päivittäin tekevänä sairaanhoitajana. Ja olenpa siis vielä oikein mies."

Henryn jutun haastateltu mies oli myös ymmärtääkseni "alan arjen työtä päivittäin tekevänä sairaanhoitaja".

Sanopa Olli, etkö sinä siis tunnista haastatellun kertoman kaltaisia käytänteitä lainkaan suomalaisista hoitokonteksteista?

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Geriatria on iäkkäiden monisairaiden potilaiden hoitoa, vanhuuteen liittyvän monimuotoisen vajaakuntoistumisen selvittelyä, sairauksien ehkäisyä, ja toimintakyvyn optimointia.jne.jne.

Psykiatrinen hoito vaatii oman koulutuksensa ja erikoistumisensa.Siellä niitä riittääkin hoitajia moneen lähtöön..meinaan psykiatrisella puolella.

"Toki esim. nuorten osastot ja geriatriset osastot ovat erikseen aivan lääketieteellisen taustan takia"voitko vähän avata,mitä tarkoitat lääketieteellisellä taustalla tässä yhteydessä??

Käyttäjän OlliKohonen kuva
Olli Kohonen

Minä kerroin omat näkemykseni. Joku toinen kokee jotain toisin varmaan ja työpaikat ovat erilaiset. Osa noista väitteistä ovat mielestäni jopa perin juurin naurettavia, kuten vaikkapa se, että osa naishoitajista tappelee siitä, että pääsee hoitamaan hyvännäköisiä miespotilaita.

Käyttäjän ilekahila kuva
Ilkka Kahila

Ehdotan Olli, että otat tämän päivän työvuorosi aikana tämän Henryn kirjoituksen esille, ja kerrot täällä, tunnistavatko kollegasi mitään tällaista, jota tässä Henryn kirjoituksessa nostetaan esille. Ok?

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Onko Ilkalla asiaan liittyen merkittäviä omakohtaisia kokemuksia?

Käyttäjän ilekahila kuva
Ilkka Kahila Vastaus kommenttiin #15

Ei ole. Juuri sen takia ehdotinkin aiheesta kiinnostuneelle kommentoijalle, Olli Kohoselle, josko hän haluaisi tuoda tämän aiheen käsittelyyn lisänäkemystä ihmisiltä, jotka omien kokemustensa puolesta olisivat sitä kykeneviä tarjoamaan.

Tuo Olli Kohonen on muuten poliittinen toimija (Vasemmistoliitto), ja ainakin minua tuollainen poliittinen toimija säpsähdyttää, joka haluaa vain linnoittautua omaan totuuteensa.

Pirjo Jokinen

Ehkä Laasanen on joutunut sairaalaan, joutunut pötköttämään siellä epätoivoisesti sitä soittokellonnappulaa painellen kun ois halunnut jonkun hyvännäköisen hoitajan tulevan kohentelemaan pielustaan painaakseen klyyvarinsa tissivakoon mutta ei vaan ole ketään tullut, tai vaan se mieshoitaja..

Luullut sitten että osastolla on joku hyvännäköinen uros ja kaikki naishoitajat, ne toooosi hyvännäköset ja isorintaset kohentelemassa (niitähän siellä vaan hah hah hah) tyynyjään ja kopeloimassa.. *pursk*

Käyttäjän OlliKohonen kuva
Olli Kohonen

Omalla työpaikallani keskustelen tauoilla varmaan niistä asioista mitä sopivaksi katson. Sama pätee minuun, sinuun ja keneen tahansa muuhun. Mutta esimerkiksi voin mainita, että Laasasen kirjoituksen osalta on vähän hakusessa ihan perusfaktoja myös niiltä osin, että naispotilaat eivät voi pääsääntöisesti kieltäytyä mieshoitajista. Edelleenkin intimiteettiin liittyviin asioihin (vaikkapa nyt katetrointiin) voi halutessaan pyytää samaa sukupuolta olevan hoitajan, mikäli sellainen on suinkin saatavilla.

Käyttäjän ilekahila kuva
Ilkka Kahila

Olli Kohonen:
"Omalla työpaikallani keskustelen tauoilla varmaan niistä asioista mitä sopivaksi katson."

Olli, onko tämä nyt esillä oleva teema mielestäsi sellainen, jota et kokisi oikein SOPIVAKSI ottaa työyhteisön keskusteluissa esille?

Vähän niin kuin tabu? Sellainen, josta voisi jollekin tulla paha mieli?

Tottahan se tietysti on, että ei tällainen sukupuolittuneen työnjaon esille ottaminen silloin, kun työpaikan naisille eivät miehet enää olisikaan avuliaita ("mee ite ruuvaamaan se hylly sinne seinään") mitään hyvää henkeä olisi työpaikalle tuomassa.

AINOASTAAN NAISILLE tulisikin varata oikeus käsitellä työpaikan työnjakoa sillä tavalla, että vain heillä on oikeus vaatia, että mitään pelkästään naisille keskitettäviä työtehtäviä ei saa olla. Tämä olisikin itse asiassa huomioitava myös uudistettavassa TASA-ARVOLAISSA, jonka painopisteenä monet naistoimijatahot haluavat säilyttää "naisten asema työelämässä" painotuksen.

Pirjo Jokinen

Täh?

Olen levittänyt kinttuni vaikka miten monelle miespuoliselle gynekologille ja terveyskeskuslääkärillekin. Ja siis ihan vastaanotollakin.. hah hah hah..

Onko Laasasella jo aihepula?

Käyttäjän ilekahila kuva
Ilkka Kahila

Luitko Pirjo tämän Laasasen kirjoituksen? Jos, niin sinulla vaikuttaa olevan luetun ymmärtämisen kanssa kohtalaisia ongelmia.

Pirjo Jokinen

Voi ollakin. Lukihäröt on aika yleinen vaiva samoin kuin ymmärrysongelmat. Onko sinulla vammaisia tai erityisoppijoita kohtaan jotain, vai onko Henry palkannut sinut tänne moderaattoriksi tai US paimentamaan pöljiä?

Keskity aiheeseen, älä kirjoittajiin. Kiitos.

Pirjo Jokinen Vastaus kommenttiin #26

Tässä vielä Kahilan Ilkalle ote säännöistä, mitkä US:lla on kirjoittajille:

-"Älä esitä sukupuoleen, ikään, syntyperään, kieleen, uskontoon, vammaisuuteen tai henkilökohtaisiin ominaisuuksiin kohdistettuja asiattomuuksia."

Käyttäjän ilekahila kuva
Ilkka Kahila Vastaus kommenttiin #26

Joo, pahoittelut Pirjo.

Huomasit kuitenkin oletettavasti itsekin nyt jälkikäteen, että tuo kommenttisi, jota minä kommentoin, oli sellainen, jonka perusteella oma kommenttini oli aiheellinen. Sinulta jostain syystä oli mennyt totaalisen ohi olennainen osa siitä, mitä Laasanen kirjoitti.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen Vastaus kommenttiin #44

Ei Henry varmaankaan tarvitse esiliinaa keskusteluissa, mutta varmasti arvostaa, että mies korjaa naisen tulkintoja. Huomaat varmaan, kuinka aiheellinen oma kommenttini kommentistasi on.

Jochen Lapinlampi

Työpaikkoja on erilaisia tuollakin alalla. Opiskelin itse pari vuotta alaa ja seksismi ei ollut syy opinnoista luopumiseen. Siis se, että sain kuulla kirkkaasti seksuaalisen häirinnän täyttävät kommentit naistyökavereilta, vaan alalle pesiytynyt päihdehoitajia lellivä/ymmärtävä kulttuuri. Naisesimiehiä on moneen junaan, kuten miehiäkin, osalle esimies asema on noussut hattuun, osalla ei ole minkäänlaisia kannustus/johtamistaitoja jne..

Osa vanhemmista naispotilaista on toki sitä häveliäisyyden ikäluokkaa joille mieshoitajan suorittamat toimenpiteet ovat liikaa ja se heille suotakoon. Toki muistisairaudet näyttäytyvät joidenkin potilaiden kohdalla ja siksi alapään levittelyn osaa laittaa oikeaan kategoriaansa ei tuomiten vaan ymmärtäen ihmisen sairauden.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Vaikuttaa siltä, että tehdään pitkälle meneviä yleistyksiä N=1 otoskoon perusteella.

Vinoutuneita työyhteisöjä toki on. Yleistäminen miesten tasa-arvovajeeksi menee turhan pitkälle. Miten asia on autettavissa? Ottamalla epäkohdat työyhteisössä esiin. Esimiehen ja tarvittaessa henkilöstöpäällikön, luottamusmiehen ja työsuojeluvaltuutetun kanssa. Siihen tarvitaan kenties rohkeutta (asennemuutosta), jota Ihalainen peräänkuuluttaa.

Tosimies ja -nainen seisoo oikeuksiensa takana ja vaatii oikeudenmukaista kohtelua.

Käyttäjän ilekahila kuva
Ilkka Kahila

Markku Toivonen:
"Vaikuttaa siltä, että tehdään pitkälle meneviä yleistyksiä N=1 otoskoon perusteella."

Tässä nyt Laasasen esiin nostamassa asiassa ongelma ei ole se, että se pohjautuu vain yhden sairaanhoitotyötä tekevän ihmisen haastatteluun. Jos sitä kautta, minkälaisia näkemyksiä haastateltava tuo esille miehenä hoitoyhteisössä työskentelystä, on mahdollista saada alaa tuntevilta responssia, on kirjoitus ajanut tehtävänsä. Tietysti, jos tämä bloggaus olisi tarkoitettu tieteelliseksi tutkimusraportiksi, voisi "otoskoon" nostaa kritiikkinä esille.

Itse ajattelen, vaikka en sairaalassa työskentelekään, että esitettyjen asioiden täytyy ilman muuta olla tuon suuntaisesti. Kyse on yhteiskunnassa yleisemminkin vallalla olevista asenteista, jotka taatusti heijastuvat myös niihin käytäntöihin, joilla ihmisiä joissakin ammatillisissa konteksteissa kohdataan. Kokemukset eivät tietenkään kaikissa Suomen sairaanhoitoyksiköissä ole yksi yhteen nyt esille nostetun kanssa.

Jos mietitään vaikkapa koulujen terveydenhuoltoa ja sitä, kuka on "kelvollinen" kohtaamaan terveydenhoitajan roolissa yläasteikäisiä tyttöjä ja poikia, niin en muista kyllä koskaan kuulleeni, että tässä roolissa olisi toiminut joku mies. Mieshoitajille ei kertakaikkiaan haluta selostaa pimppavaivoja ym. Tai vaikka joku nuori olisikin siihen itse valmis, niin me aikuiset huolehdimme siitä, ettei tyttö joudu niin "noloon tilanteeseen".

Ja samoin aivan itsestään selvää on, että naiset ja tytöt keskimäärin ovat estoisempia, kuin miehet ja pojat tällaisissa asioissa. Ja koska me tiedämme (tai ainakin näin oletamme, pojilta ja miehiltä asiaa ei kysytä), että näin on, niin me järjestämme ammatillisiakin käytäntöjä tämä esiymmärrys lähtökohtanamme.

Mielenkiintoista tietysti on, miksi lääkäri ammattikategoriana muodostaa tässä poikkeuksen. Tästä Henry esittää valistuneen arvauksensa.

Markku Toivonen:
"Vinoutuneita työyhteisöjä toki on. Yleistäminen miesten tasa-arvovajeeksi menee turhan pitkälle."

Tässä kirjoituksessa painopiste ei tainnut olla "tasa-arvovajeen" korostamisessa, vaikka toki asiaan sellainenkin puoli liittyy.

Markku Toivonen:
"Miten asia on autettavissa? Ottamalla epäkohdat työyhteisössä esiin. Esimiehen ja tarvittaessa henkilöstöpäällikön, luottamusmiehen ja työsuojeluvaltuutetun kanssa. Siihen tarvitaan kenties rohkeutta (asennemuutosta), jota Ihalainen peräänkuuluttaa.
Tosimies ja -nainen seisoo oikeuksiensa takana ja vaatii oikeudenmukaista kohtelua."

Tähän liittyen ehkä jo suorastaan klassikkoesimerkki on uimahallien peseytymis- ja pukuhuonetilojen siivous, joka on lähes kokonaan keskitetty naistyöntekijöiden hoidettavaksi.

Asia ei ole juurikaan muuttunut, vaikka "epäkohta" on varsin hyvin tunnistettu. Mitä ovat asialle tehneet esimiehet, henkilöstöpäälliköt, luottamusmiehet ja työsuojeluvaltuutetut? Eivät mitään!

Sellainen uimahallisiivousta tekevä "tosimies", joka alkaa oikeutenaan vaatia päästä naisten peseytymis- ja pukuhuonetiloja siivoamaan, on pian entinen uimahallisiivousta tekevä "tosimies".

Henry Laasanen

Kyseessä on enemmän tai vähemmän yleisessä tiedossa oleva sanaton tai sanallinen käytäntö.

Asiaa ei ole nostettu julkiseen keskusteluun, koska miesten ongelmia ei ylipäätään käsitellä.

Ja naisten tai hoitajien seksismi on tabu, josta ei puhuta.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Ilkka Kahila:
"Itse ajattelen, vaikka en sairaalassa työskentelekään, että esitettyjen asioiden täytyy ilman muuta olla tuon suuntaisesti. Kyse on yhteiskunnassa yleisemminkin vallalla olevista asenteista, jotka taatusti heijastuvat myös niihin käytäntöihin, joilla ihmisiä joissakin ammatillisissa konteksteissa kohdataan."

Oletat kovasti vaikka et alalla ole työskennellyt. Myös epäilet alalla työskentelevän mieshoitajan kokemuksia, koska hän on poliittisesti sitoutunut. Jos alalla koetaan seksismiä, se tuskin korreloituu puoluekantaan.

Ilkka Kahila:
"Ja samoin aivan itsestään selvää on, että naiset ja tytöt keskimäärin ovat estoisempia, kuin miehet ja pojat tällaisissa asioissa. Ja koska me tiedämme (tai ainakin näin oletamme, pojilta ja miehiltä asiaa ei kysytä), että näin on, niin me järjestämme ammatillisiakin käytäntöjä tämä esiymmärrys lähtökohtanamme."

Asia on juuri päinvastoin. Pojilla on enemmän estoja ottaa puheeksi terveydentilaan, seksuaaliseen kypsymiseen ja henkiseen hyvinvointiin liittyviä asioita kuin tytöillä.

Ilkka Kahila:
"Mielenkiintoista tietysti on, miksi lääkäri ammattikategoriana muodostaa tässä poikkeuksen. Tästä Henry esittää valistuneen arvauksensa."

Kysymyksessä ei ole markkina-arvo, ammatin tuoma etuoikeus tms. vaan pääasiassa määräkysymys. Osastoilla on aina useita hoitajia, joten valinnanmahdollisuus on olemassa, jos sitä pitää tärkeänä. Osastoilla on pääsääntöisesti yksi lääkäri, jolloin valintamahdollisuutta ei ole.

Ilkka Kahila:
"Tähän liittyen ehkä jo suorastaan klassikkoesimerkki on uimahallien peseytymis- ja pukuhuonetilojen siivous, joka on lähes kokonaan keskitetty naistyöntekijöiden hoidettavaksi.

Asia ei ole juurikaan muuttunut, vaikka "epäkohta" on varsin hyvin tunnistettu. Mitä ovat asialle tehneet esimiehet, henkilöstöpäälliköt, luottamusmiehet ja työsuojeluvaltuutetut? Eivät mitään!"

On mahdollista, että naiset äänestäisivät jaloillaan, jos heidän pukeutumistilojaan siivoaisi nainen. Miksi miehet eivät äänestä jaloillaan? Odotan mielenkiinnolla kuvauksia ja kokemuksia pyrkimyksistä muuttaa asiaintilaa työyhteisöjen ja työnantajapuoleen tehtyjen kontaktien perusteella.

Käyttäjän ilekahila kuva
Ilkka Kahila Vastaus kommenttiin #24

Markku Toivonen:
"Oletat kovasti vaikka et alalla ole työskennellyt. Myös epäilet alalla työskentelevän mieshoitajan kokemuksia, koska hän on poliittisesti sitoutunut. Jos alalla koetaan seksismiä, se tuskin korreloituu puoluekantaan."

SIIS HETKINEN, nythän yrität kääntää koko asetelman päälaelleen. Laasanenhan toi kirjoituksessaan esille "alalla työskentelevän mieshoitajan kokemuksia", joihin toinen "alalla työskentelevä mieshoitaja" (Olli Kohonen) tuntui suhtautuvan lähinnä esille nostetut asiat sivuuttaen (koska hän on kertomansa mukaan kokenut asiat toisin) ja pyrkien saattamaan osan esille nostetuista kokemuksista naurunalaiseksi.

Ja nyt Markku sinä toteat, että minä epäilen mieshoitajan kokemuksia, ja vieläpä sen takia, että hän on poliittisesti (tietyllä tavalla?) sitoutunut. WTF?

En ole mitään tuollaista todennut.

AINOA POINTTINI viitatessani Olli Kohoseen poliittisena toimijana liittyi siihen, että mielestäni poliittisten toimijoiden (puoluekannasta riippumatta) tulisi olla kiinnostuneita siitä, miten ihmiset havainnoivat eri elämänalueiden mahdollisia ongelmakohtia sen sijaan, että mitätöisivät näkökulmia sen takia, että eivät itse ole kokeneet omissa elämänpiireissään asioita juuri jonkun tietyn kaltaisina.

"Omaan totuuteen linnoittautumista" totesin kavahtavani, ja aivan erityisesti silloi, kun on kyse poliittisesti aktiivisesta toimijasta.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen Vastaus kommenttiin #48

Ilkka, tunnekuohussasi sinä olet nyt se keskustelija, joka haluaa nähdä asiat vain oman ennakkoasenteen mukaisesti.

Käyttäjän ilekahila kuva
Ilkka Kahila Vastaus kommenttiin #51

Oliko tuossa Markku, mitä edellä selostin asioiden kulussa jotain sellaista, joka ei olisi pitänyt paikkaansa?

Minkälainen muuten mielestäsi on minun ennakkoasenteeni ja mitä asiaa koskien? Itse taidan olla asialle sokea.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen Vastaus kommenttiin #52

Henkilökohtaisuudet riittävät puolestani tässä keskustelussa kanssasi. Laske miljoonaan ja palaa sitten lukemaan kommenttejasi. Aika usein avaa silmät.

Käyttäjän ilekahila kuva
Ilkka Kahila Vastaus kommenttiin #54
Käyttäjän ilekahila kuva
Ilkka Kahila Vastaus kommenttiin #24

minä:
"Ja samoin aivan itsestään selvää on, että naiset ja tytöt keskimäärin ovat estoisempia, kuin miehet ja pojat tällaisissa asioissa. Ja koska me tiedämme (tai ainakin näin oletamme, pojilta ja miehiltä asiaa ei kysytä), että näin on, niin me järjestämme ammatillisiakin käytäntöjä tämä esiymmärrys lähtökohtanamme."

Markku Toivonen:
"Asia on juuri päinvastoin. Pojilla on enemmän estoja ottaa puheeksi terveydentilaan, seksuaaliseen kypsymiseen ja henkiseen hyvinvointiin liittyviä asioita kuin tytöillä."

Hyvä pointti tämä POIKIEN ESTOISUUDEN ESILLE NOUKKIMINEN! Näin varmasti on tuossa mielessä, kuin miten nostat asian tuossa esiin. Tätä taustaahan vasten mainitsemani kouluterveydenhuollon terveydenhoitajien 100%:nen naisvaltaisuus on entistä uskomattomampaa.

Oletan, että pojille (keskimäärin) saattaisi olla helpompaa ottaa puheeksi omaan "terveydentilaan, seksuaaliseen kypsymiseen ja henkiseen hyvinvointiin liittyviä asioita" MIESTERVEYDENHOITAJAn kanssa, kuin naisterveydenhoitajan kanssa. En kuitenkaan ole tietoinen, että tällainen asiana olisi milloinkaan noussut esiin, kun puhutaan koulun terveydenhoitopalvelujen tarjonnan molempia sukupuolia huomioivista näkökulmista.

Kun totesin, että "aivan itsestään selvää on, että naiset ja tytöt keskimäärin ovat estoisempia, kuin miehet ja pojat tällaisissa asioissa", niin ajattelin lähinnä tuollaista kehollisseksuaalista puolta.

Yhteiskuntamme käytäntöineen on hyvin pitkälle rakentunut sellaisen ymmärryksen varaan, että tytöt ja naiset tarvitsevat suojelua milloin miltäkin. Pitää suojautua miehen katseelta, pitää suojatua poikien rajuilta leikeiltä, pitää olla poikavapaita alueita tytöille, kuntosaleilla pitää olla osia vain naisten käyttössä, tyttöjen sukuelimiä ei millään tavalla saa leikellä (päinvastoin kuin poikien), tyttöjen ja naisten seksuaalisuus on herkemmin haavoittuva kuin poikien ja miesten, jne. jne.

Käyttäjän ilekahila kuva
Ilkka Kahila

TASA-ARVOVALTUUTETTU OTTAA TUOREELTAAN KANTAA UIMAHALLISIIVOUKSEN TAPAUKSEEN

http://www.tasa-arvo.fi/tasa-arvovaltuutettu/lausu...

Siivoojan käyttäytyminen uimahallin peseytymistiloissa (TAS 371/2013, annettu 9.5.2014)
27.06.2014

Tasa-arvovaltuutetun toimistoon otettiin yhteyttä uimahallin miessiivoojan käytöksestä naisten peseytymistiloissa. Kyseisessä tilanteessa nainen ei ollut halunnut riisua uimapukuaan suihkutiloissa miessiivoojan läsnä ollessa, vaan oli riisunut sen vasta saunan puolella. Siivooja oli tullut saunaan ja ilmoittanut naiselle, että saunassa ei saa olla uimapuvussa.

Tasa-arvovaltuutetulta kysyttiin, täyttääkö kuvatunlainen toiminta seksuaalisen häirinnän tunnusmerkit ja onko siivoojalla oikeus käskeä ihmisiä riisuuntumaan. Kysyjä ihmetteli, miten on ylipäänsä mahdollista, että suihkutiloissa voi olla vastakkaista sukupuolta oleva siivooja.

Tasa-arvovaltuutettu on saanut yhteydenottoja sekä miehiltä että naisilta sen vuoksi, että he kokevat vastakkaista sukupuolta olevan siivoojan tai muun henkilön läsnäolon pesu-, puku- tai saniteettitiloissa epämiellyttäväksi. Jotkut ovat myös kertoneet kokevansa vastakkaista sukupuolta olevan siivoojan tai muun henkilön luovan pesu-, puku- tai saniteettitiloihin turvattoman ilmapiirin täysin riippumatta siivoojan tai muun henkilön kulloisestakin käyttäytymisestä.
... ...

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

"Jos mieshoitajia halutaan lisää, miehiin kohdistuva seksismi ja syrjintä pitää poistaa hoitotyöstä."

Jos miehiin joissakin terveydenhuoltoalan työyhteisöissä työntekijöinä kohdistuvasta vieroksunnasta halutaan eroon, mieshoitajia tarvitaan lisää. Paljous poistaa mahdollisen outouden.

Pirjo Jokinen

Laitossiistijänä ja sairaala-apulaisena olen ollut osastoilla joissa on miehiäkin. En tietenkään voi puhua heidän puolestaan mutta en sivullisena kohdannut "seksismiä".

En tiä sitten potilashoitajasuhteista mutta luontevalta se vaikutti kaikin puolin.

Tein paljon sijaisuuksia ja olen ollut monessa paikassa. Ihan liian vähän miehiä oli. Itse olin siistijänä eikä ole ollut ketään miespuolista siivoojaa työkaverina missään.

Koulukeittiöapulaisenakin ehdin olla tampereella ja monet koulut kiersin sijaisena ja yhden ainoan miespuolisen keittiöapulaisen muistan. En yhtään "emäntää", en keittäjää, en kylmäkköäkään. Ja alakouluissa opettajat oli pääosin naisia. Hassua sillä oppilaista on puolet poikia ja muutenkin kummallista miten miehet ei alalle hakeudu.

Syrjiikö naisopettajat miesopettajia? Luokkatyöskentely on aika itsenäistä eikä ole osunut silmiini miesopettajien valituksia sukupuolisyrjinnästä. Omassa lapsuudessani oli miesopettajia ja reksi oli yleensä mies jos ei ollut kyse jostakin emäntäkoulusta. Nykyään on onneks jo toisin.

Käyttäjän elinakeranen kuva
Elina Keränen

Asiakkaalla on täysi oikeus syrjiä palvelua antavaa millä tahansa perusteilla. Ei voi olla niin, että hoitajan oikeus hoitaa tiettyjä potilaita menee edelle potilaan oikeudesta suojata intimiteettinsä.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Yksi ongelmahan olikin, että naispotilailla on yleensä mahdollisuus saada halutessaan naishoitaja, mutta miespotilailla ei yleensä ole mahdollisuutta saada halutessaan mieshoitaja.

Pirjo Jokinen

Millä ongelma poistuu? Mieskiintiöillä hoitajakouluihin vaiko nostamalla palkkatasoa? Rahalla on helppoa houkutella.. ja lopun jätän sanomatta etten saa syytettä sukupuolisesta lokeroinnista. Naiset jostakin käsittämättömästä syystä ei vaadi itselleen joka mutkassa lisääliksaa vieläkään, vaikka nykyään on paljon naisyksinhuoltajia ja miehen rooli ei enään ole mikään perheen pää joka naisen ja lapset elättää..

Saisko SAK:n johtoa taivuteltua vihdostaviimein lotkauttamaan korviaan naisvaltaisten alojen suuntaan? Epäilen ja vahvasti!

Ei tää asia nyt oikein parlamentille kuulu kun ei missään kommunismissa eletä ja asiakkaat ei varmaan ole halukkaita maksmaan lisää jos heiltä kysytään.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen Vastaus kommenttiin #29

Kiintiöthän nyt tuntuvat olevan muotiratkaisu, joten jos niitä ajetaan pörssiyhtiöiden hallituksiin, niin miksei sitten sairaanhoitajillekin? Eikä vain kouluihin, vaan nimenomaan varsinaisiin työpaikkoihin. Eihän pörssiyhtiöiden hallituskiintiöissäkään kiintiöiden säätäjät murehdi sitä, mistä pörssiyhtiöt saavat hallituksiinsa tarpeeksi riittävän päteviä ja osaavia naisia. Miksi sairaaloiden kohdalla pitäisi? Hoitajakiintiöt vaan, kun nehän antaisivat hoitoalalle hyödyllistä miesnäkökulmaa, eikö niin?

Pirjo Jokinen Vastaus kommenttiin #34

Mikä ettei.
Ongelma ei kuitenkaan kiintiöillä poistu jos hakijoina alan kouluihin ja työpaikkoihin ei ole miehiä. Pakottaakaan ei voi.

Elinkeinotoimistolleko pitäis siirtää tempputyöllistämisen kautta tämä ongelma. Ne kyllä keksis varmaan jotain pakotteita, ne on sen alan mestareita.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Niin pitää valita yksityinen terveydenhuolto, jos haluaa oikeasti valinnanvapauden. Eihän julkisesta terveydenhuollosta tule mitään, jos aletaan tähän leikkiin. En minä ainakaan koskaan ole kieltäytynyt ammattilaisen hoidosta. Käsittääkseni elämme yhdessä maailman tasa-arvoisimmista maista. Emmekä missään takapajulassa.

Siis jos asiat ovat näin.

Toisaalta menee pohja siltä, että olemme ihmetelleet, että musliminaisille ei kelpaa mieslääkäri. Ei kai se sitten kuitenkaan, niin kummallista ole.

Käyttäjän paulisumanen kuva
Pauli Sumanen

Viitisen vuotta sitten kysyttiin paikallislehdessä, saako terveyden/sairaanhoitoa tarvitseva potilas vaatia hoitajakseen omaa sukupuoltaan olevan henkilön. Sairaalan ylilääkäri vastasi, että saa ja se toteutetaan. Tämän kysymyksen esitti nainen.

Oma kokemukseni kertoo toista. Kun tämän tapauksen jälkeen esitin kyseisessä sairaalassa, että minua hoitavat vain miehet, minulle vastattiin, että se on mahdotonta. Kaikkiin tarvittaviin tutkimuksiin ja toimenpiteisiin sekä päivä- ja yövalvontaan ei yksinkertaisesti ole olemassa miespuolista henkilökuntaa.

Enemmistösukupuoli on siis terveydenhuollossa tasa-arvoisempi kuin se vähemmistösukupuoli.

Nyt kaikki miehet vaatimaan tasa-arvoa tässä asiassa. Niin saamme vähitellen sairaanhoitajiksi miehiä enemmän kuin sen noin 7 %, joka nykyisin on alalla.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Vaikka kyseiselle naishenkilölle luvattiinkiin, että häntä hoitavat vain samaa sukupuolta olevat henkilöt, ei käytännössä tuollaista lupausta voida julkisessa terveydenhuollossa pitää. Siihen toki pyritään. Jos kaikki sairaalan röntgenlääkärit ovat miehiä, ei potilaan vaatimuksesta sinne palkata naista yhden miehen tilalle. Jos ainoa sairaalan päivystävä lääkäri on mies, ei todellakaan kutsuta paikalle kotoaan naislääkäriä.

Pirjo Jokinen

Täällä periferiassa, missä nyt asun, saa olla kiitollinen siitä että ylipäätään pääsee lääkärille, jommalle kummalle, jotka joskus on molemmt miehiä kun on vaan yks vakivirkainen ja muut ketä satutaan saamaan näille kulmille.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Niinpä niin. Naiset saavat valita itselleen naishoitajan, mutta miehet eivät saa valita itselleen mieshoitajaa, ja tätä kutsutaan tasa-arvoksi. Ärsyttäväähän se on, mutta pula miespuolisista sairaanhoitajista on tosiasia, joten tilanne ei muutu ennen kuin sairaanhoitajien sukupuolijakauma tasoittuu. Kun (jos) se lähenee fifty-fiftyä, niin sen jälkeen eivät naisetkaan enää saa valita hoitajiaan (tai sitten molemmat sukupuolet saavat, jos resursseja on riittävästi).

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Yleistävää. Minulta on sairaalassa aina ennen leikkausvalmisteluja kysytty, haluanko mies- vai naishoitajan.

Ongelmat ovat ehtymätön luonnonvara. Jos löytyy jostakin niitä sisältämätön tyhjiö, se täyttyy hetkessä.

Käyttäjän ilekahila kuva
Ilkka Kahila Vastaus kommenttiin #40

Markku Toivonen:
"Minulta on sairaalassa aina ennen leikkausvalmisteluja kysytty, haluanko mies- vai naishoitajan"

Siis hetkinen, kuinka monta kertaa sinua Markku on sairaalassa oikein leikelty (ei ole pakko kertoa)? Ja mistä kohdista?

Kun käytät tuollaista ilmaisua, kuin "MINULTA ON AINA KYSYTTY", niin tunnut ottavan melkolailla kantaa sen puolesta, että tuollainen todellakin olisi yleinen käytäntö, ja käytännössä mahdollista toteuttaa (miessairaanhoitajia työvuorossa aina läsnä).

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen Vastaus kommenttiin #45

Useita kertoja on operoitu tai tehty muita "intiimialueeseen" kohdistuvia toimenpiteitä eri sairaaloissa. Aina on kysytty ja aina olen vastannut: asialla ei ole minulle merkitystä.

Sama periaate kysyä on ollut käytössä kaikissa niissä terveydenhuollon yksiköissä, niin yksityisissä kuin julkisissakin, joissa olen viimeisten 35 vuoden aikana työskennellyt. Niitä on ollut monta niin pääkaupunkiseudulla kuin sen ulkopuolella.

Enempää en ajatellut avautua sinulle yksityisyyteeni kohdistuvista asioista. Kiitos, ettei ole pakko kertoa!

Käyttäjän ilekahila kuva
Ilkka Kahila Vastaus kommenttiin #50

Hyvä, jos noin on nykyään yleisemminkin, että sairaaloissa voidaan tuollaiset näkökohdat ottaa huomioon.

Itse mitä olen muutaman kerran ollut jollakin osastolla toimenpiteiden kohteena, niin koskaan ei mitään tuollaista ole kysytty.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Suomen työllisyyden ja rakennemuutoksen kannalta olisi ensiarvoisen tärkeää, että tätä miesten mahdollista syrjintää ja ulostyöntämistä hoitoalalta ja hoitoyhteisöistä tutkittaisiin. Voisi kuviteela, että tämä aihe yhteiskunnallisen merkityksensä kannalta kiinnostaisi sukupuolentutkimusta, mutta voit arvat kaksi kertaa, tulevatko sukupuolentutkijat tätä asiaa tutkimaan.

Vastaus ensimmäiseen arvaukseesi: Eivät tutki.

Vastaus toiseen arvaukseesi: Eivät tutki.

Sukupuolentutkimukselle tällainen aihe on liian heterolähtöinen. Siksi se suljetaan sukupuolentutkimuksen paradigman ulkopuolelle.

Tuhansia, ehkä kymmeniä tuhansia miehiä jää siirtymästä hoitoalle, ja syrjäytyy tai jää työttömäksi sen seurauksena, että tähän asiaan ei puututa.

Käyttäjän mijaakko kuva
mikael jaakkola

Harvinaisen joutavaa lätinää. Miehiä ei koskaan tule olemaan viittäkymmentä prosenttia hoitohenkilökunnasta, samoin kuin naisia ei tule olemaan puolet raksahenkilökunnasta. Jos potilaiden voidaan arvioida jakaantuvan suht tasan sukupuoliin, hoitajan valintaa ei luonnollisesti voida toteuttaa kuin yhteen suuntaan.

Ei kovin vaikeaa matematiikkaa. Kovin vaikeaa ei biologia myöskään niiltä osin ole, että sukupuolet ovat keskimäärin erilaiset ominaisuuksiltaan.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Ongelmat ovat ehtymätön luonnonvara. Jos löytyy jostakin niitä sisältämätön tyhjiö, se täyttyy hetkessä.

Käyttäjän ilekahila kuva
Ilkka Kahila

mikael jaakkola:
"Harvinaisen joutavaa lätinää. Miehiä ei koskaan tule olemaan viittäkymmentä prosenttia hoitohenkilökunnasta"

Et kai Mikael niin ymmärtänyt, että tämän keskustelun koko idea typistyy ajatukseen 50/50 ammattialan sukupuolijakaumasta?

Käyttäjän Jouni kuva
Jouni Tuomela

Ja kirurgit, ne vasta intiimejä juttuja ihmisessä näkevät. Ihan nahan alle kurkkivat, eivät pelkästään poimujen sisään. Luutakin näkevät sisältä.
Paljonko heissä on naisia, ja pitäisikö sinnekin saada sukupuolikiintiöt, vai riittääkö halu, taito, ja älli.

Jos julkisella rahoituksella maksetuissa sairaaloissa joku mies tai nainen kehtaa "vaatia" sukupuoleen perustuen toisenlaista hoitajaa, saisi minusta vaatijan suoraan heittää ulos. Yksityisellä puolella vaatimuksia saa tietysti esittää.

Me ihmiset olemme kaikki erilaisia, mutta ei nyt sentään niin paljoa että toisenlaisia varten pitää olla omanlaiset hoitajat.

Erkki Joonala

Ei mitään uutta tuossa jutussa. Eikä mitään mukavaa. Mutta ei auta, jotakin täytyy saada lapsille pöytään. Parempi olla valittamatta, jos valittaa tuntuu kahta kurjemmalta.

Käyttäjän ilekahila kuva
Ilkka Kahila

Kaikilla on oikeus valittaa, mutta jotkut vain kasvatetaan olemaan valittamatta enemmän kuin toiset.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Talous-sanomien mukaan sairaanhoitajan keskiansio oli 3200 vuonna 2012. Ei se kovin vähänkään ole julkisenalan vähillä työtunneilla. Paljon vai vähän. No ainakin varmaa työtä eläkeikään asti. Ja terveenä eläkkeelle. Tyhmä kai on jos ei lisää vaadi. Perushoitajat saavat varmaan vähemmän. Meikäläinen voi tienata huomattavastikin enemmän välillä, mutta se perustuu sitten julmettuun ylityö määrään mitä niissä iltalehtien kohujutuissa harvoin mainitaan.

Olavi Mansikka

Varmasti osa kohdannutkin seksismiä... ja uskon kyllä tohon jakohommaan komeasta nuoresta miehestä. Jakahaan ne naiset muutakin. Se mitä ihmettelen on Vasemmsitoliiton ja yleensäkin osan ihmisten tarve painaa asiaa alas. eihän Laasanen väitä että kaikki kokisivat. kyse on periaattessa. kyllä asiakkaan pitää saada valita hoitaja. jos jonkunkanssa ei vaan synkkaa niin ei synkkaa... on sitten mies tai nainen. Lisäksi kyllä ainakin noi vasemmiston turhat heput on heti huutamassa jos nainen noin kokee... miehellä ei sitten niin väliä...

Käyttäjän mijaakko kuva
mikael jaakkola

Appiukolle oli yksi päivä ilmestynyt miespuolinen hoitaja kotikäynnille. Vaari oli ekana tivannut osaako mokoma hommansa muka. Hänelle sairaanhoitaja on yli 90 vuotta jo ollut yhtä kuin nainen.

Eivät stereotyypit hetkessä pois kulu, eivätkä etenkään tässä asiassa, jossa tasa-arvo ei tule koskaan toteutumaan.

Sama ilmiö esiintynee sisäpiirissä. Nouskaa pojat barrikadeille (jees tiedän että sitähän tässä juuri tehdään). Mutta on niitä parempiakin aiheita.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset