Henry Laasanen Kirjoituksia miesten tasa-arvosta ja pariutumisesta

Palkkatasa-arvo on harhaanjohtava käsite

Palkkaepätasa-arvo on yleisimmin siteerattu esimerkki naisiin kohdistuvasta syrjinnästä (1, 2). Vaatimus palkkatasa-arvosta on kuitenkin harhaanjohtava, koska se perustuu naisten ja miesten kokonaispalkkojen vertailuun ilman, että palkkaeron aiheuttavia syitä olisi analysoitu perusteellisesti.

Shackletonin tutkimuksen (Should We Mind the Gap?, pdf 2008) mukaan syrjintä ei ole merkittävä syy naisten miesten palkkaeroon. Palkkaerot johtuvat (1) yksittäisten naisten ja miesten erilaisista työolosuhteista, (2) arvoista, (3) preferensseistä ja (4) valinnoista, jotka ovat hallituksen päätösten ulottumattomissa. Samanpalkkaisuutta ja syrjinnän poistamista edistävät kampanjat voivat olla jopa haitallisia. Palkkoja vertaillessa on syytä huomioida seuraavia seikkoja:
- Miehet tekevät pitempiä työpäiviä kuin naiset.

- Miehillä on suurempi vaara menettää työ tai joutua työtapaturman uhriksi

- Miehet etsivät suurempaa palkkaa ja uralla etenemistä, kun taas naiset hakevat työssä viihtymistä.
Yhdysvaltalainen raportti (pdf 2009) tarkastelee viittäkymmentä sukupuolten palkkaeroja käsittelevää tutkimusta. Raportin mukaan useat eri tekijät vaikuttavat sukupuolten palkkaeroon, kuten naisten vähäisemmät työtunnit, naisten taipumus tehdä osa-aikatöitä ja taipumus pitää vanhemmuusvapaita. Sen lisäksi naiset valitsevat alhaisemman tulotason ammatteja ja valitsevat usein ei-palkallisen kompensaation palkan sijaan. Palkkaerosta 3.7%-7.3  selittyy äitiyden aiheuttamilla kustannuksilla.

Tutkimus “Gender Wage Differentials and the Occupational Injury Risk: Evidence from Germany and the U.S." (2007, ks. 1) kertoo, että korkean riskin töissä (kuten kaivoksissa) palkka on suurempi, mikä selittää sukupuolten välistä palkkaeroa. Miehillä on suuri yliedustus vaarallisissa töissä, kun taas naiset työskentelevät useammin turvallisissa työpaikoissa.

Tomi Kyyrän väitöstutkimuksen mukaan naisen euro on 96-97 senttiä. Valtaosa kokonaispalkkaerosta teollisuudessa on seurausta naisten ja miesten sijoittumisesta eri yrityksiin ja edelleen eri työtehtäviin yritysten sisällä. EK:n jäsenyrityksissä naisen euro on 98-104 senttiä, kun kyse on samasta työstä samassa yrityksessä. Pauli Sumasen tutkimuksen ”Valhe- emävalhe- naisen euro on 80 senttiä” (2009, ks. 1) mukaan naiset ja miehet saavat suunnilleen samansuuruista palkkaa, jos tehdyt työtunnit otetaan huomioon.

Poissaolot työstä voivat selittää osan palkkaerosta. Kunta-alalla työskentelevillä naisilla on enemmän terveysongelmia ja lähes 50 prosenttia enemmän lyhytaikaisia sairauspoissaoloja kuin miehillä. Tämä selviää Helsingin yliopiston kansanterveystieteen ja sosiologian laitosten yhteishankkeena tehdystä tutkimuksesta. Tutkimuksessa oli mukana lähes 7 000 Helsingin kaupungin 40–60-vuotiasta työntekijää, joiden poissaoloja seurattiin lähes neljän vuoden ajan. Siinä osoitettiin, että naisilla oli 46 prosenttia enemmän muutaman päivän mittaisia, ilman lääkärintodistusta pidettyjä poissaoloja kuin miehillä. Naisilla oli myös kolmanneksen enemmän lääkärin määräämiä sairauslomia kuin miehillä.

Itse olen kyseenlaistanut palkkatasa-arvon käsitteen soveltuvuuden sukupuolten tasa-arvon indikaattoriksi, koska tuloja voi saada myös muualta kuin ansiotyöstä. Naiset voivat saada kaksoispalkkaa, eli tuloja myös miehiltä ja kolmoispalkkaa, eli tulonsiirtoja valtiolta. Tasa-arvovertailun pohjaksi tulisikin ottaa pikemmin naisten ja miesten kokonaistulot kuin pelkkä ansiotyöstä saatu tulo.

Warren Farrellin kirjan “Why men earn more” (2004) mukaan naiset itse asiassa saavat suurempaa palkkaa täysin samasta työstä. Farrell antaa myös neuvoja, miten naiset voivat nostaa palkkaansa:
- valitse epämiellyttävämpi työympäristö

- tee pitempiä päiviä

- tee tylsempiä töitä

- tee provisiotyötä tuntipalkan sijaan

- tee työtä, joka sisältää paljon matkustelua

- tee vaarallista työtä
Paremman palkan saavuttaminen on hyvin pitkälti naisten omissa käsissä, mutta se vaatii toki luopumista lyhyistä työpäivistä ja mukavista töistä. Jankuttaminen naisten eurosta on joka tapauksessa syytä lopettaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Esa Kärnä

Kokoomusta äänestävän miehen euro on 110 senttiä.

Suomalaisen miehen keskiarvo on siinä 100 senttiä.

Suomalaisen naisen vähäisemmällä koulutuksella 80-90 senttiä.

Suomalainen peruspäivärahatyötön saa 65 senttiä.

Pitkäaikaistyöttömyys kasautuu tässä maassa miehille. Naiset rynnivät erilaisiin hoitoalan ammatteihin. Missä miesten työt?

Terho Korhonen

On se vaan kumma, kun sitä sitkeetä "naisen euro on 80 senttiä"- väitettä esitetään jatkuvasti sellaistenkin tahojen toimesta, joiden oikeasti pitäisi tietää asioista jotain.

Tässä mm. kaupunginvaltuutettu Terhi Koulumiehen tuore panos keskustelulle:

http://terhikoulumies.blogit.uusisuomi.fi/2010/03/...

"Vähän sama on siinä naisen eurossa, joka on 80 senttiä, ja lasten viikkorahassa, joissa tuo ero on jo näkyvissä. Kun kaikki muut tekijät on riisuttu niin ero vain säilyy, eikä palkkaeroa voi selittää esimerkiksi työpäivien pituudella"

Politiikassa toimivien henkilöiden tulisi saada jonkinlaisia sanktioita, jos toistuvasti esittävät noin selkeästi virheellisiä väitteitä.

mies.asia (nimimerkki)

Tähän ei ole juuri mitään lisättävää.

Nyt asia vain pitäisi saada perille samoja harhaanjohtavia väitteitä toisteleville naistutkijoille, naisjärjestöille ja STM:n virkanaisille (saattaa olla mahdotonta), toimittajille (mahdollista) ja poliitikoille (vaihteleva todennäköisyys taustaryhmän, älyllisen rehellisyyden ja pyrkyryyden asteen perusteella).

naisten neloispalkka (nimimerkki)

Vielä yhdeksi palkkamuodoksi voisi laskea sen, että naiset saavat miehiltä ilmaisen elinikäisen sotilaallisen suojelun. Edes kevyttä naissiviilipalvelusta tai vastaavaa kansalaispalvelua ei etuoikeutetulle sukupuolelle voi vaatia tasa-arvoisesti?

Mitä mahtaisi maksaa, jos vastaava sotilaallinen suojelu tilattaisiin palkkasotilaalta? Ensiksi 6-12 kk työvuosi 12h työpäivineen, vkl töineen, päivärahoineen ja sitten elinikäinen päivystys ja valmiina olo?

Nihilisti (nimimerkki)

Tärkeä asia tuo kaksoispalkka. Jokainen tietää, että nainet kuluttaa rahaa enemmän. Tämä on todistettu lukuisissa kuluttaja tutkimuksissa (kuten myös empiirisistä kokemuksistaan :D ). Eli siis nainen yleensä kuluttaa paljon rahaa, mitä mies ei välttämättä kuluttaisi (ruokailukin muuttuu aika täysin).

Monesti homma menee varmaankin näin (otantani ei ole hirvittävän suuri joten pitää yrittää varoa sanojaan), yhteiset ostokset ja laina maksetaan lähinnä yhteisillä rahoilla, nainen kuluttaa omaa rahaan mihin itse haluaa ja mies hoitaa sitten auton ja siihen liittyvät kulut.

Pelkästään tässä tulee jo tulonsiirtoja, koska ostettaessa "yhteisiä" asioita, mies harvoin tekee mitään päätöksiä, oma vika voisi sanoa, mutta onko se oikeasti? Kuka haluaa alkaa tappelemaan uudesta päiväpeitteestä vaikka se maksaisikin reilusti yli kipurajan?

Historioitsija (nimimerkki)

Oisko tietoa miesten historiaa käsittelevästä monografiasta tms, Henry? Olisin kiitollinen vinkeistä.

Demlankovin Jorma (nimimerkki)

Siihen naisten 80-senttisen viereen pitäisi läväyttää 20-senttinen, mutta sellaista ei monelta valkoihoiselta löydy.

bmad (nimimerkki)

"Monesti homma menee varmaankin näin (otantani ei ole hirvittävän suuri joten pitää yrittää varoa sanojaan), yhteiset ostokset ja laina maksetaan lähinnä yhteisillä rahoilla, nainen kuluttaa omaa rahaan mihin itse haluaa ja mies hoitaa sitten auton ja siihen liittyvät kulut. "

Minulla ei onneksi ole mitään kokemusta tuollaisesta (eikä kyllä
tulekaan). Aina on nainen saanut itse hoitaa osansa ja nykyään hoitaa vielä enemmän, kun on minua varakkaampi, ja maksaa itse hienon jaguarinsakin.
Olen kyllä aikoinani tarjoillut naiselle muutakin kuin lämmintä pippeliä, mutta en nyt paljoakaan ilman että olen itse hyötynyt siinä samalla. Olen esimerkiksi maksellut naisille matkoja (=saanut seksi jne. seuraa matkoilla, ja ostanut koruja (joita katsellessa kiihotun itse). Mutta ajatus siitä, että kävelisin jonkun naisen mielihalujen perässä sisustusliikkeissä tuntuu kovin oudolta. Ikeassakin on käyty niin, että molemmat tekevät ehdotuksia ja hyväksyttävät niitä toisella ja kantavat yhdessä autoon. Ainakin nykyään. :)

"Pelkästään tässä tulee jo tulonsiirtoja, koska ostettaessa ”yhteisiä” asioita, mies harvoin tekee mitään päätöksiä, oma vika voisi sanoa, mutta onko se oikeasti? Kuka haluaa alkaa tappelemaan uudesta päiväpeitteestä vaikka se maksaisikin reilusti yli kipurajan? "

Minä olen varsin tarkka siitä, että se mikä tulee asuntoon, jossa itsekin asun, sopii sinne ja tukee omaa mentaliteettiani.

Petri Kivikangas

Hyvä ja varsin valaiseva kirjoitus. Asiat eivät ole niin mustavalkoisia kuin media ja feministit antavat ymmärtää.

Kelol (nimimerkki)

No samasta työstä ja jos nainen on yhtä hyvä työssään pitäisi maksaa sama palkka. Naisen siviilipalvelusta kannatan, saataisiin siitä paaaljon hyötyä.

Vieras (nimimerkki)

Niin pitäisikin maksaa ja maksetaankin. Jos sinulla on esittää päinvastaista tietoa niin jaa kernaasti tietosi.

Anna Sillanpää

Minä en usko noihin palkkatuntivertailuihin. Naiset, ainakin itse, teen paljon ylimääräisiä tunteja joita ei kirjata minnekään. Meillä ei niitä korvata rahalla niin miksi niitä korjaisi, rajat vaan paukkuisi ja joku välittäisi.

Miesvaltaisilla aloilla on vielä paljon syrjintää. Hyvin usein lakeja rikotaan kun organisaatioita muutetaan siis naisilta viedään tärkeät työt, jatkuvasti et saa työn kannalta olennaisia tärkeitä kokouskutsu vaikka nimenomaisesti pyydät, jatkuvasti jätetään projektien ulkopuolelle, naiset tekevät vuosikausia korkeamman vaatimustason työtä alemmalla tittelillä, toimenkuvaa tai titteliä pienennetään sinulle kertomatta ilman että työssäsi olisi vikaa, työn arviointi kriteerit on erilaiset naisia rokotetaan pikkuasioista miehiä ei mistään. Suomalainen työelämä on vielä kovin sovinistista.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset