Henry Laasanen Kirjoituksia miesten tasa-arvosta ja pariutumisesta

Naisten kotitaloudellinen valta

 • "Vaimo päättää, mitä syön"
  "Vaimo päättää, mitä syön"

Tutkimuksen mukaan naiset tekevät 75 prosenttia kotitalouden tärkeistä päätöksistä. Päivittäisistä kotitalouden päätöksistä naiset tekevät 85 prosenttia (1, 2, 3). Katso KUVA (ei liity tutkimukseen) suurempana.

Naiset päättävät säännöllisesti seuraavista asioista:

 1. Mitä pari syö
 2. Missä asutaan
 3. Milloin lapsia hankitaan
 4. Missä loma vietetään
 5. Mitä tehdään vapaa-aikana
 6. Mitkä ovat lasten nimet, mitä vaatteita he pitävät ja milloin he menevät kouluun
 7. Milloin harrastetaan seksiä
 8. Mitä ostetaan muille lahjoiksi
 9. Kuinka rahat käytetään
 10. Milloin kotityöt tehdään
 11. Hankitaanko lemmikkieläin
 12. Mikä on asunnon lämpötila

Miehet päättävät yleensä vain siitä, mitä (1) katsotaan televisiosta ja (2) millä autolla ajetaan. Sen sijaan miehet kysyvät usein lupaa syödä epäterveellisiä ruokia ja juoda alkoholia.

Tutkimuksesta selvisi myös, että naiset käyttävät laajan joukon kikkoja saadakseen tahtonsa lävitse. Useimmiten naiset käyttävät seksuaalista flirttiä ja vähäistä vaatetusta tahtonsa edistämiseksi.

60 prosettia miehistä sanoi, että partneri päättää täysin siitä, milloin pari harrastaa seksiä.

Tutkimusta käsittelevistä artikkeleista poimittua

 • Tutkimusjohtaja Larry File sanoo: "Näyttää sitä, että miehet eivät enää ola perheen pää kotitaloudessa ja he tietävät sen. Olimme siitä yllättyneitä'.

Ai olitteko ihan tosissaan yllättyneitä? Milloinka viimeksi mies on ollut perheenpää kotona? Ei ainakaan minun elinaikanani.

 • "Rehellisesti ottaen miehet, eikö olisi helpompaa vain myöntää, että naiset elämässänne ovat vallassa kuin taistella sitä vastaan, minkä jo tiedättekin. Onko miehenne jo myöntänyt tappion?"  (1)

Ahaa. Kun naisilla on valta jossakin asiassa, miesten pitää vain myöntää tappio kiltisti.

 • Otsikko: Ovatko naiset parempia päätöstentekijöitä kuin miehet?

Otsikon logiikka lienee se, että koska naiset päättävät kotitaloudessa, heidän täytyy olla parempia johtajia. En ole nähnyt feministien soveltavan samaa logiikkaa työelämässä.

Oma analyysi

Miksi naisilla on dominoiva valta kotitaloudessa? Siihen on olemassa kaksi perussyytä.

1. Pikkuasiat ovat miehille melko yhdentekeviä. On ajanhukkaa alkaa vääntämään riitaa mitättömistä asioista.

2. Jos asiat eivät suju naisten suunnitelmien mukaan, he tulevat vihaisiksi kuin pikkulapset. Mies on "aikuinen" suhteessa, jonka on joustettava erimielisyydessä. Dilbertin luoja Scott Adams muotoilee asian osuvasti:

 • "Totuus on se, että naisia kohdellaan yhteiskunnassa eri tavalla kuin miehiä samasta syystä kuin lapsia ja henkisesti jälkeenjääneitä kohdellaan eri tavalla. Niin on yksinkertaisesti helpompaa kaikille. Sitä et ala väittelemään neljä-vuotiaan lapsen kanssa siitä, miksi hänen ei pitäisi syödä karkkia aamupalaksi. Sinä et lyö henkisesti jälkeenjäänyttä takaisin, vaikka hän lyö sinua ensin."

Miettikää itse, mitä tapahtuisi, jos mies alkaisi päättämään esimerkiksi siitä, milloin harrastetaan seksiä, milloin siivotaan tai milloin hankitaan lapsia. Naisista tulisi samanlaisia hermoraunioita kuin pikkulapsista, joilta on otettu lelut ja karkit pois.

Toki mies voi alkaa päättämään kotitalouden asioista omin päin, mutta kuten naisilla on tapana sanoa: "It's my way or highway".

Tasa-arvonäkökulma

Feministit ovat vaatineet tasa-arvoa palkkoihin ja työelämän johtamiseen. Eikö kotitalous ole ainakin yhtä tärkeä elämänalue kuin työelämä. Onko naisten oikeus päättää kotitaloudesta syntymäoikeus?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (26 kommenttia)

Käyttäjän jaanapaju kuva
Jaana Paju

"Milloinka viimeksi mies on ollut perheenpää kotona?"

Näin meidän kesken, kyllä meillä Mies on perheenpää
ja katsos vain, elämä on nyt huomattavasti huolettomampaa
ja hauskempaa!

Henry Laasanen

Eli voinko kysyä, mistä ylläolevan "naisten päättämien asioiden listan osista" teillä päättää mies?

Käyttäjän kaisaruokamo kuva
Kaisa Ruokamo

Odotan jännityksellä, milloin aletaan sopia siitä, kumpi ryhtyy raskaaksi ja kumpi imettää.

Tai no, monessa perheessä riittäisi aluksi sekin, että kumpi jää pienen lapsen kanssa kotiin, vaikkapa vain sairastamaan lapsen korvatulehdusta tai nuhakuumetta.

Henryn "suurten" päätösten luettelosta puuttuu neuvottelu siitä, kumpi ajaa autoa. Jostain syystä se aina lankeaa minulle. En edes tunne erityisesti päättäväni asiasta. Minä olen sitä paitsi aina halukas polkupyöräilemään kaikki taajamamatkat.

Auton rattiin ajautuminen lienee saavutus minulle naisena. Liikenne on julkista sfääriä, kun taas Henry tulee listansa kanssa legitimoineeksi naisen valtaa pirtissä, kodin intiimissä eli yksityisessä sfäärissä. Henry tahtoo sanoa, että miesressukkaa potkitaan kotona päähän.

Mutta että meillä vielä autossa ja liikenteessäkin...

Käyttäjän jaanapaju kuva
Jaana Paju

"Pikkuasiat... On ajanhukkaa alkaa vääntämään riitaa mitättömistä asioista."

Nainen päättää: 8. Mitä ostetaan muille lahjoiksi... Nimimerkillä Lapseton perhe

Käyttäjän jaanapaju kuva
Jaana Paju

Naisena uskallanko olla naiskriittinen?

En uskalla, naiset eivät kestä arvostelua, miehet eivät jaksa inttää.
Useat naiset ovat järjestelyvimmaisia siivousmaanikkoja.

Yhteistä aikaa emme käytä siivoamiseen vaan suukotteluun ja henkilöpalvontaan
eli siivous tapahtuu silloin, kun toinen on poissa.

Kiva olla kotona rauhassa kaksin!

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Yhhyyyyyyy, masentavaa. Minä olen varmaan jotenkin tossun alla, sillä meillä lapsen nimeäminenkin meni niin, että kompromissina lapsi sai isänsä sukunimen, mutta minun piti saada päättää etunimet. Sit se saakeli keksi niin hyvän etunimen, että valittiin se :´(

Sit kun se piru tykkää niin älyttömän kovasti kokkaamisesta, niin yleensä se päättää mitä me syödään :´(

Kotitöistä päätän kylläkin minä, koska minä ne teen :´( Ja lahjat minä päätän, koska muuten ne jäävät hankkimatta. Asunnon lämpötilasta väännetään aina kättä, koska minun mielestäni +18 on ihan hyvä, sen mielestä pitäisi olla ainakin +20. Mutta koska en osaa käyttää öljypoltinta, niin lopullisen päätöksen se tekee itse tuolla pannuhuoneessa :´(

Olen alistettu. Pitäsköhän hankkia burkha.

P.S Tiedän kyllä tosi paljon pariskuntia, joissa miehellä ei ole mihinkään mahdollisuutta vaikuttaa. Minusta se on tosi outoa. Miksi ne miehet eivät nouse kapinaan?

Käyttäjän jooel kuva
Jooel Jaakkola

Me peräkammarinpojat päätetään 100% kotitalouden toimista. Mitä nyt joku käy tiskaamassa ja imuroimassa joskus. Karkeaa yleistämistä siis. Usch på dig Henry nu!

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Minä en edes tykkää jos joku muu imuroi meillä, koska minun mielestäni kukaan muu ei osaa oikealla tavalla imuroida ja tajua imuroida myös jotain tiettyjä piilokohtia, jonne aina piiloutuu kasa villakoiria. Sitäpaitsi imurointi on tosi tehokasta hyötyliikuntaa :D Plus että minun viherkasveistani tulee ihan hulluna roskaa ja niiden siirtely hankaloittaa imuroimista. Olisi epäreilua minun harrastukseni vuoksi pakottaa muut imuroimaan ja siirtelemään isoja kukkaruukkuja.

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Pölynimurista lähtee kova ääni ja kuuma ilma, jotka saavat minut joskus vihaiseksi. Vaiea olla imuroimatta tuntematta pientä raivoa.

Käyttäjän jooel kuva
Jooel Jaakkola

Köksäpsykologi kertoo, että äitis imuroi huoneesi aina, kun asuit kotona. Sinä olisit ehkä toivonut tämän tapahtuvan myöhempään aikaan päivästä. Nyt asut yksin. Tämä ei ole hyvä ennuste, kun alat perustamaan perhettä...

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Oikeasti minä vihaan imuroimista, mutta rakastan puhtautta. Imuroin aina jumalattoman raivon vallassa, hiki lentää ja pää täyttyy negatiivisista asioista.
Mutta sillä raivolla plus saavutetulla puhtaudella on sitten sellainen mielenkin puhdistava vaikutus :D

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Köksäpsykologi kertoo, että äitis imuroi huoneesi aina, kun asuit kotona. Sinä olisit ehkä toivonut tämän tapahtuvan myöhempään aikaan päivästä. Nyt asut yksin. Tämä ei ole hyvä ennuste, kun alat perustamaan perhettä...

Nyt meni ohi. Lapsuudessani imuroin oman huoneeni + yhteisiä tiloja viikkorahaa vastaan. Tämä alkoi ehkä joskus 9-vuoden iässä perheessäni.

J. Gagarin

Kun aikoinaan asustelin Japanissa, niin ainakin silloin siellä nainen oli ehdoton valtias perheessä. Samaan aikaan Japania kuitenkin väitettiin maailman maskuliinisimmaksi maaksi, jossa naisella ei ole mitään sananvaltaa.

Todellisuudessa kuitenkin jokainen naimisiin mennyt nainen jättäytyi pois työelämästä ja alkoi elää miehensä tuloilla. Perheellä oli tyypillisesti vain yksi pankkitili ja se oli vaimon hallinnassa. Vaimo päätti kotona sataprosentisesti aivan kaikesta ja miehen tehtävä oli käydä työssä, jotta raha ilmestyisi pankkitilille. Miestä ei kotona yleensä haluttu nähtävän ja siksi mies joutui viettämään konttorilla iltakahdeksaan, jonka jälkeen roikkumaan kavereidensa kanssa kapakassa puoleen yöhön, jotta uskalsi mennä kotiin. Sitten taas aamukuudelta matkaan.

Lauantait olivat jo silloin Japanissakin vapaapäiviä, mutta monet menivät silti konttorille, kun ei oikein muutakaan tekemistä ollut. Muuan eruooppalainen firma oli rekrytoinut toimihenkilöitä houkutellen heitä argumentilla, että yhtiö antaa kolme viikkoa kesälomaa. Siinä vaiheessa haastateltavat olivat kuulemma säännnön mukaan menneet vaikeanoloisiksi ja tiedustelleet, että mitä aktiviteetteja firma on järjestänyt heille kyseiseksi ajaksi.

Eläkkeelle jääminen oli säännön mukaan valtava stressi japanilaismiehelle, koska hän joutui ympäristöön, joka ei ollut hänelle tuttu ja jossa häntä ei haluttu nähtävän.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Kreetallahan on aika sama juttu, tosin miehet istuvat työpaikan sijaan kafeterioissa. Koti on siellä vaimon, äidin ja anopin valtakunta. Jotkut suomalaiset kauhistelevat, kuinka hirvittävän miesvaltaista siellä touhu on, kun ukot laiskottelee kahvioissa Ouzoa siemaillen ja naiset ovat kotona, mutta todellisuudessahan ne naiset siellä päättää varmaan kaikesta.
Viimeksi Kreetan reissullani huomasin kuitenkin jännän muutoksen, kun iltaisin kadut täytyivät iltakävelyllä olevista nuorista isistä, jotka työnsivät lastenrattaita. Vaimot pistäneet ukkonsa pihalle lasten kanssa, jotta saavat olla rauhassa. Tosin tuli mieleen, että onko sielläkin perinteet murenemassa ja perheen yhteinen iltakävely muuttunut isien ja lasten laatuajaksi?

J. Gagarin

Luulisin, että Kreetalla kulttuuri kuitenkin on toisenlaista. Siellä saattavat miehet todellisuudessakin olla laiskoja ja mielellään istuskella kahviloissa.

Japanissa sen sijaan tyypillinen tokiolainen "salariiman" (kuten toimihenkilöitä siellä nimitetään) joutuu elämään jonkinlaista robotin elämää koskaan analysoimatta mitä hän itse haluaa. Työpaikalla on kaikki ylhäältä päin ohjelmoitua eikä siellä edellytetä itsenäistä ajattelua. Pukeutumisessa pitää noudattaa tarkkaa kaavaa, jos jossain firmassa dress code on tumma puku ja valkoinen paita, niin jopa ohuiden sinisten viivojen esiintyminen paidassa saattaa aiheuttaa häpeällistä huomiota.

Kotona puolestaan hänellä ei ole mitään virkaa eikä mitään kommunikaatiota. Jos hän joskus sattuisi tulemaan suoraan töistä kotiin, niin vaimo korkeintaan vain naljailisi, että etkö enää kuulukaan porukkaan. Systeeminä on myös, että mies joutuu neuvottelemaan vaimonsa kanssa viikkorahoista, jotka vaimo antaa miehelleen. Sanomalehdissä on vuosittain tilastoja siitä kuinka paljon missäkin päin Japania kussakin ammatissa keskimäärin vaimot antavat miehilleen viikkorahaa työporukan kanssa juotujen kaljojen tai saken maksuun. Jos mies saa liian vähän viikkorahaa, hän yleensä häpeää sitä porukassa sen verran, ettei kehtaa sitä tunnustaa.

Japanilaiset miehet tekevät ylivertaisesti eniten itsemurhia maailmassa.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Niin no ajattelin lähinnä, että se japsien ja kreikkalaisten ero olisi välittynyt ekasta lauseestani, mutta kun oot taas tommonen ettet yhtään ymmärrä minua! Te miehet olette niin putkiaivoisia, tunteettomia ettekä te kuuntele yhtään mitä naiset sanoo! Parhaat vuoteni olen antanut ja tässä kiitos. Byääääääääääääääääähhhh, mie en kestä enää. Muutan vanhempieni luokse asumaan.

Käyttäjän jooel kuva
Jooel Jaakkola

Me peräkammarinpojat päätetään 100% kotitalouden toimista. Mitä nyt joku käy tiskaamassa ja imuroimassa joskus. Karkeaa yleistämistä siis. Usch på dig Henry nu!

Ilkka Luoma

[Orig. lauantai, joulukuu 16, 2006]
Johtajuutta työssä ja kotona - naiset pitävät perää johtaen meitä käytännön huomiseen

Liike-elämän ykkösäänitorvi Jorma Ollila oivalsi, että nythän tarvitaan lisää naisia johtajapaikoille myös taloudessa. Ollila trumpetisoi uuden innovaation naisten kyvystä huolehtia rahasta ja inhimillisyydestä. Kotona nainen johtaa taloutta - useasti. Työmaalla henki yhdistäen ja riitaistaen keskenään rakentuu useasti naisten puolelta. Naisen asema on aina turvata kyky aurinkoon varjeltaessa jatkuvuutta.

Ollila nosti Nokian suosta, kirjaimellisesti taloudesta tulleena henkilönä. Nokian kuuluisassa johtotroikassa oli yli kymmenen vuoden ajan vain yksi nainen - tulokseltaan heikointa yksikköä vetänyt Sari Baldauf, joka hankki kannuksensa Nokialla jo aiemmin vuorineuvos Kari Kairamon ja tohtori Timo H. A. Kosken aikana. Ollila rakensi itselleen toimivan ja hyvin hitsautuneen tiimin normaalilla tavalla - miesvaltaisesti. Shell lienee vieläkin miesvaltaisempi.

Naisen asema yhteiskunnassa on vuoksiaaltoa, milloin se on vajaapalkkaisuutta ja milloin "seksuaalista ahdistelua" neuvotteluhuoneen viimeisessä nurkkassa. Naiset pitävät itse ääntä Suomessa; he voivat valita Eduskunnan enemmistön ja he voivat valita kotona asunnon koon ja sijainnin, myös auton värin ja pesukoneen paikan. Nainen on usein kodin kuningatar, oikeutetusti, sillä hän tuo monesti hengen ja yhteenkuuluvuusilmastomiljöön, tehden yhdessä olosta kodin. Naisen rooli on Suomessa erinomainen, moni kanssasisar muualla maailmassa katsoo haikaillen suomalaista naista ja tämän asemaa.

Nainen työelämässä tuo tasapainoa, harkintaa ja analyyttisuutta, mutta myös eripuraa, kateutta ja vihaa toisen menestymisen johdosta. Erityisesti talouden ymmärrys on pontevampaa naisille, joille arkielämä näyttäytyy jo nuorena kotonaan, kun vertailtavana on äiti ja isä. Isä useasti haikailee työurasta, vallasta, poliittisesta asemasta ja kulmakuppilan kuningasasemasta. Äiti sen sijaan katsoo, että jääkaapissa on syötävää, pulla nousee pellillä ja ruoka-ajoista pidetään suunnilleen kiinni. Roolipeli on jaettu jo äidinmaidosta. Pojat lähettelevät raketteja, piirtelevät autoja ja tytöt hoivaavat nukkeja.

Talouselämä on saanut rypeä ja porskuttaa miesten maailmassa - globaalius on päivän sana ja maattomuus rahalle on itsestään selvyys. Työ jakautuu ympäri maapallon sinne, missä on pienimmät palkat ja tuotantokustannukset. Valtapeli rahan liikkeistä on käynnistynyt miesmäisestä maailmasta. Jotkut naiset harmillisesti seurailevat itselleen uraa kovista miesten rahatalouden virtauksista. Kuitenkin suurin osa naisista ymmärtää, että tyhjästä on paha nyhjästä, ja ensin tulee olla raaka-aineet ja osaaminen, näistähän perheen ruoka-ateriakin valmistuu.

Eläinkunnassa kokeneet naarasnorsut, matriarkat johtavat laumaa virvoittavien vetten äärelle uskomattoman muistinsa ansioista. Leijonalaumassa uros mittelee voimansa usein henkihieveriin puolustaessaan omaa naaraslaumaa paritteluun valmiin toisen uroksen kanssa. Mies ja uros taistelevat voimalla ja hauiksella, naaraiden usein katsoessa vierestä vahvimman valiintumista. Suvunjatkanta on uroksen mitta ja päämäärä. Naaras usein huolehtiikin loput. Tosin luonto osaa kertoa kaikista muistakin variaatioista.

Ihmiskunnassa tunnettu historia on miesten historiaa, mutta naisten tekemänä. Naisen taka-alalta vaikuttelu on systemaattisempaa ja suunniteltumpaa kuin miehet arvaavatkaan. Naisen asema on usein kuninkaan tekijä. Nainen juonittelee taitavasti saadakseen oman jälkeläisensä vaikuttavaan asemaan - taistelee kuin naarastiikeri - tämähän on jo vanha sanonta. Mies on monesti sokea huomaamaan peliä takanaan.

Naisen vaisto on monelle miehelle ollut pelastus asemasta, paikasta ja palkankorotuksesta. On viisautta pitää nainen tyytyväisenä, sillä hän on parhaimmillaan miehen paras kumppani, kunhan kokonaisuudesta täyttyy edes osa naisen asettamasta tavoitteesta. Naista ei kannata vihastuttaa, vaan hänet kannattaa pitää kehräävänä kissana.

Meillä miehillä on oikeastaan vain yksi vahva ase pitämään naiset yhteisymmärryksessä perheessä ja taistelussa paikasta auringossa; työpaikalla ei ole välttämättä sitä ainoatakaan asetta - pitäisi olla taito, johtajuus ja huomioon ottaminen sekä havainto muidenkin olemassa olosta. Nainen sen sijaan ymmärtää yhteenkuuluvuuden, toisen huomioon ottamisen ja tiimin.

Viime kädessä luonto on ohjaavasti järjestänyt molemmille sukupuolille omat tehtävänsä - kunhan suutari pysyisi lestissään ja havaintokyky kasvaisi myös vierellä olijalle kuin myös havaitsijalle.

Kaiken lopuksi on vain yksi kysymys - kuinka hyvin molemmat vanhemmat yhdessä kykenevät valmentamaan jälkikasvunsa jatkamaan omaa geenistöänsä. Vain oma isä ja äiti taistelevat omalle lapselleen kaiken kyvyn jatkamaan yhteisiä ominaisuuksiaan.

Ilkka Luoma

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Vaikea sanoa tähän mitään objektiivista, mutta tutultahan tuo kalskahtaa joiltakin osin.

Käydessäni läpi kohtia, huomasin että suurin osa niistä (1-4, 6-8,10,12) ovat itselleni täysin yhdentekeviä ja siten naisen vallassa vain helpottavat minun elämääni. Minulle ne näyttäytyvät epämukavilta pakkotilanteilta. Ei minua kiinnosta pätkääkään esim. "viettää" lomaa. Toisaalta, jos nainen kihisee matkakuumeesta ja on innoissaan, onhan sitä kiva katsella, vaikkei itse sisäistäisikään mistä on kyse. Toisaalta naisella on myös enemmän velvollisuuksia meidän taloudessa tällä hetkellä. Hän hoitaa lapsen, paperisodat ja juoksevat asiat yms. Minä käyn töissä, kirjoitan nimet alle ja koitan jelppiä parhaani mukaan. Kun nainen saa töitä, roolit tietysti muuttuvat sen mukaan.

Loppuja en tunnistanut ollenkaan tosiksi omassa elämässäni. Ehkäpä minulla on vain käynyt tuuri.

Markus Lehtipuu

"Meillä ainakin yhdessä sovitaan kuka siivoaa"

Tämä tuo jonkin mielleyhtymän.

Ai niin, Suomi ja Neuvostoliitto yhdessä sopivat (nykyisen) uuden rajan. Sieltä se tuli.

Seppo Hildén

""Totuus on se, että naisia kohdellaan yhteiskunnassa eri tavalla kuin miehiä samasta syystä kuin lapsia ja henkisesti jälkeenjääneitä kohdellaan eri tavalla. Niin on yksinkertaisesti helpompaa kaikille. Sitä et ala väittelemään neljä-vuotiaan lapsen kanssa siitä, miksi hänen ei pitäisi syödä karkkia aamupalaksi. Sinä et lyö henkisesti jälkeenjäänyttä takaisin, vaikka hän lyö sinua ensin."

Scott Adams, my man!

Eero Lehtonen

"Sitä et ala väittelemään neljä-vuotiaan lapsen kanssa siitä, miksi hänen ei pitäisi syödä karkkia aamupalaksi. Sinä et lyö henkisesti jälkeenjäänyttä takaisin, vaikka hän lyö sinua ensin."

Hieman niuhotusta käänöksestä. Eikös tää pitäis kääntää passiivissa

"Nelivuotiaan kanssa ei väitellä siitä, miksi karkkia ei pitäisi syödä aamupalaksi. Henkisesti jälkeenjäänyttä ei lyödä takaisein, vaikka hän lyö ensin."

Käyttäjän jooel kuva
Jooel Jaakkola

Ei ku se "sitä et ala väittelemään" oli tyyliseikka. Se on miehekästä kieltä. Etkö sä muka koskaan ole käynyt metsästyskerhon syysillassa?

Vortac Catrov

"Japanissa sen sijaan tyypillinen tokiolainen "salariiman" (kuten toimihenkilöitä siellä nimitetään) joutuu elämään jonkinlaista robotin elämää koskaan analysoimatta mitä hän itse haluaa."

Japanilaisessa kulttuurissa sosiaalisuus tosiaan on kovin erilaista, kuin vaikkapa nyt Suomessa. Siellä "ryhmän etu" menee lähes aina "yksilön edun" edelle. Suomalaisesta näkökulmasta sitä on aika vaikea käsittää. Japanissa on kosolti "kirjoittamattomia sääntöjä", joita jokaisen oletetaan noudattavan ehdottomasti.

Näistä syistä vaikka salary-manit joskus analysoisivatkin omia halujaan, eivät he voi niitä kuitenkaan käytännössä kovin laajasti toteuttaa ilman vakaviakin seurauksia - ainakaan, jos haluavat säilyttää työpaikkansa, ystäväpiirinsä, perheensä kunnioituksen ja "asemansa sosiaalisessa hierarkiassa".

Nähdäkseni nuoremmat sukupolvet ovat tuoneet / tuomassa jonkin verran muutosta tähän kaikkeen, etenkin kun ulkomaiden ja ulkomaalaisten vaikutus on voimistunut ja lisääntynyt vuosien myötä. Mutta olettaisin, että tuon meille hieman kummallisen kulttuurin sosiaalisten sääntöjen ydin on vieläkin aika vankka.

Kun kaikki tämä on kuitenkin tiedossa, en oikein käsitä, miksi Japanilaiset miehet vieläkin hankkiutuvat naimisiin - sehän tietää melko kurjaa, työntäyteistä robotin elämää, kuten juuri osuvasti kuvasitkin, Gagarin-san (:

Omat tietoni Japanista ovat yhtäpitävät kertomustesi kanssa - nainen yleisesti ottaen päättää aina miehen rahoista, ja mies joutuu yleensä anelemaan naiselta rahaa pieniinkin menoihinsa (vaikka mieshän ne rahat on tienannut). Sellainen ei ole ihmisen arvoista elämää, mutta minkäs teet - sitä on naisen seksuaalinen valta.

- Vortac

Terhikki Kurenkunnas

Hm,mielenkiintoinen tuo tutkimus (?) siitä,kuka perheessä päättää asiat.Suomi on kyllä aika akkavaltainen.Silti tuo pitänee paikkansa vain osassa perheitä.Uskoisin,että ainakin lasten hankkimisen ajankohdan päättää yleensä mies.Näin keskustelupalstojen ja oman kokemuksen perusteella.Muutenkin miehet ei helposti innostu lastentekoon,naisilla se on voimakkaampi tarve.Meillä (mulla ja avomies-kihlatulla) on hyvin traditionaaliset roolit.Voin paljastaa,että meillä isäntä päättää lähes kaikesta,varsinkin rahankäytöstä,tosin kumpikin syö omia ruokiaan ja minä päätän,milloin siivoan.Se on minun vastuulla. : ) Suosittelen perinteistä työnjakoa! Vähemmän riitojakin..Kyllä se luonnollinen järjestys on se,että mies on perheen pää.Tuosta kommentista,että naiset olisivat kuin lapsia,että heille täytyy sallia kaikki..no hah hah.Ehkä jotkut ovatkin kuin lapsia (kuten minä,heh),mutta tuo on ristiriitainen väite,että sen takia naiset saisivat päättää kaikesta.Siis sehän,joka päättää noista "pikkuasioista",ei ole lapsi vaan diktaattori.Nuo mainitut asiat kun eivät ole ole pikkuasioita vaan suuria päätöksiä!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset