Henry Laasanen Kirjoituksia miesten tasa-arvosta ja pariutumisesta

Sukupuolijakauma hallitusneuvotteluissa ja hallituksessa

Hallitusneuvottelijoiden sukupuolijakauma on seuraava:

  • Keskustalla on työryhmissä 12 miestä ja 5 naista
  • Kokoomuksella 11 miestä ja 5 naista
  • Perussuomalaisilla 12 miestä ja 3 naista.

Sipilä kuitenkin toivoo, että ministeripaikat jaetaan tasan miehille ja naisille.

Miksi hallitusneuvotteluissa sallitaan epätasainen sukupuolijakauma, mutta hallitukseen vaaditaan naiskiintiö?

Surullinen johtopäätös

Hallitusneuvottelut ovat puolueille niin tärkeä tapahtuma, että puolueiden on valjastettava ykkösketjunsa niissä pärjäämiseksi - sukupuolesta riippumatta.

Hallituksen kokoonpano on puolueille vähemmän tärkeä asia: hallitukseen kelpaavat kiintiönaisetkin pätevimpien sijaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (26 kommenttia)

Käyttäjän ReijaHaapanen kuva
Reija Haapanen

Mutta silti niin kiva blogiteksti? On tosi piristävää kuulla harva se päivä kuuluvansa siihen huonompaan, laiskempaan, idioottimaisempaan ja yleensä paskempaan sukupuoleen.

Erkko Korppaanmäki

Senpä takia monissa yhteyksissä on havaittavissa feministiset kaksoisstandardit, joilla pyritään suojelemaan Reijaa mielenpahoittamiselta.

Käyttäjän ReijaHaapanen kuva
Reija Haapanen Vastaus kommenttiin #3

Eli sinunkin mielestäsi naiset nyt kerta kaikkiaan vain ovat huonompia ihmisiå?

Henry Laasanen Vastaus kommenttiin #4

Naiset pärjäävät miehiä huonommin kaikkien laijien huipulla aina shakista snookeriin. Sama periaate pätenee myös politiikan huipulla, vaikka ei-mitattavissa lajeissa paremmuuden osoittaminen aukottomasti on vaikeaa tai mahdotonta. Olisi kuitenkin vallan ihmeellistä, jos kaikissa muissa lajeissa huonommin pärjäävät naiset olisivat jostain ihmeen syystä parempia politiikassa.

Ihmisten huonommuudelle ei ole hyväksyttyjä mittareita, mutta yleisesti ottaen naisia pidetään miehiä parempina ihmisinä.

Ilmiölle on oma nimikin: http://en.wikipedia.org/wiki/%E2%80%9CWomen_are_wo...

“Women are wonderful” effect

The “women are wonderful” effect is the phenomenon found in psychological research which suggests that people associate more positive attributes with the general social category of women compared to men.

Käyttäjän ReijaHaapanen kuva
Reija Haapanen Vastaus kommenttiin #6

Asia selvä. Olisi meidät naiset sitten syytä esimerkiksi kaasuttaa hengiltä, pois teidän oikeiden ihmisten tieltä?

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri Vastaus kommenttiin #6

Shakista puheen ollen, siinä voi pärjätä imbesilliksi diagnosoitu ja holhouksen alle julistettu yksilö, jonka rajoittunut osa aivoista toimii ennalta arvattavalla tavalla.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #20

Voi toki, mutta tuo imbesilliys ei korreloi shakinpeluutaidon kanssa kuitenkaan positiivisesti, vaan esittämäsi esimerkki on poikkeus. Shakissa on kautta aikojen ollut mestaritason turnauksissa naisten ja miesten sarjat erikseen, koska on katsottu, että pelaajat eivät muutoin olisi luontaisilta taipumuksiltaan samalla viivalla. Kannattaisin kyllä itse tällaisen seksistisen jaottelun lopettamista.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä Vastaus kommenttiin #6

Shakilla ja snookerilla ei ole mitään tekemistä politiikan kanssa, joten Laasasen "Sama periaate pätenee" on löysää louskutusta.

Menestyminen shakissa tai snookerissa vaatii, että ihminen omistaa aikansa erittäin rajatun ja muusta elämästä irraliisen ongelmakentän mahdollisimman hyvään hallitsemiseen. En tiedä yhtään syytä, miksi tällaiset ihmiset olisivat erityisen hyviä ministereitä.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Eipä varmaankaan ole mukavaa kuulla kuuluvansa huonompaan sukupuoleen, ja siksipä kaikki sukupuoleen liittyvät kiintiöt pitäisi poistaa. Toivoessaan, että ministerinpaikat jaettaisiin miesten ja naisten kesken tasan, Sipilä tulee samalla sanoneeksi, että hänen mielestään toinen sukupuoli ei olisi riittävän ansiokas saavuttaakseen ministerinpaikkoja omilla ansioillaan. Avoimeksi tietysti jää, kumpaa sukupuolta Sipilä pitää tässä asiassa heikompana, mutta päätellen siitä, että ehdokkaista enemmistö on miehiä, niin veikkaan, että Sipilä pitää naisia heikompina ministerikandidaatteina.

Todellinen tasa-arvo olisi sitä, että ministerien sukupuolilla ei olisi merkitystä.

Käyttäjän NikoPalmu kuva
Niko Palmu

Sinun pitää syyttää Sipilää tuosta "huonomman" sukupuolen leimasta, koska hän pitää ilmeisesti naisia niin heikkoina, että he tarvitsevat kiintiöitä pärjätäkseen.

Muuten, "itkemällä" ei politiikassa ainakaan pitkälle potki ellei halua vain feministien ääniä. Tekoja tekoja ja tekoja, niin eiköhän ala arvostus nousea. En ainkaan muista, että Thatcher tai Merkel olisi valittamalla huipulle päässyt.

Aaron Reed

Onhan hallitusneuvottelijoissa jo 13 naista. Eiköhän noista jo löydy aivan päteviä ministereitä?

Kepuleilta ja Kokkelipiimänjuojilta löytyy aivan varmasti päteviä naisia ministereiksi. Heillä on jopa ylitarjontaa. Kepuleilla on kaksi entistä naispääministeriäkin.

Persuilla on jo kinkkisempi tilanne. Heidän on ehkä rekrytoitava kaikki pätevät, jotta saisivat säällisiä ministereitä.

Voihan olla, että Henry Laasasen mielestä pelkkä naissukupuoli riittää tekemään ihmisen epäpäteväksi.

Henry Laasanen

"Onhan hallitusneuvottelijoissa jo 13 naista. Eiköhän noista jo löydy aivan päteviä ministereitä?"

Jos hallitusneuvotteluissa ovat mukana pätevimmät henkilöt, lukumäärien laki kertoo, että mukana on enemmän päteviä miehiä kuin naisia.

Miksi hallitukseen pitäisi valita "aivan päteviä ministereitä", jos vaihtoehtona on kaikkein pätevimpien valinta.

"Voihan olla, että Henry Laasasen mielestä pelkkä naissukupuoli riittää tekemään ihmisen epäpäteväksi."

No, Sipilän, Soinin ja Stubbin valinnoista hallitusneuvottelijoiksi ilmenee, että he eivät pidä naisia yhtä pätevinä kuin miehiä - muutenhan he olisivat valinneet yhtä paljon naisia.

Aaron Reed

"Miksi hallitukseen pitäisi valita "aivan päteviä ministereitä", jos vaihtoehtona on kaikkein pätevimpien valinta."

Politiikkassa ei juurikaan valita "pätevintä" vaan sopivin. Tämä on realiteetti, joka on ja pysyy.

Jo puoluejärjestelmä estää pätevimmän valinnan. Jos Suomessa valittaisiin virkamieshallituksia, niin silloin pätevyyttä voitaisiin vaatia ihan eri tavalla.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Tuota, mistä päättelet, että hallitusneuvotteluissa olivat ne pätevimmät? Itse en tuota päätelmää uskaltaisi tehdä, sillä tiedän, ettei se pätevyys ole yleensä mitenkään keskeisin valintaperuste. Riittävän pätevä joka edustaa sopivasti jotain tärkeää ryhmää on usein parempi kuvaus. Tai riittävän pätevä joka on sattunut olemaan oikeassa paikassa oikealla hetkellä tai tullut oikean henkilön mieleen oikealla hetkellä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #16

No ainakin voidaan todeta, että hallitusneuvottelijoiden kohdalla ei valintaa ole tehty samanlaisin seksistisin perustein kuin Sipilä ehdottaa hallituksen ministerien valinnan kohdalla toimintatavaksi.

On oikeastaan järkyttävää, että maan pelastavaksi messiaaksi odotettu Sipilä alkaa heti alkumetreillä osoittaa harkitsemattomuutta eikä ymmärrä, että hallitukseen pitää valita parhaat ja pätevimmät ummistaen silmät ehdokkaiden sukupuolelta. Mutta eiväthän lestadiolaiset tasa-arvoa yleensä käytännössä kannatakaan. Ehkäpä Sipilän sukupuolisyrjintäajatus ammentaa sieltä kasvualustansa.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

Kun se hallitus nyt sitten saadaan kasaan, tästä näkökulmasta voi aina miettiä seuraavasti:

Onko Sipilä siellä, koska on mies? Onko Soini Siellä, koska on mies? Onko.. vaikkapa Annika Saarikko siellä koska on nainen? Jne.

Mutta mitä sillä sitten saavutettaisiin? Itse toivon, että hallitukseen valitaan siihen sopivimmat henkilöt.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Typeriähän tuollaiset kiintiöt ovat. Ajatelkaa esim. jos nuo kaikki naiset olisivat pätevimpiä hakijoita.

Käyttäjän paulisumanen kuva
Pauli Sumanen

Niiiiin. Politiikassa on jo piiitkään valittu tehtäviin mieluummin sopivia kuin päteviä henkilöitä. Sipilän sukupuoliavauksesta voidaan hyvinkin päätellä, ettei Suomella niin kovin huonosti mene, kun vieläkään ei tarvitse hallitusta muodostaa pätevimmistä vaan edelleen sopivatkin riittävät.

Tällä sopivuuskikkailulla ongelmaa siirretään taas yksi hallituskausi eteenpäin. Ja talous paranee kai itsestään ihmettä odottelemalla niin kuin nykyinen hallitus teki.

Monessa edellisessä hallituksessa on ollut runsas ja kattava naisedustus, paitsi yhtään naisulkoministeriä en osaa nimeltä sanoa. Mutta miten ne naisministerit hoitivat hommansa? En lie pätevä arvioimaan, mutta eipä paljon kiitosta ole julkisuudessa omien ulkopuolelta kuulunut.

Käyttäjän ReijaHaapanen kuva
Reija Haapanen

"yhtään naisulkoministeriä en osaa nimeltä sanoa"

Tarja Halonen ei kelpaa tietenkään tähän kategoriaan?

Käyttäjän paulisumanen kuva
Pauli Sumanen

Joo, siitä on jo yli 15 vuotta ja unohtui.

Onneksi löytyi yksi ulkoministerikin. Nyt sitten voidaan sanoa, ettei ole yhtäkään ministeriötä, jota nainen ei olisi ryssinyt.

Halosen ulkoministerikaudella Suomi allekirjoitti maamiinat kieltävän sopimuksen eli ryssi maanpuolustuksemme. Venäjä ei ole allekirjoittanut moista sopimusta vieläkään.

Käyttäjän ReijaHaapanen kuva
Reija Haapanen Vastaus kommenttiin #30

Mitkä tehtävät mielestäsi sopivat naisille? Muutkin saavat toki vastata. Minulle jäi tässä keskustelussa hieman auki.

Käyttäjän paulisumanen kuva
Pauli Sumanen Vastaus kommenttiin #31

Kaikki tehtävät sopivat yhtä lailla naisille ja miehille, kunhan ovat siihen tehtävään jo etukäteen soveltuvia. Ministeriksi ei pitäisi pistää ketään "oppimaan", silloinhan vastuu siirtyy ministeriön virkamiehille, mikä ei ole demokratiassa oikeutettua.

Toki jokainen on ministerinä ensimmäistä päivää, mutta silloin pitäisi katsoa, mitä he ovat saaneet aikaan ministeriön alalla ennen ministeriyttä. Pari viimeistä valtiovarainministeriä eivät mielestäni olleet loistaneet talousosaamisellaan ennen ministeriyttä, mikä oli mielestäni huono juttu. Nythän voi käydä samoin ja sellaisesta pitäisi päästä eroon. Miksi toiseksi suurimman puolueen puheenjohtaja olisi automaattisesti Suomen paras henkilö valtiovarainministeriksi?

Kai Suomen poliittinen elämä nyt sen kestäisi, että paras henkilö valittaisiin valtiovarainministeriksi, vaikka hän vaikkapa tulisi puolueiden ulkopuoleltakin? Jäähän sinne vielä vähintään 11 puoluepukaria hoitelemaan politiikkaa.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Maa on vituillaan ja haastatteluissa kiinnostaa vain Yle:ä myöten sukupuolijakauma ja Persujen maahanmuuttopolitiikka, ei sitten Sipilältä mitään tähdellisempää kysyttävää? Missä on neuvottelevat homot ja mustat saatikka latinot? United colours of Benetton.

Taisto Merilä

Naisilta ei pitäisi vaatia samoja ominaisuuksia kuin miehiltä, eikä naisten kannattaisi kilpailla miesten kanssa (sama toisinpäin).

Käyttäjän ReijaHaapanen kuva
Reija Haapanen

Mitkä siis mielestäsi ovat naisten tehtävien ylärajat?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset