Rakastuvatko miehet narttuihin?

Otsikon kysymys on saanut innoituksen Arawnin väitteestä Miehet rakastuvat narttuihin.
Viime vuoden lopulla kävin katsomassa Carmenin Suomen kansallisoopperassa. Jo silloin muistan kiinnittäneeni huomiota asetelmaan, jossa kiltti mies lankeaa itsekkään viettelijättären pauloihin. Kiintoisa ero päinvastaiseen tilanteeseen, jossa kiltti tyttö lankeaa renttuun on se, että kummassakin skenaariossa paheksunta kohtaa nimenomaan naista; ensimmäisessä nainen on paha viettelijä, toisessa naisen pahuus kumpuaa heikkoudesta vastustaa miestä. Myötätuntoa saa korkeintaan ensimmäisen skenaarion kiltti mies – sen sijaan kilttiä naista ei säälitä, hänhän saa sen, mitä kerjääkin. 
Oivallus on itselleni vielä niin uusi, etten ole oikein keksinyt tyydyttäviä selityksiä sille, miksi näin on. Havaitsen vain ympäristöstäni, että tällaista tapahtuu jatkuvasti. Ne naiset, jotka vievät miesten sydämet, joita miehet palvovat, himoitsevat ja haluavat, eivät ole niitä kilttejä naapurintyttöjä, joista niin paljon puhutaan. Ne naiset ovat kimmeltävän seksikkäitä vamppeja, jotka kietovat miehet pikkusormensa ympäri.
Arawn ei ole väitteineen yksin, sillä aiheesta on kirjoitettu menestyskirja Why men love bitches (1, 2). Nartulla Sherry Argov tarkoittaa naisia, jotka ovat vahvoja, itsenäisiä, fiksuja ja vapaita ajattelijoita. Kyse on eräänlaisesta pelinaisen oppaasta:
Attraction Principle 1: A woman is perceived as offering a mental challenge to the degree that a man doesn’t feel he has a 100 percent hold on her.

Attraction Principle 2: The women who have the men climbing the walls for them aren’t always exceptional. Often, they are the ones who don’t appear to care that much.

Attraction Principle No. 3 A woman is perceived as offering a mental challenge to the degree that a man doesn’t feel he has a 100 percent hold on her.

Attraction Principle 4: Sometimes a man deliberately won’t call just to see how you’ll respond.

Attraction Principle 5: If you start out dependent, it turns him off. But if it is something he can’t have, it becomes more of a challenge for him to get it.
Attraction Principle 6: It is your attitude about yourself that a man will adopt.
Attraction Principle 7: Act like a prize and you’ll turn him into a believer.
Attraction Principle 8: The biggest variable between a bitch and a woman who is too nice is fear. The bitch shows that she’s not afraid to be without him.
Attraction Principle 9: If the choice is between her dignity and having a relationship, the bitch will prioritize her dignity above all else.
Naisten luokittelu eri käsitteiden alle on ongelmallista, sillä kirjoituksia aiheesta on vähän. Esitän seuraavassa oman Naisten nelijakoni.

Flirtti on luonnostaan miehiä viettelevä nainen. Eräs flirtin alalaji on ”kana”, jota muut naiset halveksuvat. Flirtille on tärkeää saada miesten seksuaalinen huomio – ja sen hän saakin kateellisten kanssasiskojen harmiksi. Marilyn oli tunnettu flirtti, Lauri Tähkä on miesflirtti.

Asiallinen on flirtin vastakohta. Hänessä ei ole luontaista viettelyvoimaa. Ja vaikka asiallinen osaisikin käyttäytyä flirtisti, hän yleensä halveksii tuollaista käytöstä ja välttelee seksikkäitä muuveja. Hän on se nainen kutsuilla, joka tokaisee miehelleen paheksuvasti minihameisesta naisesta: ”Katso, mikä hirveä kana”, ja mies on olevinaan samaa mieltä.

Kiltti on naispuolinen vastine kiltille miehelle. Pyrkii miellyttämään miestä ja toimii miehen johdattamana. Menneen sukupolven naistyyppi, jota nykypäivänä on vaikea löytää puhtaassa muodossaan, kun taas kilttejä miehiä on pilvin pimein.

Justiina on kiltin vastakohta – vahva nainen, jolla on selvät mielipiteet.

Noista naisten perustyypeistä voidaan muodostaa neljä kombinaatiota:

Kiltti-flirtti on miesten ihannenainen. Itse asiassa suurin osa median ja mainosten naisista vastaa tätä stereotyyppiä. Esim. televisiossa pyörii hammastahnamainos, jossa nainen saa kaunista hymyään väläyttämällä joukon miehiä nostamaan hänen autonsa pois ahtaasta parkkiruudusta. Hän esittää kiltti-flirtin roolia. Miksi kiltti-flirttejä näkee harvoin pariutumismarkkinoilla? Koska heidät viedään pois markkinoilta nopeammin kuin Laasasen uutuuskirja Suomalaisesta kirjakaupasta! He päätyvät hetkessä vaimoiksi ja tyttöystäviksi.

Flirtti-Justiina on vamppi tai narttu (pissis). Ensimmäisenä mieleen tulee Anne-Mari Berg tai Martina Aitolehto. Yleensä kaunis nainen, jolle kauneuden suoma valta on nostanut pissan päähän. Käyttäytyy usein miten itse huvittaa (eli huonosti), koska miehet seuraavat perässä joka tapauksessa.

Kiltti-asiallinen on tyypillinen harmaahiiri, kirjastonhoitaja tukka nutturalla. Ei tee isoa numeroa itsestään.

Asiallinen-Justiina on tyypillinen perusfeministi, esim. Kaarina Hazard – vahva nainen, joka ei alistu patriarkaalisen pariutumisleikin sääntöihin.

Kuvio: Naisten perustyypit

Kuvion myötä voimme palata Arawnin alkuperäiseen väitteeseen, jonka mukaan miehet rakastuvat flirtti-justiinoihin enemmän kuin kiltteihin naisiin. Väite ei sinällään ole väärä, koska niinhän asia usein on. Voimme esittää seuraavia hypoteeseja ilmiön syistä:

  1. Nartut ovat yksinkertaisesti kauniimpia kuin kiltit naiset. Kauneuden tuoma valta nousee hiljalleen nartun päähän, koska hänen huonosta käytöksestään huolimatta miehet seuraavat perässä. Nartun suosio ei kuitenkaan johdu hänen hankalasta luonteestaan, vaan yksinkertaisesti hänen kauneudestaan.
  2. Miehet tuntevat vetoa itsenäisiin, hankaliin ja miestä perässään juoksuttaviin naisiin. Tuollaiset naiset ovat yksinkertaisesti kiinnostavampia kuin tylsät kiltit naiset.
  3. Arawnin kuvaama ongelma ei itse asiassa ole naisen kiltteydessä, vaan flirttailutaidottomuudessa. Flirttailevat naiset ovat seksikkäämpiä kuin asialliset naiset.

Itse kallistuisin hypoteesin 3 puoleen. Kilttien naisten ongelma ei ole kiltteydessä, vaan heidän luontoonsa kuuluvassa flirttailutaidottomuudessa/haluttomuudessa. Arawnin kuvaama kiltti nainen on itse asiassa kiltti-asiallinen. Kaikki muistamme kouluajoilta luokan hiljaiset tytöt, joista seksuaalisuus ei pursunnut. Kiltti-asiallinen tyyli ei pure miehiin kovin hyvin.

Renttu vs. narttu. Rentussa ja nartussa on jotain erityistä vastakkaiselle sukupuolelle, mutta tuo sama ominaisuus ei ole omapäisyys. Rentut ovat maskuliinisella tavalla omapäisiä ja välinpitämättömiä, mikä on maskuliinista. Nartut ovat puolestaan kauniita ja flirttejä, mikä on naisellista.

Kirja Why men love bitches osui menestyksellään kultasuoneen. Ei siksi, että se olisi erityisen paikkansa pitävä, vaan koska se tukee naisten tarvetta saada vahvistusta vaikealle luonteelleen. Vastaavasti kirja Miehet rakastavat ylipainoisia naisia olisi valtava menestys. Naiset eivät halua oppaita kehittymiseen, he haluavat kuulla, että he ovat ihania sellaisenaan – vikoineen kaikkineen.

henrylaasanen
Sitoutumaton Jyväskylä

"Jos vaihtoehtoina ovat rikokset, itsemurha, psykoosi ja Laasanen, miksi Laasanen on niin kovin huono vaihtoehto?" (tuukkavirtaperko)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu