Henry Laasanen Kirjoituksia miesten tasa-arvosta ja pariutumisesta

Miesasiamiehet, miesten vapautus, meninismi ja maskulismi

Viime päivinä on ilmestynyt useista miesliikkeeseen viittaavia artikkeleita, joissa miesliikettä määrittelevät käsitteet ovat sekaisin kuin seinäkello.

Laura Honkasalo

Kirjailija ja feministi Laura Honkasalo kirjoittaa arvion Timo Hännikäisen kirjasta Kunnia:

 • Hännikäisen taustamateriaali on hyvin suppeaa. Hänen ajatuksiaan pönkittävät kontroversiaalien yhdysvaltalaisten miesasiamiesten kirjoitukset.

Kuten Hännikäinen itsekin vastinessaan toteaa, hän ei käytä lähteenään miesasiamiehiä (maskulistit, MRA), eikä Hännikäinen itse ole miesasiamies.

Honkasalo kirjoittaa:

 • Miesten asemassa on ehdottomasti parantamisen varaa. Olen samaa mieltä siitä, että varsinkaan alakoulussa ei osata käsitellä poikien räjähtävää energiaa. Miesten asemaa huoltajuuskiistoissa pitäisi parantaa ja asevelvollisuus on epäreilu. Naisten harjoittamaa parisuhdeväkivaltaa vähätellään. Mutta muuttuvatko nämä asiat miksikään sillä, että räyhätään naisia ja feminismiä vastaan?

Miten nämä asiat liittyvät Hännikäiseen? En ole Hännikäisen kirjaa lukenut, mutta eiväthän nuo ole Hännikäisen vaalimia pääteemoja.

 • Maltillisessa loppuluvussa Hännikäinen sanoutuu irti miesliikkeestä.

Niinpä. Miksi Honkasalo kuitenkin toisaalla väittää Hännikäisen käyttävän lähteenään miesasiamiehiä?

Jutta Sarhimaa

Jutta Sarhimaa kirjoittaa otsikolla Miesten vapautusliike nousee maailmalla, ja tämä mies haluaa tuoda sen Suomeen:

 • "Meninisteiksi" itseään kutsuvat miesasiamiehet siis kiinnittävät huomiota asioihin, joista ennen vain naiset ovat pitäneet ääntä, kuten oikeudesta omaan kehoon – tosin osa twiittaajista on mukana myös vitsillä.

Meninistien miesasiateemoissa ei mitään uutta, samoja asioita on käsitelty miesasialiikkeessä jo vuosikymmenten ajan.

 • Kyllähän miesasiaa on ollut Suomessakin, mutta se on Aikion kaltaisten nousevien aktivistien mielestä tylsää. Virallista linjaa on edustanut tähän saakka Miessakit ry. sekä vuonna 2011 perustettu Miesjärjestöjen keskusliitto.

Miesten tasa-arvoa Suomessa ajaa erityisesti Miesten tasa-arvo ry. Miksi sitä ei ole mainittu jutussa?

 • Suomessa MGTOW-sanomaa levittää ainakin kärjistäviä otsikoita käyttävä Miesasia.fi -sivusto, jolla tosin on marginaaliset 231 Facebook-fania.

Miesasia.fi ei varsinaisesti ole mikään MGTOW-sivusto, vaan MRA-sivusto.

 • Radikaalin miesasialiikkeen johtohahmoina on pidetty esimerkiksi esseisti Timo Hännikäistä, joka on myös kääntänyt amerikkalaisten miesoikeusaktivisten kirjoituksia, sekä sosiologi Henry Laasasta.

Mikä on radikaali miesasialiike? Timo Hännikäinen ei edes ole mikään miesasialiikkeen aktivisti, vaan hän irtisanoutuu miesasialiikkeestä uusimmassa kirjassaan.

 • Laasanen taas kehitteli pro gradu -työssään hyvin MGTOW:n kaltaista ajatusta naisten seksuaalisesta vallasta. Laasasen mukaan seksin "tarjoaminen" ja seksistä "pidättäytyminen" ovat keinoja, joilla naiset hallitsevat miehiä. Tätä hänen seuraajansa ovat alkaneet kutsua "maskulismiksi".

Gradullani tai Kirjallani (Naisten seksuaalinen valta) ei ole juuri mitään tekemistä maskulismin [Masculism (or masculinism) is political, cultural, and economic movements which aim to establish and defend political, economic, and social rights and participation in society for men and boys. Issues of concern to masculists include legal equalities, such as those relating to conscription, child custody, alimony, and equal pay for equal work.] kanssa.

Miesasialiikeellä ei ole juuri mitään yhteyttä konservatiiviseen oikeistoon.

Ilana Aalto

Tutkijatohtorina Turun yliopiston sukupuolentutkimuksen oppiaineessa toimiva Ilana Aalto väittää seuraavaa:

 • Feministinen keskustelu on laukaissut myös ilmiön nimeltä maskulismi. Suomessakin on niin sanottuja miesasiamiehiä. He ovat erityisesti bloggaajia ja kunnallispoliitikkoja, jotka pyrkivät ajamaan miesten asiaa. Aalto pitää maskulismia kuitenkin melko marginaalisena ilmiönä.

  Maskulismi on nimitys, jonka tietyt miesasiaa ajavat tahot ovat halunneet ideologialleen antaa. He haluavat esittää sen feminismille vastakkaisena tai sitä täydentävänä ajattelusuuntauksena, ja usein tähän kytkeytyvä ajattelumaailma onkin antifeminististä tai jopa naisvihamielistä. Valtavirran feminismi sen sijaan ei ole miesvihamielistä”, Aalto sanoo.

Ketkä kunnallispoliitikot ovat miesasasiamiehiä? Tieto oli minulle uusi.

Maskulismi on nimi miesasiamiasten aatteelle. [Viittaan maskulismilla miesten oikeusliikkeen liberaaliin ideologiaan (moderniin tai edistykselliseen maskulismiin), joka tuo esille miesten ongelmia, vaatii miehille oikeuksia ja edistää miesten tasa-arvoa. Edistyksellinen maskulismi pyrkii feminismin tavoin poistamaan sukupuolten epätasa-arvoa. Se edustaakin feministisen kolikon kääntöpuolta. Suomalaiset järjestäytyneet miesliikkeet (esim. Vihreät miehet ja Miesten tasa-arvo ry) ovat ideologialtaan lähellä liberaalia maskulismia.Viittaan maskulismilla miesten oikeusliikkeen liberaaliin ideologiaan (moderniin tai edistykselliseen maskulismiin), joka tuo esille miesten ongelmia, vaatii miehille oikeuksia ja edistää miesten tasa-arvoa. Edistyksellinen maskulismi pyrkii feminismin tavoin poistamaan sukupuolten epätasa-arvoa. Se edustaakin feministisen kolikon kääntöpuolta. Suomalaiset järjestäytyneet miesliikkeet (esim. Vihreät miehet ja Miesten tasa-arvo ry) ovat ideologialtaan lähellä liberaalia maskulismia.]

LUKEMISTA

Mitä on maskulismi?

Miesliikkeiden kehitysvaiheita

Miesten vapautusliike

Miesliikkeen uudet ideologiat

Punaisen pillerin filosofia

Manosfäärin pääideologiat

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Feminismejä on niin monenlaisia. Yhtenäistä feminismiä ei ole ja siksi eri feminismien edustajat esittävät toistensa kanssa ristiriitaisia mielipiteitä. Siis koska feministien näkemykset asioista ovat ristiriidassa toisten feministien kanssa, niin jokainen mies on siis aina jossain asiassa eri mieltä jonkun feministin kanssa. Siksi kaikki miehet ovat antifeministejä.

Käyttäjän mahedstr kuva
Matias Hedström

@Mikko Ahola

Hyvä kommentti mutta seuraava kaipaa täydennysta:

"Yhtenäistä feminismiä ei ole ja siksi eri feminismien edustajat esittävät toistensa kanssa ristiriitaisia mielipiteitä."

Totta että yhtenäistä feminismiä ei ole, mutta erot ovat näennäisiä, sillä yhteNÄISTÄ feminismeille on se että kaikissa eri muodoissaan feminismissä on kyse naista-varten-ajattelusta, eli feminismi ajaa kaikissa muodoissaan jollain tavalla naisen etuja. Mutta koska on paljon erilaisia naisia (naisellisia ja epänaisellisia) on myös oltava erilaisia feminismejä ajamaan näitä eri intressejä. Mutta yhtenäistä feminismeille on naiskeskeisyys.

Feminismit ajavat naisen etuja, tämä pätee kaikkiin feminismeihin.

Käyttäjän milkoaikio kuva
Milko Aikio

Kyse on pitkälti semantiikasta. Vaikka esimerkiksi Hännikäinen ei tunnustaudu miesasiamieheksi, moni häntä sellaisena pitää - tai vähintäänkin henkilönä, joka tuo miesnäkökulmaa julkisuuteen.

Lehtijuttuihin ei kannata suhtautua turhan vakavasti. Ne eivät ole totuuksia, eikä niiden sellaisia ole tarkoitus ollakaan. Etenkin yhteiskunnalliset lehtiartikkelit ovat aina toimittajan tulkinta aiheesta ja yritys popularisoida käsiteltävää aihetta suurelle yleisölle.

Vaikka Nyt.fi:n artikkeli oli (omasta mielestäni) suppea ja siihen päätyi vain muutama lyhennetty kommentti yli puolen tunnin mittaisesta puhelinhaastattelusta, se luultavasti antaa miesasiasta mitään tietämättömälle kohtuullisen hyvän yleiskuvan. Haastattelua tehdessään toimittaja ainakin vaikutti aidosti aiheesta kiinnostuneelta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset