Feminististä politiikan tutkimusta

Tampereen yliopistolehden tiede- ja kulttuurilehden toimittajalla lienee ollut ketunhäntä kainalossa, kun hän on tehnyt artikkelin Kansainvälisen politiikan tutkija Saara Särmästä:

  • Kollaasiensa keskelle Särmä piirtää rankan näköisen hässäkän kuva, kirkkoveneen, joka tunnetaan Suomessa lapsellisen härskinä kuvana naisen sukupuolielimistä. Särmä on ottanut kirkkoveneen haltuun feministisellä menetelmällä, jossa häpäisevä ilmaus käännetään voitoksi rajun liioittelun avulla.
  • Suomalainen yleisö rupesi nauramaan, kun yritin vastaväittäjälle selittää, että se nyt on semmonen kirkkovene tai hämähäkki väärinpäin.

Ilmeisesti feministisessä tutkimuksessa voi piirrellä väitöskirjan täyteen kirkkoveneitä ilman laadun huonontumista.

Väitöskirja

Artikkelissaan Saara kertoo väitöskirjastaan Junk Feminism and Nuclear Wannabes – Collaging Parodies of Iran and North Korea seuraavasti:

  • Tutkimusaineistoni koostuu lähinnä netistä löytämistäni pilakuvista. Kiinnitän huomiota erityisesti siihen, miten pilakuvissa sukupuolitetaan ja seksualisoidaan ydinasetyrkyiksi (nuclear wannabes) kutsumiani toimijoita, eli Irania ja Pohjois-Koreaa.
  • Lähtökohtanani on, että nettipilakuvat voivat olla tärkeitä kansainvälisen politiikan tutkimuskohteita nykymaailmassa.
  • Väitöskirja on sekä poikkitieteellinen että ”poikkitaiteellinen” yhdistäessään tieteellistä tutkimusta taiteen tekemiseen. Olenkin nimennyt lähestymistapani feministiseksi kollaasimetodologiaksi, sillä visuaalisten kollaasien tekeminen on keskeinen osa tutkimusprosessia. Junk-termi feminismin edessä merkitsee hömppää ja roskaa. Tällä haluan korostaa yhtäältä sellaisiin aiheisiin ja aineistoihin paneutumista, jotka monesti nähdään niin sanotun vakavan tieteen piirissä turhanaikaisina tai liian kevyinä.

Saaran mukaan "hömppäfeminismi on myös enemmän kuin tutkimuksellinen ote tai lähestymistapa, se on elämäntapa ja -asenne. "

Jos väitöskirjasta haluaa etsiä positiivisia puolia, niin aihevalinta edustaa melkoista mielikuvituksellisuutta. Termien "junk-feminismi" ja "hömppäfeminismi" käyttö puolestaan kertoo, että tällä kertaa sontaa ei yritetä piilottaa silkkikääreisiin.

Ja mikäpä olisi sen hauskempaa, kun katsella netistä pilakuvia, tehdä niistä feministisen monokkelin kautta tulkintoja lopuksi koostaa koko roskasta väitöskirja lukuisten kirkkoveneiden ryydittämänä. Prosessissahan ei kärsi kuin veronmaksaja.

Johtopäätös

Minä löysin väitöskirjasta vain 16 kirkkovenettä. Olen pettynyt.

Mielestäni väitöskirjatasoisessa työssä pitäisi olla vähintään 20 hämähäkkiä väärinpäin.

 

henrylaasanen
Sitoutumaton Jyväskylä

"Jos vaihtoehtoina ovat rikokset, itsemurha, psykoosi ja Laasanen, miksi Laasanen on niin kovin huono vaihtoehto?" (tuukkavirtaperko)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu