Henry Laasanen Kirjoituksia miesten tasa-arvosta ja pariutumisesta

Parinvalintarasismi

Parinvalintarasismi tarkoittaa rotuun perustuvaa syrjintää seksuaalisten suhteiden partnereiden valinnassa. Suomi on ollut hyvin yksietninen maa, joka on monietnistymässä vauhdilla. Se nostaa parinvalintarasismin yhä ajankohtaisemmaksi kysymykseksi myös Suomessa. Päinvastoin kuin useimmat muut rasistisen toiminnan muodot, parinvalintarasistinen toiminta on laillista. Jos hylkäät parhaan työntekijän hänen rotunsa takia, kyseessä on syrjintärikos. Jos hylkäät parhaan partnerikandidaatin hänen rotunsa takia, et ole syyllistynyt rikokseen.

Viivi Avellan suosii arjalaisia partnereita. Viivi kertoi kaksi vuotta sitten seuraavasti: "Mä tykkään arjalaishenkisistä miehistä, elikkä muhun ei uppoo mokkakikkelit ja muut tämmöset etelän hetelmät". Se oli selkeä parinvalintarasistinen kommentti, vaikka Viivi itse on toista mieltä. Viiviä on turha kuitenkin tuomita, koska hän ei syyllistynyt rikokseen.

Myös erirotuisten partnerien suosiminen on parinvalintarasismia. Päinvastoin kuin muussa rasismissa, parinvalintarasismissa suosinta ei välttämättä kohdistukaan omaan rotuun. Tiger Woodsia on moitittu voimakkaasti vain valkoisten naisten deittailemisesta.

Tutkimus Racial preferences in dating (pdf) kertoo, että myös edistyksellisillä ihmisillä on voimakkaita rotupreferenssejä deittailussa. Kaikenrotuisilla naisilla havaittiin voimakas preferenssi oman rotuisiin miehiin, kun taas miehillä vastaavaa preferenssiä ei havaittu. Erityisesti mustilla naisilla havaittiin voimakas preferenssi omaan rotuun. Tutkijat havaitsivat, että naiset olivat melko yksimielisiä miesten komeudesta. He eivät kuitenkaan olleet innokkaita tapaamaan yhtä komeita, mutta eri rotuisia miehiä.

Deittipalvelun omistaja kertoo samansuuntaisista havainnoista. Mustat naiset haluavat voimakkaimmin oman rotuisia miehiä. Poikkeuksen naisissa muodostavat aasialaiset naiset, jotka eivät halua deittailla aasialaisia miehiä. Mustilla miehillä oli yleensä preferenssi valkoisiin tai aasialaisiin naisiin, mika asettaa mustat naiset hankalaan asemaan pariutumisessa.

Useat tutkimukset osoittavat mustien naisten ja aasialaisten miesten heikon aseman pariutumismarkkinoilla. Miehet osoittavat preferenssiä aasialaisiin naisiin ja syrjivät mustia naisia. Sosiologi Cynthiä Felicianon tulkinnan mukaan syynä preferenssiin saattaa olla se, että aasialaisia naisia pidetään stereotyyppisen hyperseksuaalisina, kun taas mustia naisia pidetään liian määräilevinä.

OkCupid tarkasteli yli miljoonan ihmisen nettideittailupreferenssejä ja päätyi siihen havaintoon, että parinvalintarasismi on hyvin yleistä. Valkoiset miehet saivat eniten vastauksia kaikilta naisryhmiltä. Valkoiset naiset suosivat valkoisia miehiä ja vielä enemmän valkoisia miehiä suosivat suosivat aasialaiset ja latinonaiset. Miehet eivät puolestaan kirjoita takaisin mustille naisille.

Parinvalintarasistinen toiminta olisi luultavasti kiellettyä, jos sen valvonta olisi helppoa. Parinvalintarasismia on kuitenkin vaikea saada selville, ellei henkilö tuo ajatuksiaan julkisesti esille. Rasisminvastaisuus on kuitenkin voimakkaassa nousussa, joten parinvalintarasistinen toiminta saattaa tulevaisuudessa joutua kiellettyjen listalle. Se tietäisi parempia aikoja aasialaisille miehille ja mustille naisille.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (52 kommenttia)

TP (nimimerkki)

"Rasisminvastaisuus on kuitenkin voimakkaassa nousussa, joten parinvalintarasistinen toiminta saattaa tulevaisuudessa joutua kiellettyjen listalle."

Pakko lähteä treffeille, kun musta nainen kutsuu?
Heh, heh, heh, heh, heh....

Mies.asia (nimimerkki)

Kaikki on sallittua sodassa ja rakkaudessa. Parinvalinnassa parhaan vaihtoehton valitseminen tuntuu olevan ylivoimaisen tärkeää, valinnanvapautta ja vapaata kilpailua kunnioitetaan, myös rasistisia preferenssejä. (Ks. myös "Mate Racism" ja "Fairness in Love And War.")

Mies.asia (nimimerkki)

Tutkimusten mukaan naiset ovat "rotutietoisempia" kuin miehet. Pitäisikö tästä päätellä jotakin?

Henry Laasanen

#3
"Tutkimusten mukaan naiset ovat ”rotutietoisempia” kuin miehet. Pitäisikö tästä päätellä jotakin?"

Mielellään ei, ettei syytetä naisvihasta.

Tietty selkeys olisi tässä asiassa hyvästä, eli joko parinvalintarasismi on sallittua ja pulinat pois tai sitten se ei ole sallittua. Esimerkiksi Viiviä simputettiin hänen lausuntonsa takia, mikä oli täysin turhaa, mikäli parinvalintarasismi on ok.

Gagarin (nimimerkki)

Jos parinvalintarasismi kiellettäisiin, niin saattaisi syntyä mielenkiintoisia oikeudenkäyntejä:

"Yrjö Janatuinen vastaan Anna Toropainen.
Janatuinen on nostanut käräjäoikeudessa rasismisyytteen Toropaista vastaan.
Selvityksen mukaan Toropainen on kihlautunut turkkilaisen Ahmed Omarin kanssa, vaikka hän aiemmin oli seurustellut Janatuisen kanssa. Janatuinen pitää tätä osoituksena parinvalintarasismista, mikä Suomen lain mukaan on ollut kiellettyä vuodesta 2011 asti. Mikäli syyllisyys todetaan toteennäytetyksi, saattaa Toropainen saada korvausvelvollisuuden lisäksi maksimissaan kaksi vuotta vankeutta."

budhisti (nimimerkki)

hauskaa kirjoitus!! :) Kivaa, että tuo asioita, jotka eivät näe arkkielämässä. Ainakin minun kohdallani.

Mutta tutkimus on tutkimus eli ihmisille kysytään ja he vastaavat mieltymyksensä ja fantasioitensa mukaan. Toki jokaisellä meillä on mieltymyksiä esim. mitkä hedelmät, paidat, matkailukohteet tai vaikkapa ihmisistä tykkäävät eniten. Me haluamme kokeilla ja valitsee kumpania sen mukaan.

Mutta todellisuudessa ja ONNEKSI rakkaus ei määräytyy ihmisten mieltymyksen mukaan. Viivi kyllä saattaisi rakastuakin "mokkakikkeliin", kunhan törmäisi oikeaan ihmissuhteeseen (eli on aikaa tutustuu ihmiseen).

Minun kohdallani asia menii päinvastoin kuin tutkimukset (aasialaismies heikoin). En ole erityskomea (tavallinen aasialais nuori mies), en ole pitkä n. 155 cm. Hiljainen (puhun kun on asiaa). Koulun aikana vaimoni (170 cm pitkä, kaunis vaalea verikkö) ihastuin minuun. Tiesin jo pitkään aikaa ja vasta muutama vuoden myöhemmin rohkeni pyysi hänet ulos. ja vastaus oli "kyllä".

Kerran kysyin häneltä, miksi kaikísta miehistä (komeita, pitkiä, urheilullisiä) katsoivat hänet sillä silmällä ja hän ei kiinnosti yhtään. Paitsi hänen silmät kääntyvät aina minua päin. Vastaus oli yksinkertainen, koska olen tavallinen jätkä, nurkassa istu hiljaa ahkerasti opiskelee, en teeskentelee enempään kuin olla itseäni. Lisäksi sanoin, että hän näet minut kaikista miehistä olen komein (en uskonut silloin, että minua joku rakastuisi). Olen ikionnellinen. Näiden vuosien jälkeen olla yhdessä hän välillä sanoi mulle, että rakastuin sua edelleen. Mutta edellen sä pukeudut "rumasti". :) haha....!

Kuule TODELLINEN RAKKAUS ei katso ulkonäköä, rotuja, uskontoja, kulttuuria eikä koulutustakaan. Mitä RAKKAUS haluaa nähdä on ihmisen sisältä mitä sieltä tulee! Sillä lopun peleissä on merkitystä elinkumpanin etsinnässä.

Jamppa (nimimerkki)

Tähän(kin) löytyy ratkaisu maan terävimmiltä aivoilta. Samoin kuin työnhaku, myös parinhaku tullaan tulevaisuudessa määräämään anonyymiksi, eli nimettömäksi, kuvattomaksi ja sukupuolettomaksi toiminnaksi. Tällöin pääsemme piilottelevasta rasisimista ja jokaisella on mahdollisuus parisuhteen muodostamiseen, rodusta, uskonnosta, sukupuolesta tai sukupuolisesta suuntaumisesta riippumatta. Jokaisen on sitten otettava lusikka kauniisti käteen ja tyydyttävä siihen mitä eteen tuli. Muuten rangaistaan viharikoksesta.

Henry Laasanen

#6
"hauskaa kirjoitus!! :) Kivaa, että tuo asioita, jotka eivät näe arkkielämässä. Ainakin minun kohdallani."

Hyvä, että huvitti. :-) Usein näissä kirjoituksissa on tarkoituksena katsoa sukupuolijärjestelmää uudesta perspektiivistä käsin.

"Mutta tutkimus on tutkimus eli ihmisille kysytään ja he vastaavat mieltymyksensä ja fantasioitensa mukaan."

Noissa tutkimuksissahan oli tarkasteltu aika usein ihmisten todellisia valintoja esim. nettideittailussa. Se on totta, että pelkät kyselytutkimukset ovat huono tapa selvittää preferenssejä, koska ihmisillä on taipumuksena antaa poliittisesti korrekteja vastauksia.

Tomas (nimimerkki)

"Parinvalintarasistinen toiminta olisi luultavasti kiellettyä, jos sen valvonta olisi helppoa."

En pysynyt tämän ajatuksen mukana. Siis minkälainen argumentti puoltaa sitä, että mieltymysten seuraaminen olisi väärin parinvalinnassa?

Työntekijöiden valitseminen ihonvärin perusteella on (rotu)syrjintää, koska ihonväri on epärelevantti seikka työn kannalta (jos ei ole kyse valokuvamallin työstä tms.). Mutta jos valitsen deittikaverikseni pienirintaisen naisen, koska pidän pienirintaisista, niin en suinkaan ole epärelevantilla tavalla sivuuttanut isorintaisia naisia valinnassani. Jos minulla on kyseinen mieltymys, on se varsin relevantti seikka deittailun kannalta. Sama pätee tietenkin, jos partnerin nahan värillä tai etnisellä taustalla on merkitystä suhteessa mieltymyksiini. Tässä mielessä kyse ei ole lainkaan rasismista. Tosin, se että tietynlaiset mieltymykset ovat olemassa, kuten esität, voi olla seurausta rasismin vaikutuksesta.

VilleR (nimimerkki)

Taitaa se olla niinkin, että mustalle miehelle valkoinen nainen on ennen kaikkea statussymboli, eli että hyvin menee. Viime jalkapallon mm-kisoissa oli lehtikuva, jossa Ranskan maajoukkuepelaajia oli perheidensä kanssa, eli mustia miehiä, blondattuja valkoisia naisia. Sama pätenee Woodsin Tigeriinkin, vaikka kuinka on miljardin omaisuus. Vasta valkoinen vaimo on varman vaurauden merkki.

Henry Laasanen

#7
"Samoin kuin työnhaku, myös parinhaku tullaan tulevaisuudessa määräämään anonyymiksi, eli nimettömäksi, kuvattomaksi ja sukupuolettomaksi toiminnaksi. Tällöin pääsemme piilottelevasta rasisimista ja jokaisella on mahdollisuus parisuhteen muodostamiseen, rodusta, uskonnosta, sukupuolesta tai sukupuolisesta suuntaumisesta riippumatta."

Tuohan on mainio ratkaisu. Odotapas hetkinen... tarkoittaako tuo sitä, että jos minä satun anonyymisti valitsemaan 150-kiloisen bear-homomiehen, niin minun pitää tyytyä valintaani?

Hantta (nimimerkki)

Michael Jackson suoristi tukkansa, leikkasi nenänsä ja VAALENSI ihoansa, hänen "tyttöystävänsä" olivat valkoisia, mutta ajoi "mustien" okeuksia ja puhui paljon rotuun ja ihonväriin perustuvasta syrjinnästä, mustat olivat varmasti ylpeitä hänestä???

K Veikko

Tuon parinvalintarasismin perusta saattaa olla jonkinlaisessa lajin itsesääntelymekanismissa.

Parinvalintaan puuttuminen lainsäädännöllä täytyisi perustua johonkin oppiin rotuhygieniasta.

Henry Laasanen

#9
"Työntekijöiden valitseminen ihonvärin perusteella on (rotu)syrjintää, koska ihonväri on epärelevantti seikka työn kannalta (jos ei ole kyse valokuvamallin työstä tms.)."

Se ei ole kuitenkaan välttämättä irrelevantti tekijä työnantajan kannalta. Jos työnantajalla on esim. parturiliike, johon hän haluaa palkata toisen työntekijän, hänellä saattaa olla preferenssi jonkin rotuiseen työntekijään. Hänestä parturointi on mukavampaa jonkun tietyn rotuisen kanssa. Rotu on irrelevantti työn tulosten kannalta, mutta se ei ole irrelevantti työnantajan tuntemusten kannalta. Tuosta näkökulmasta katsottuna kyse on melko analogisesta tilanteesta, jos sitä verrataan seurusteluun.

Parinvalintapreferenssien vapautta voi tietenkin perustella myös sillä, että pitäminen seurustelupartnerista on jotenkin tärkeämpi oikeus kuin pitäminen työtoverista. Väitettä voi olla kuitenkin vaikea perustella muuten kuin sillä, että "asia vain nyt on niin".

Kummassakin tapauksessa on kyse rotusyrjinnästä, eli kirjaimellisesti syrjinnästä rodun perusteella. Vaikka kyseessä olisi hyvin relevantti asia deittailun kannalta, rotusyrjintä itsessään ei häviä minnekään, vaikka sen hyväksyttävyydelle deittailussa voidaan esittää painavia perusteita.

a2 (nimimerkki)

"Valkoiset miehet saivat eniten vastauksia kaikilta naisryhmiltä. Valkoiset naiset suosivat valkoisia miehiä ja vielä enemmän valkoisia miehiä suosivat suosivat aasialaiset ja latinonaiset. Miehet eivät puolestaan kirjoita takaisin mustille naisille."

Tämä liittynee lähinnä rahaan: valkoinen mies on keskimäärin hyvin toimeen tuleva, musta nainen keskimäärin ei.

Tomas (nimimerkki)

"Se ei ole kuitenkaan välttämättä irrelevantti tekijä ..."

Analogiasi ei ole pätevä. Työntekijä palkataan tekemään jotakin työtä ja jos tuon työn kannalta ei rodulla ole merkitystä, on kyse syrjinnästä. Työntekijää ei palkata miellyttämään työkavereitaan tai pomoaan - ainakaan tässä mielessä.

"Parinvalintapreferenssien vapautta voi tietenkin perustella myös sillä, että pitäminen seurustelupartnerista on jotenkin tärkeämpi oikeus kuin pitäminen työtoverista. Väitettä voi olla kuitenkin vaikea perustella muuten kuin sillä, että ”asia vain nyt on niin”."

Aivan. Kyse on tärkeämmästä seikasta, mutta ajatustasi tässä häiritsee aiempi väärä analogiasi. Partnerin valinnassa on juuri kyse partnerin valitsemisesta, ei hiustenleikkaajan valitsemisesta. Tässä mielessä eivät valitsijan henkilökohtaiset preferenssit ole epärelevantteja. Muuten yhtä hyvin voisi puhua sukupuolisyrjinnästä parinvalinnassa. Mutta siinä ei ole mitään järkeä, koska henkilökohtainen preferenssi on varsin oleellinen asia parinmuodostuksen kannalta.

Eli molemmissa tapauksissa ei ole kyse rotusyrjinnässä, tai syrjinnästä rodun perusteella. 1. Kampaaja tapauksessa on. Mutta 2. tapauksessa ei syrjintä argumentti täyty.

budhisti (nimimerkki)

#3
”Tutkimusten mukaan naiset ovat ”rotutietoisempia” kuin miehet. Pitäisikö tästä päätellä jotakin?”

Siitä voi kyllä tehdä johtopäätöksiä mistä vaan! Uskon kuitenkin, että ihminen tekee valintoja alitajunnan mielikuvaa mukaan. Esimerkiksi Viivin kohdalla ”…pidän arjalaishengistä miehistä..”. En pidä sitä lausetta mitenkään rasistisena. Toki ihminen voi valitse kumppaninsa etnistaustan mukaan ja saa sanoa ääneen.

Jos mietitään sitä lauseen sisältöjä tarkemmin, niin huomaan, että Viivi ei sinänsä valitse miestä etnistaustan takia, vaan pikemmin avioliiton on hänelle tärkeä eli se pysyvyys. Yleensä naisille se pysyvä avioliito on tärkeä (ajatuksessa, käytännössä voi olla eri asiaa). Mitä lähempänä/samankaltaisena kumppaninsa on, sitä todennäköisempi on liiton toimivuus. Eli jos harrasta, puhuu, uskonto tai vastaavat asiat ovat samoja, sitä avioliitto sujuu paremmin. Esimerkiksi Ruotsi-Suomen avioliitto on 3X riskin erota. Mitä kauemmaksi mennään eron riskin kasvaa.

Sinänsä on loogista, että naiset valitsevat mieluimmin oman rodun miehiä. Eikä rasismia kyseessä ole.

Toki miehillä on valintansa (alitajuisesti), mutta en tässä käsittele, eikä ole asiantuntija! 

PS. ”Rakkaus ei ole ilmaista, sen eteen pitää tehdä työtä!”. Olkoon kenen tahansa nait, joka tapauksessa työtä joudu tekemään, jotta liito toimisi.

Henry Laasanen

"16
"henkilökohtainen preferenssi on varsin oleellinen asia parinmuodostuksen kannalta."

Rodullinen preferenssi voi olla tärkeä asia tai pieni asia henkilöstä riippuen.

Saattaa myös olla, että preferenssi perustuu virheelliseen ennakkoluuloon, eikä "todelliseen" preferenssiin. Mustien naisten dissaus deittailussa heidän "määräilevän luonteensa" stereotyypin perusteella tuomitsee kaikki mustat naiset kategorisesti.

Velvollisuuksien tasa-arvoliike (nimimerkki)

Hypähti mieleen Kari Suomalaisen pilapiirros parin vuosikymmenen takaa:
http://i40.tinypic.com/xf4oy.jpg

Jotkut asioita seuranneet nimittäin väittävät, että ulkomaalaiset miehet "kaatavat" Suomalaisia naisia yöelämässä samaa logiikkaa käyttäen?

Henry Laasanen

#15
"”Valkoiset miehet saivat eniten vastauksia kaikilta naisryhmiltä. Valkoiset naiset suosivat valkoisia miehiä ja vielä enemmän valkoisia miehiä suosivat suosivat aasialaiset ja latinonaiset. Miehet eivät puolestaan kirjoita takaisin mustille naisille.”

Tämä liittynee lähinnä rahaan: valkoinen mies on keskimäärin hyvin toimeen tuleva, musta nainen keskimäärin ei."

Minä sain tuosta OkCupidin tarkastelusta sellaisen kuvan, että muiden muuttujien vaikutusta oli pyritty eliminoimaan. Eli "match by race" oli lähtökohtaisesti yhtä hyvä kaikilla roduilla.

http://blog.okcupid.com/index.php/2009/10/05/your-...

"As you can see, the races all match each other roughly evenly: good news. It means all other things being equal, two people, of whatever race, should have the same chance to have a successful relationship"

budhisti (nimimerkki)

#19

"Jotkut asioita seuranneet nimittäin väittävät, että ulkomaalaiset miehet ”kaatavat” Suomalaisia naisia yöelämässä samaa logiikkaa käyttäen."

- :) vain huono häviäjä/heikko itsetunnon omaava ihminen käyttä mustamaalaus tekniikkaa, kun ei itse osa yritä paremmin kuin toiset.

Mies.asia (nimimerkki)

Tomas, #9: "Siis minkälainen argumentti puoltaa sitä, että mieltymysten seuraaminen olisi väärin parinvalinnassa?"

Luultavasti samanlaiset argumentit, joiden perusteella rotuperusteisten mieltymysten seuraaminen olisi väärin esimerkiksi ystävien valitsemisessa. Ihonvärin tai muuden etnisten piirteiden perusteella ystävien valitsemista ei pidetä yleisesti hyväksyttävänä. Ystävien valitsemista rodun tai etnisyyden perusteella siis käsittääkseni pidetään rasistisena, vaikka jollakulla saattaa olla preferenssi tämän suhteen.

"Työelämä ja deittailu" käyttäytymispiireinä ja niihin liittyvinä normaina ovat myös erilaisemmat kuin esimerkiksi "ystävyys ja deittailu". Työelämässä tosin usein etsitään "hyviä tyyppejä", jotka sopivat työympäristöön ja otaksuttavasti miellyttävät aikaisempia työntekijöitä.

Henry Laasanen

#19
”Jotkut asioita seuranneet nimittäin väittävät, että ulkomaalaiset miehet ”kaatavat” Suomalaisia naisia yöelämässä samaa logiikkaa käyttäen.”

Kysymys on hiukan eri asiasta, jos puhutaan ulkomaalaisista miehistä. Viitatuissa tutkimuksissahan henkilöt edustavat samaa kansallisuutta, mutta eri rotuisia. Roman Schatzilla on varmaan hyvä naismenestys ja mukana lienee ulkomaalaislisää, mutta se ei välttämättä liity rotuun. Ulkomaalaisuuden vaikutus on sinällään kiinnostava kysymys pariutumisessa.

Auria (nimimerkki)

No mutta, tämähän oli blogistilta mielenkiintoinen kirjoitus.
Mustien naisten asema oli jossain määrin kaikesta huolimatta yllätys. Myös mustia naisia on tapana esittää hyperseksuaalisessa valossa, ainakin viihdemaailmassa (esim. Beyonce).Onko tämä mustien naisten "määräilevä" asenne nyt sitten syytä vai seurausta kun tunnetusti heitä on eniten USA:ssa yksinhuoltajina. Se luku on todella korkea.

Itselleni oli myös yllättävää että naiset suhtautuvat erirotuisiin miehiä ennakkoluuloisemmin, en olisi tätä uskonut. Voin tietenkin vain puhua omasta puolestani..

Jos ja kun tiedossa on Viivi Avellanin taustat (eikö hän seurustele suomenruotsalaisen (?) miljonäärin (??) kanssa) hänen lausumansa voidaan nähdä monella tapaa rasistisena. Eipä kelpaa mokkakikkelit muttei varmaan myöskään ne persaukiset arjalaiset:)

Gagarin (nimimerkki)

Mistäköhän oikeastaan johtuu universaali aasialaisten miesten kaihtaminen seksuaalipreferensseissä, kun aasialaiset naiset puolestaan ovat kovastikin eurooppalaisten suosiossa?

Inex (nimimerkki)

Tulipa muutenkin mieleen tästä parinvalintarasismista se, että jos mies on vaikkapa jonkun ulkomaalaisen naisen kanssa ihan rakkaudesta yhdessä niin tähän liittyy ties mitä ihmeellisiä ennakkoluuloja. Ajatelkaapa vaikka venäläinen nainen ja suomalainen mies, tai aasialainen nainen ja suomalainen mies, mitä teillä tulee mieleen ensimmäisenä. Itse satun tietämään ihmisiä millä on ulkomaalaisia vaimoja ja mistään hyväksikäytöstä suuntaan tai toiseen ei voida puhua, mutta monet katselevat nenänvartta pitkin näitä parisuhteita. Jotenkin monet olettavat, että tämä suomalainen mies on joku reppana rassukka mikä ei saa suomalaisia naisia ja on sentakia mennyt ulkomaalaisen kanssa yhteen. Ihan kuin suomalainen nainen olisi jotenkin ylivertainen naisrotu muunmaalaisiin naisiin verrattuna, kyse on kuitenkin aina yksilöstä ja ihmisestä.

Veli-Erkki (nimimerkki)

Voiko näitä tuloksia soveltaa suomalaiseen deittailukäytäntöön? Vai olenko nyt puhumassa eri asiasta, kuin deittailurasimista, kun kerron, että suominaiset suhtautuvat erittäin väheksyvästi ja nirsoillen ATM-rotuiseen, hiljaiseen ja ujoon. ns. kunnon mieheen. Suorastaan vältellen.

Tomas (nimimerkki)

#22
"Ystävien valitsemista rodun tai etnisyyden perusteella siis käsittääkseni pidetään rasistisena, vaikka jollakulla saattaa olla preferenssi tämän suhteen."

Ystävä analogia toimii paremmin kuin Henryn työhönottoanalogia(#14). Silti muutama huomio. Oletan että rasismi on negatiivinen termi eli ei vain preferenssejä kuvaileva. Tässä tapauksessa vääryys on preferenssien syntymisessä, ei itse preferensseissä sinänsä - jos siis ei puhuta em. analogiasta, vaan itse parinvalinnasta. Henryn kirjoituksen perusteella, en edelleenkään kutsuisi ilmiötä rasismiksi. Kyse on vain siitä, että joillakin on rodullisia preferenssejä pariutumisessa. Se että niitä on, voi olla toki seurausta rasismista laajemmin ymmärrettynä.

bmad (nimimerkki)

#26

Aika mahdotonta saada kunniotusta parisuhteelle, jossa on aasialainen nainen ja suomalainen keski/alemmantason mies.

#27

Rotuajattelu ei vielä yleisessä sanassa kata eri miestyyppejä. Toisaalta kyse ei ole vain geeneistä, myös status vaikuttaa. Monilla naisilla on kuitenkin vähemmän suosittuja miehiä kohtaan samanlaisia asenteita, kuin natseilla juutalaisiin. Jos naiset siirtyisivät politiikan johtoon olisi olemassa riski, että parinvalinnassa heikosti menestyvät miehet päästettäisiin päiviltä.

Mies.asia (nimimerkki)

Gagarin, #25: "Mistäköhän oikeastaan johtuu universaali aasialaisten miesten kaihtaminen seksuaalipreferensseissä, kun aasialaiset naiset puolestaan ovat kovastikin eurooppalaisten suosiossa?"

Nimimerkki Ruukinmatruuna on käsitellyt asiaa blogissaan:

"Kuka pelkää keltaista naista?"

"Vihaiset keltaiset miehet"

"Toisaalta myös interklustraalisissa suhteissa itämaiset naiset suosivat parinvalinnassaan länsimaisia (indo-europidisia) miehiä. Ilmiö on sama kuin miksi indo-europidiset naiset ovat lääpällään afro-niloottisiin miehiin: naiset arvostavat parinvalinnassaan enemmän lihaksia kuin aivoja. Naiselle siis fyysisellä suorituskyvyllä ja miehen testosteronimäärällä on enemmän merkitystä kuin hänen aivolihaksellaan."

Velvollisuuksien tasa-arvoliike (nimimerkki)

#24 "Jos ja kun tiedossa on Viivi Avellanin taustat (eikö hän seurustele suomenruotsalaisen (?) miljonäärin (??) kanssa) hänen lausumansa voidaan nähdä monella tapaa rasistisena. Eipä kelpaa mokkakikkelit muttei varmaan myöskään ne persaukiset arjalaiset:)"

Viivi käyttäytyy poikkeuksellisen fiksusti tällaisten Suomalaisten perusäijien kanssa. Ihan tavallinen äijä se Akikin on. Itseasiassa eräässä haastattelussakin Viivi sanoi suoraan, että hän tykkää perusäijistä, ei mistään trendipojuista ;-)

Calle (nimimerkki)

Eikös tuo tutkimus osoita rasistien pelon turhaksi, että musta mies vie suomalaiset valkoiset naiset jos kerran valkoinen nainen mielummin suosii valkoista miestä.

Tuossa miesten ennakkoluulossa saattaa olla itse asiassa kyse samasta asiasta, joiden pohjalta naisia sorretaan laittamalla heidät niin sanotusti kuriin. Siveysvyöt, noitavainot, naisten pukeutumisrajoitukset, kielto yksin ravintolaan päästämisestä (Suomi vielä 60-luvulla!) ym. ovat asioita, joilla on pyritty rajaamaan naisen "seksuaalista hillittömyyttä". Tosin, edellisissä tapauksissa miehet ovat projisoineet omaa hillittömyyttään naisiin ja virheellisesti laittaneet naiset "kärsijöiksi".

Miesten ikiaikainen pelko, että nainen ei osaa kontrolloida käytöstään juontaa tietysti miehen omaan epävarmuuteen menettää naisensa. Tästähän rasismissa on pitkälti kyse. Seksuaalisesti epävarman miehen pelosta menettää nainen jollekin alkuvoimaiselle ja luonnolliselle, jota valkoiselle miehelle edustaa musta mies.

Vanha väite, että rasismissa on kyse valkoisen miehen pelosta mustan miehen seksuaalisuutta kohtaan pitää paikkansa. Tätä tukee myös se, että rasistit mielellään kiinnittävät huomiota nimenomaan mustien miesten tekemiin raiskauksiin. Irrationaalisesti, rasistit näkevät hillittomän ja väkivaltaisen seksuaalisuuden mustan miehen rotuominaisuutena.

Rasisti tunnistaa osittain omat puutteensa, mutta on kykenemätön tekemään asialle mitään. Tämä turhautuneisuus ja pelko menettää mahdollisuus tyydyttävään sukupuolielämään purkautuu jopa raivoisana väkivaltana pelon oletettua "aiheuttajaa" kohtaan vaikka se energia pitäisi käyttää oman sisimpänsä rakentamiseksi vahvemmaksi. Mutta kuten sanoin, tämä ei itseltä onnistu, joten ammattiapu, terapia tai keskusteluapu olisi paikallaan. Uskon, että myös nämä keskustelupalstat voivat toimia terapeuttisenä, mutta rasistiset sivustot pahimmillaan myös pelkoja ruokkivana.

Seksuaalisesti epävarma mies (niin kuin nainenkin) sortuu mustasukkaisuuteen. Pahetessaan vainoharhainen mustasukkaisuus voi aiheuttaa pahaa jälkeä.

Mies.asia (nimimerkki)

Tomas, #28: "Oletan että rasismi on negatiivinen termi eli ei vain preferenssejä kuvaileva. Tässä tapauksessa vääryys on preferenssien syntymisessä, ei itse preferensseissä sinänsä - jos siis ei puhuta em. analogiasta, vaan itse parinvalinnasta."

Lukaisin pikaisesti Wikipedia rasismi-artikkelin, jonka perusteella rasismi-sana kattaa nykyään aika paljon. Kyseessä voi olla esimerkiksi seksuaalisen häirinnän määrittelyn tapainen asia: kyse on rasismista, jos joku tuntee että häntä on kohdeltu rasistisesti.

Sanan nykykäytön perusteella parinvalintarasismi-sanan käyttö voi olla perusteltua, mutta kyse lienee rajanvedoista ja määrittelykysymyksistä. Jos ikärasismi on hyväksyttävä sana, niin varmasti parinvalintarasismi on myös.

Mies.asia (nimimerkki)

Calle, #32: "ovat asioita, joilla on pyritty rajaamaan naisen ”seksuaalista hillittömyyttä”."

Mainostan tässä jälleen Baumeister ja Twenge -suomennosta Naisten seksuaalisuuden kulttuurinen tukahduttaminen (englanniksi, jos välillä huono suomennos tökkii). Pääasiassa naiset ovat rajoittaneet toistensa hillittömyyttä.

"Vanha väite, että rasismissa on kyse valkoisen miehen pelosta mustan miehen seksuaalisuutta kohtaan pitää paikkansa."

Rasismi ja etnosentrismi ei ole valitettavasti valkoisen miehen yksinoikeus, sitä esiintyy joka paikassa, ja se tuntuu liittyvän kiinteästi ihmisen -- myös naisten -- psykologiaan. Esimerkiksi Japani on harvinaisen rasistinen kulttuuri. Ja tietysti toiset miehet miehille (ja naiset naisille) ovat kilpailijoita seksuaali- ja pariutumismarkkinoilla, mikä aiheuttaa usein kitkaa.

jeremias t (nimimerkki)

#29 Mitäpä tuolla väliä jos kyseessä on kuuma nainen. Kyllä ne kylillä minuakin ihmettelevät että "miten tuollakin kusipäällä on noin kaunis tyttöystävä". Arvaappa itkenkö itseni uneen iltaisin?

Auria (nimimerkki)

#31: Mut Aki on rikas, mitä väliä silloin millainen naama. Viivi Avellanissa on kyllä mielestäni "golddigger" piirteitä.Luulen kuitenkin että tälläisiä naisia on paljon vähemmän kuin te miesasiamiehet aina näillä palstoilla haluatte esittää.Ainakaan Suomessa. Mieleen tulee Maria Drockila joka aikoinaan iski Speden, se oli kyllä aika raaka ja häikäilemätön kuvio käsittääkseni (etenkin Spedelle..).

Tomi (nimimerkki)

Evoluutio kannustaa rasismiin sikäli, että tutun eli itsen kanssa saman näköisessä ihmisessä on todennäköisesti enemmän omien geenien kanssa identtisiä geenejä kuin vieraan näköisessä. Missä tahansa riittävän suuressa populaatiossa esiintyy siis rasismia paitsi, jos kulttuuri tai joku muu ympäristötekijä tukahduttaa taipumuksen. Yksilöistä tämä evoluutiopsykologinen teoria ei ennusta mitään, koska oman rodun suosimista ei esiinny kaikissa ihmisissä eli sen heritabiliteetti ei ole 100%.

Parinvalintapreferenssien yksityiskohdista ja reaalimaailman käytännöistä evoluutiopsykologia ei siis onnistu sanomaan paljoakaan -- seikka, joka tuntuu, muuten, vaivaavan muuten niin mielenkiintoista tutkimustraditiota.

Kyse lieneekin kulttuurista, jostain toisesta evoluutiopsykologisesta taipumuksesta tai useiden tekijöiden sekasotkusta. Jotta saataisiin muuttujia karsittua ja edes alustavaa selvyyttä sekasotkuun, pitäisi selvittää, vaihtelevatko preferenssit maittain, kulttuureittain ja historiallisesti.

Minä veikkaan, että mustien naisten kohdalla kyse on amerikkalaisesta ilmiöstä, joka johtuu pitkälti maan historiasta.

Vieras (nimimerkki)

"Evoluutio kannustaa rasismiin sikäli, että tutun eli itsen kanssa saman näköisessä ihmisessä on todennäköisesti enemmän omien geenien kanssa identtisiä geenejä kuin vieraan näköisessä. Missä tahansa riittävän suuressa populaatiossa esiintyy siis rasismia paitsi, jos kulttuuri tai joku muu ympäristötekijä tukahduttaa taipumuksen. Yksilöistä tämä evoluutiopsykologinen teoria ei ennusta mitään, koska oman rodun suosimista ei esiinny kaikissa ihmisissä eli sen heritabiliteetti ei ole 100%."

Täysin totta. Ilmiö tunnetaan myös nimellä "samankaltaisten pariutuminen" ja siitäkin löytyy kyllä materiaalia pilvin pimein, ketä nyt sattuu kiinnostamaan. Itsekin olen jo kauan sitten havainnut, että ihmisillä on suuri taipumus pariutua itseään muistuttavien ihmisten kanssa (poikkeuksiakin toki on). Ja luettuani aiheesta lisää huomasin, että en ole ainoa, joka asiaa on ihmetellyt (ja kuten sanottua aiheesta on tämän ihmettelyn lisäksi tuotettu ihan pätevää materiaaliakin, etsivä jälleen löytää jos tahtoo).

Antti (nimimerkki)

Löysin blogisi ja on todettava, että tuotat rautaista tekstiä. Lisää kommentointia sitten myöhemmin, kunhan olen tutustunut kirjoituksiisi paremmin.

Syltty (nimimerkki)

Newsflash kaikille:
Mustat naiset eivät ole niin viehättäviä kuin valkoiset. Mikäli jokainen musta nainen muistuttaisi Halle Berrylä, prosentit olisivat aikalailla erilaiset.

Tommi Salenius

Se että suosii parivalinnassa jotain tiettyä rotua ei ole automaattisesti rasismia niin kuin annat tässä ymmärtää.

vanhempi vanhanen (nimimerkki)

Niin, eikös argumentti mene niin, että naista viehättää maskuliinisuus ja miestä feminiinisyys. Rotujen välillä erot (esim. testotasot, fyysinen koko) tarkoittavat sitä, että aasialainen nainen on naisellisempi kuin valkoinen, joka on naisellisempi kuin afrikkalainen. Afrikkalainen mies on maskuliinisempi kuin valkoinen, joka on maskuliinisempi kuin aasialainen.

Keskimäärin vastakkaista sukupuolta ei viehätä musta nainen eikä aasialaismies.

Parisuhteeseen haetaan kumppania eri kriteereillä kuin satunnaiseen seksiin. Se voi selittää deittipalveluissa ilmenevää preferenssiä omaa rotua kohtaan.

Satunnaisina seksikumppaneina naista vallankin kiihottavat tummahipiäiset miehet ja miehiä taas... no, suunnilleen kaikki naiset.

Gagarin (nimimerkki)

#41: "Keskimäärin vastakkaista sukupuolta ei viehätä musta nainen eikä aasialaismies."

No sittenhän sen markkina-avoteorian mukaan musta nainen ja aasialainen mies olisivat hyvin parillaan! Pitäis varmaan perustaa maksullinen deittipalvelu tällä konseptilla.

brunologi (nimimerkki)

#37.
"Evoluutio kannustaa rasismiin sikäli, että tutun eli itsen kanssa saman näköisessä ihmisessä on todennäköisesti enemmän omien geenien kanssa identtisiä geenejä kuin vieraan näköisessä. Missä tahansa riittävän suuressa populaatiossa esiintyy siis rasismia paitsi, jos kulttuuri tai joku muu ympäristötekijä tukahduttaa taipumuksen. Yksilöistä tämä evoluutiopsykologinen teoria ei ennusta mitään, koska oman rodun suosimista ei esiinny kaikissa ihmisissä eli sen heritabiliteetti ei ole 100%."

Yksilöillä on se ristiriita, että geenien erilaisuus on jälkeläisten elinvoimaisuudelle hyväksi. Yhteisöjen rasismi taas voi haitata tällaisten jälkeläisten mahdollisuuksia.

Periaatteessa olisi kai sekä yksilön kannalta että eugenistisesti ihanteellista saada jälkeläisiä erirotuisen ihmisen kanssa. Utooppinen ajatus rotujen täydellisestä sekoittumisesta poistaisi rasismin. Luultavasti iIhminen ylläpitäisi rajoja muilla perusteilla, koska jako ulko- ja sisäjoukkoon (me vs. he) taitaa olla erottamaton osa ihmisyyttä.

(Myös #41. oli minun viestini.)

Vieras (nimimerkki)

"Yksilöillä on se ristiriita, että geenien erilaisuus on jälkeläisten elinvoimaisuudelle hyväksi. "

Ei näin. Tämä on typerä myytti, jota kovasti viljellään julkisuudessa. Esimerkiksi sellaiset ominaisuudet kuin älykkyys, pituus ja ihonväri ovat hyvin vahvasti geneettisiä ominaisuuksia. Mutta pitkän, älykkään, mustan naisen ei ole järkevää geneettisessä mielessä etsiä lyhyttä, tyhmää, valkoista miestä, vaikka tämä olisi geneettisesti kuinka kaukana hänestä tahansa. Kuinka usein olet tällaista muuten nähnyt tapahtuvankaan? Ja seurauksena ei tosiaan olisi mahdollisimman elinvoimaisia jälkeläisiä, kuten asian ilmaisit.

Tuo väärinkäsitys erilaisista geeneistä on ilmeisesti lähtenyt liikkeelle siitä, että ihmisen on hyvä etsiä tietyllä tapaa omasta immuunipuolustusjärjestelmästään eroava partneri. Näin estetään mm. sisäsiittoisuus ja taataan jälkeläisille hyvä immuunipuolustusjärjestelmä (eli tuo mainittu elinvoimaisuus). Muihin geneettisen ominaisuuksiin tämä ei päde, vaan ihmiset ihan luonnostaan, ilman mitään kulttuurillisia pakotteita, pyrkivät etsimään itselleen mahdollisimman samankaltaisen parin (noin niin kuin keskimäärin, poikkeuksiakin toki aina on isossa joukossa). Eli pitkä, älykäs, luova, koulutettu, hyvin tienaava, kaunis ja hyvävartaloinen nainen etsii itselleen pitkää, älykästä, luovaa, koulutettua, hyvin tienaavaa, komeaa ja hyväkroppaista miestä, ei todellakaan mitään itsensä täydellistä vastakohtaa.

Gagarin (nimimerkki)

#43: "Ottamatta kantaa sen enempää rotuun kuin ulkonäköönkään, joillakin miehillä on taipumusta suosia hämmästyttävän samannäköisiä naisia."

Niin, kun suomalaisten mielestä nuo aasialaiset ovat kaikki saman näköisiä.

Juho (nimimerkki)

Henry kirjoitti:
"Mustien naisten dissaus deittailussa heidän ”määräilevän luonteensa” stereotyypin perusteella tuomitsee kaikki mustat naiset kategorisesti."

En usko, että mustien naisten karttaminen perustuu mihinkään rasistiseen luonne-ennakkoluuloon, vaan yksinkertaisesti siihen, etteivät he ole yhtä viehättäviä kuin valkoiset. Keskimäärin. Toki on myös joitain oikein viehättäviä mustia, joilla tuskin on ongelmia viennin kanssa.

frank (nimimerkki)

#44: "Luultavasti iIhminen ylläpitäisi rajoja muilla perusteilla, koska jako ulko- ja sisäjoukkoon (me vs. he) taitaa olla erottamaton osa ihmisyyttä."

Ei ihmisyyttä vaan pikemminkin yleiseläimellisyyttä. Lähes kaikki laumaeläimet (erit. nisäkkäät) tapaavat olla myös reviiritietoisia. Ja ihminen on laumaeläin.

Vortac (nimimerkki)

Kirjoitin jo viestin tähän, mutta sitten tuo yhdyntälasku tuossa alussa ei täsmännytkään.. joten se tuhoutui sitten. Ärsyttävää. Siinä luki 5+5+1 = ? ja laitoin 11, niin väitti että tulos olisi muka oikeasti ollut 5.. voi toki olla, että luin jotenkin väärin, mutta kummallista joka tapauksessa. Eli voisiko olla, että tuo kohta välillä bugaa? Ihan varoituksena, kannattaa kopioida teksti johonkin tai kirjoittaa se muualla ennen tänne laittamista.

Sitten asiaan.. koetan kirjoittaa saman uudestaan.

"Miehet osoittavat preferenssiä aasialaisiin naisiin ja syrjivät mustia naisia. Sosiologi Cynthiä Felicianon tulkinnan mukaan syynä preferenssiin saattaa olla se, että aasialaisia naisia pidetään stereotyyppisen hyperseksuaalisina, kun taas mustia naisia pidetään liian määräilevinä."

En ole vielä lukenut kaikkia viestejä, joten joku on jo voinut vastata tähän, mutta huomautan silti, että tässä kohdassa taas joku nainen monimutkaistaa yksinkertaista totuutta, koska muuten se tuntuisi liian 'halvalta'. Nainenhan haluaa kaiken olevan kallista, jopa itsensä (vrt. 'naista ei saa halventaa')!

Totuushan on erittäin simppeli.

- Tummaihoiset MIEHET ovat maskuliinisimpia miehiä
- Aasialaiset MIEHET ovat feminiinisimpiä miehiä

(valkoihoinen on näissä asioissa aina keskellä)

- Tummaihoiset NAISET ovat maskuliinisimpia naisia
- Aasialaiset NAISET ovat feminiinisimpiä naisia

Näin käy siis selväksi, että totta hitossa maskuliinisimmat miehet haluavat feminiinisimpiä naisia, ja feminiinisimmät naiset haluavat maskuliinisimpia miehiä. Keskiarvokin usein kelpaa monille, mutta se toinen ääripää enää ei ole tarpeeksi maskuliininen/feminiininen kelvatakseen.

Tummaihoinen nainen+aasialainen mies on harvinainen (joskaan ei olematon) pari, koska siinä erittäin maskuliininen nainen pariutuu erittäin feminiinisen miehen kanssa.

- Vortac

Jester (nimimerkki)

Luulin postausta aluksi ironiseksi läpäksi. Mutta oletkin tosissasi? Tämä on kyllä typerin postauksesi ikinä. Yleensä olen jutuistasi pitänyt. Ei ole mitään omituista siinä, ettei halua pariutua eri "rotuisen" kanssa. Pitääkö ottaa lähtökohdaksi se, mitä tuputetaan mediassa ym., että se on jotenkin väärin?

Aihetta voin kommentoida sen verran, että Suomessahan näkyy hyvin selvästi, kuinka suomalaisnaiset haluavat mahdollisimman tummia miehiä. Ja niitä tummia miehiähän tänne pohjolaan jatkuvasti tulee lisää. Lähiöt täyttyvät isättömistä mulattilapsista, joiden valkoinen äiti etsii nyt uutta mustaa (tai arabi-, kurdi- jne.) miestä, kun vanha löysi uuden typeryksen.

Toisaalta taas tumman naisen ja suomalaisen miehen pariutuminen Suomessa on liki mahdotonta. Ensinnäkin on uskontokysymykset, jotka rajaavat pois ison osan täällä olevista naisista. Toisena on se, että vapaita naisia on niin äärettömän vähän. Kun menet vaikkapa yökerhoon, se tulvii tummia (siis ulkomaalaisia) miehiä. Tummia naisia näkyy korkeintaan kymmenesosa siitä. Kolmanneksi on se, että valkoinen mies ei taida yleensä kelvata. Yleensäkin tämä itsevarmojen ja brutaalien ulkomaalaismiesten tänne tuleminen on vaikeuttanut huomattavasti tavallisen tasa-arvoihanteisiin tottuneen suomalaismiehen asemaa. Miehen ihanne on muuttunut. Kilpaillakseen näiden agressiivisten ryhmien kanssa suomi-pojan täytyy korostaa maskuliinisia puoliaan, korostaa voimaa älyn sijaan, jne...
Seksuaaliliberalismin hedelmiä...

Vanha demari (nimimerkki)

"Parinvalintarasistinen toiminta olisi luultavasti kiellettyä, jos sen valvonta olisi helppoa. Parinvalintarasismia on kuitenkin vaikea saada selville, ellei henkilö tuo ajatuksiaan julkisesti esille."

Varmaan tässä lähinnä leikittelet ajatuksella, koska eihän demokratiassa tällaista voida kieltää. Mikään feministiporukka ei hyväksyisi kieltoa, koska silloinhan kiellettäisiin myös valkoisen naisen ja mustan miehen väliset suhteet.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset