Henry Laasanen Kirjoituksia miesten tasa-arvosta ja pariutumisesta

Sukupuolittunut seksuaalisuus

Lanseeraan uuden termin. Sukupuolittunut seksuaalisuus tarkoittaa sitä, että miesten ja naisten seksuaalisuus ja seksuaaliset ongelmat ovat erilaisia.

Idea on sama kuin termissä "sukupuolittunut väkivalta", joka viittaa siihen, että väkivalta merkitsee miehille ja naisille eri asioita.

Miesten ja naisten seksuaaliset ongelmat

 1. Miesten suurin ongelma: seksuaalisten suhteiden puute
 2. Naisten suurin ongelma: seksuaalinen ahdistelu

Myös miehiä ahdistellaan toisinaan, mutta suurimmalle osalle miehistä se on niin harvinaista, että siitä ei riitä juttua edes mainitsemiseen saakka. Suurimmalle osalle miehistä naisten lähentely ja ehdotukset eivät edes tarkoita häirintää.

Sen sijaan lähes kaikki naiset ovat joskus kokeneet seksuaalista häirintää, epätoivottuja ehdotuksia tai raiskauksen uhkaa.

Miesten seksuaalisen niukkuuden maailma

Suurella osalla nuoria miehiä ei ole mahdollisuutta seksin harrastamiseen. He eivät ole koskaan harrastaneet seksiä tai he ovat harrastaneet seksiä jonkun kanssa, joka ei ole enää saatavilla. Suuri osa nuorista miehistä viettääkin suuren osan elämäänsä seksin puutteessa ja turhautuneena, koskaan tyydyttymättömän seksuaalisen jännitteen tilassa. On oletettavaa, että tuollaiset miehet asettavat toivomuksensa vain pykälän verran sen tason yläpuolelle, joka heillä tietyllä hetkellä on. Miehet jotka eivät saa seksiä ollenkaan, saattavat ajatella, että he haluavat seksiä vain yhden naisen kanssa. He eivät haaveile kymmenistä naisista, koska sellaiset haaveet saisivat heidän olonsa vain tuntumaan entistä huonommalta. Yhden naisen löytäminen on suuri tavoite miehelle, jolla ei ole yhtään. (Baumeister & Tice 2001, 199–201.)

Suhteessa olevat miehet saavat enemmän tai vähemmän säännöllistä seksiä, vaikka he eivät saisikaan sitä niin paljon ja niin monien partnereiden kanssa kuin haluaisivat. Sinkkumiehen ongelmat ovat toisenlaisia, sillä hänen ongelmansa on säännöllisen seksin puutteessa. Toisinaan hän löytää jonkun partnerin, ja silloin seksi voi olla erityisen antoisaa uutuudenviehätyksen ansiosta. Suhteessa olevan miehen seksielämä on säännöllisempää, mutta samalla ennalta arvattavampaa; sinkkumiehen seksielämä on jännittävämpää, mutta siihen liittyvät pitkät vastentahtoisen selibaatin jaksot. Miehet myös kokevat seksuaalisen deprivaation ajat tuskallisempina kuin naiset. Kuten Kinsey ym. osoittivat, naiset voivat olla suhteiden välissä pitkiä aikoja ilman orgasmia, kun taas miesten on löydettävä jokin tapa pitää orgasmitaso tasaisena, vaikka masturbointi olisikin ainoa vaihtoehto. (sit. Baumeister & Tice 2001, 187.)

Ironia tilanteessa on siinä, että vaikka miehet ovat vähemmän valikoivia seksipartnerien laadun suhteen, silti seksin saaminen on vaikeampaa miehille. Monille miehille riittäisi toisinaan miltei ”kuka tahansa nainen”, mutta sekään ei usein onnistu. Mies saattaa käydä baareissa tai yliopiston kampuksella löytämättä yhtään naista, joka haluaisi seksiä hänen kanssaan. Etsiminen vie paljon aikaa ja vaivaa, ja sen kuluessa miehen on tyydyttävä masturbaatioon. (Baumeister & Tice 2001,192.)

Poikien ahdistelija nainen?

Uusi kirja seksuaalisesta häirinnästä uutisoitiin laajasti otsikolla "Poikien ahdistelija on usein aikuinen nainen". Uutisointi antaa sellaisen kuvan, että poikien ja miesten suurin seksuaalinen ongelma on naisten suorittama seksuaalinen häirintä.

Poikiin ja miehiin ei kuitenkaan pitäisi soveltaa samaa sabluunaa kuin naisiin, koska seksuaalisuus on sukupuolittunut ilmiö. Murrosikäiset pojat viettävät päivänsä housun etumus pullottaen ja haaveilevat seksistä. Seksin puute on suurin ongelma 95 % murrosikäisistä pojista, eikä suinkaan seksuaalinen häirintä.

Olet todennäköisesti seksuaalisen väkivallan uhri, jos...

Kirjoitin aikaisemmin, että feministien tutkimuksissa seksuaalinen väkivalta on laajennettu kattamaan lähes kaikki mahdollinen:

 1. Sinut on puhuttu ympäri seksiin
 2. Sinua on huijattu seksiin
 3. Henkilö on käyttänyt hyväkseen asemaansa saadakseen sinulta seksiä
 4. Sinut on uhattu hylätä seksin saamiseksi
 5. Sinulle on tarjottu alkoholia seksin saamiseksi
 6. Sinulle on soitettu säädyttömiä puhelinsoittoja
 7. Vartalostasi on esitetty asiattomia huomautuksia
 8. Sinulle on esitetty härskejä vitsejä
 9. Sinulle on ehdotettu seksiä
 10. Sinua on yritetty lähennellä
 11. Sinua on seurattu ja tarkkailtu
 12. Joku on kävellyt takanasi kaupungilla

Noita indikaattoreita on kuitenkin älytöntä soveltaa suoraan miehiin, koska miesten suurin ongelma ei ole noiden tekojen kohtaamisessa, vaan seksin puutteessa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän TommX kuva
Tomm Jakob

Sukupuolittunut seksuaalisuus kiteyttää hyvin asian yhdellä käsitteellä ja siten se vaikuttaa minusta varsin näppärältä.

Toivottavasti Henry on väsännyt tästä 15 sivun artikkelin siteerauksilla ja esimerkeillä johonkin vertaisarvioituun sosiologien julkaisuun, niin että se on "tiedettä" myös profeministeille!

---

"Poikiin ja miehiin ei kuitenkaan pitäisi soveltaa samaa sabluunaa kuin naisiin, koska seksuaalisuus on sukupuolittunut ilmiö."

Nyt standardi asetetaan naisten kokemisesta käsin. Miehet yritetään herkistää tunnistamaan häirinnäksi tietynlainen heihin kohdistuva käyttäytyminen, vaikka he eivät pääsääntöisesti sitä häirinnäksi koe. Pitäisikö sille tielle todella lähteä?

Samoin naisten seksuaalisen häirinnän kokemisen aluetta jatkuvasti laajennetaan, koska se on hyvä vallan väline. Viettelevät alusvaatemainokset, eroottiset TV-ohjelmat, "Joku on kävellyt takanasi kaupungilla"-kysymys ovat tällaisia yrityksia laajentaa häirinnän kokemisen piiriä, herkistää uusille "häirinnän muodoille". Lähtökohta ei ole näissä ihmisissä itsessään, vaan niissä piireissä ja heidän intresseissään missä häirinnän käsitteen laajentaminen toimii oivasti vallan välineenä.

Käyttäjän jooel kuva
Jooel Jaakkola

Kun kirjoittaa googleen "nelikymppinen mies", tulee näitä kivoja keskustelupalstoja.

Miesvoittoiselta palstalta poimittua:

"Suomalainen mies ei nelikymppisenä kelpaa suomalaiselle naiselle sen vuoksi, että a) hänen ei tulekaan kelvata (naisen uskomus) sekä b) vaihtoehtoja löytyy nuoremmista viriileistä kolmikymppisistä, karvaranteista tai auringon paahtamista.

Suomalaisen suohirviön sijasta suositan minäkin Aasiaa. Lähipiiriini on naitu kolme aasialaista maisterislikkaa; kaksi puoliaasialaista lasta on kasvamassa.

Antaa Suomen hajota sukupuolten osalta: reitevä, persevä ja taisteluhaluinen perusämmä tyyliin brax. Siiderivalaita, jokinorsuja yms... tai feministisesti tiedostavia miesvihaajia ei oikein aasialaisista löydä."

Ja naisvoittoiselta:

"Yrittäkää pitää ne keski-ikäiset äijänne nyt kurissa.

Olen työssä ABC-huoltoaseman kassana ja katselen päivittäin iltaisin kun keski-ikäiset miehenpuolikkaat yrittävät vikitellä 2-kymppisiä tyttösiä. Siis säälittävää! Itse olen jo "vanha", 32v :) joku harlikkapartainen mullekin on jotain ehdotellut mutta ei niille neli-viiskymppisille sedille kelpaa kolmekymppinen.. huoh, oma kulta on kotona ettei vähempää voisi kiinnostaa mutta duunissa ei voi silmiäänkään ummistaa."

En mä sitten tiedä nivoutuivatko nuo suoraan kirjoitukseesi, mutta kyllä noilta palstoilta kelpo naurut voi saada:)

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Vai aasialaisia?

Keltainen vaara uhkaa suomalaisia naisia.

http://globalizator.fortunecity.com/index.htm

Käyttäjän jooel kuva
Jooel Jaakkola

No hemmetti, eikait tässä sitte muuta ku lentolippuja tilaamaan.

Mauro Malossi

Sukupuolittunut rangaistusmenenettely? "Nainen sai 90 euron sakon, miehelle rapsahti 300 euron sakko."

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/Yle%20Suuseksi%20yöravintolan%20lavalla%20toi%20sakkotuomiot/art-1288380834672.html

Käyttäjän hannahakko kuva
Hanna Hakko

Olisi mukavaa, jos viittaisit tämän tapaisissa kirjoituksissasi myös suomalaisiin tutkimuksiin. Esimerkiksi Osmo Kontulan (2008: Halu ja intohimo) mukaan kaikista miehistä 40% ja naisista 48% oli sitä mieltä, että he saavat seksiä juuri sopivasti. Enemmän seksiä toivoivat 49% miehistä ja 31% naisista. Enemmän seksiä halunneista miehistä kolme neljästä (ja naisista puolet) taas valitti kumppaninsa haluttomuutta. Naisilla haluttomuus näyttää johtuvan usein tyytymättömyydestä seksielämän laatuun, usein käytännössä vaille orgasmia jäämisestä.

Käyttäjän TommX kuva
Tomm Jakob

Kontulan esittämät seikat liittyvät eri asiaan: seksiin parisuhteessa. Kontulan tulokset eivät ole vasta-aihe Henryn tässäkin esittämille väittämille:

"Miesten suurin ongelma: seksuaalisten suhteiden puute", "Suurella osalla nuoria miehiä ei ole mahdollisuutta seksin harrastamiseen" tai "Suhteessa olevat miehet saavat enemmän tai vähemmän säännöllistä seksiä, vaikka he eivät saisikaan sitä niin paljon ja niin monien partnereiden kanssa kuin haluaisivat".

Käyttäjän hannahakko kuva
Hanna Hakko

Kontulan(/Väestöliiton) tutkimuksiin ovat vastanneet erilaisissa parisuhteissa elävät ihmiset, ja tilastotuloksia esitellään ryhmittäin. Luvut, joihin viittasin, koskivat kaikkia vastaajia. Laasanen toki puhui tässä nuorista, joiden osalta en äkkiä kirjaa selaamalla vastaavia lukuja löytänyt.

Henry Laasanen

Seksuaalisen halun sukupuolieroista löytyy mm. seuraava kirjoitus:

http://henrylaasanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/3724...

Pointtini oli kuitenkin pääasiassa siinä, että väkisin yritetään tehdä miehistä uhria asiassa (seksuaalisen ehdotusten objektina), joka on päinvastoin suurelle osalle miehiä haave, eikä uhka.

Käyttäjän TommX kuva
Tomm Jakob

Hanna Hakko: "Luvut, joihin viittasin, koskivat kaikkia vastaajia."
Jos noin väität sen täytyy olla totta. Minulla ei ole Kontulan kirjaa täällä käytettävissä, mutta hänen tuloksensa noin yleisesti sopivat hyvin Henryn esittämiin asioihin.

Kontula on itse tuon kirjan pojalta sanonut, että "Seksuaalisessa halussa ilmenevät suurimmat erot miesten ja naisten välillä. ...miehet haluavat 2-3 kertaa naisia useammin yhdyntöjä." Samaten Kontula sanoo, että koska naiset haluavat seksiä vähemmän, heillä on ikään kuin portinvartijan rooli seksin suhteen. Huomiot sopivat erittäin hyvin siihen malliin mitä Henry on markkina-arvoteoriana konstruoinut.

Käyttäjän hannahakko kuva
Hanna Hakko

"miehet haluavat 2-3 kertaa naisia useammin yhdyntöjä" - ja tämä suhde toki vaihtelee iän mukaan ja näyttää olevan muuttumassa uusien sukupolvien erilaisten arvojen ja odotusten mukaan.

Halukkuuden suhteen kannattaisi vain enemmän kiinnittää huomiota siihen, että se ei ole täysin annettu, vaan sen määrä voi vaihdella ihmisillä sen mukaan, kuinka tyytyväisiä he ovat saamaansa seksiin. Kuten mainitsin, naisilla orgasmeja vaille jääminen vähentää halukkuutta. Jos tälle halukuilulle haluaa siis kehitellä jotain ratkaisuja, yksi vaihtoehto olisi siinä, että miehet kiinnittäisivät nykyistä enemmän huomiota naisten tyydyttämiseen. Se olisi hyödyksi myös heille itselleen. Tähän parisuhteissa olevilla miehillä on tietysti paremmat mahdollisuudet. Mutta kannattaa myös huomata, että satunnaista sinkkuseksiä harrastavat naiset jäävät kaikista naisista useimmin vaille orgasmeja seksiä harrastaessaan, eli sitä satunnaista seksiä tavoittelevilla miehilläkin olisi peiliin katsomista. Seksiin suostuminen ei surullisen usein yksinkertaisesti ole naisille vaivan arvoista.

Käyttäjän TommX kuva
Tomm Jakob

Hanna Hakko:"Halukkuuden suhteen kannattaisi vain enemmän kiinnittää huomiota siihen, että se ei ole täysin annettu, vaan sen määrä voi vaihdella ihmisillä sen mukaan, kuinka tyytyväisiä he ovat saamaansa seksiin."

Tyytyväisyys seksiin on eri asia. Henkilö voi olla hyvinkin tyytyväinen seksiin, mutta sitä on liian vähän. Tietenkin jos seksi on epätyydyttävää tai epämiellyttävää, on aika paljon vähemmän motiiveja sen harjoittamiseen.

"... yksi vaihtoehto olisi siinä, että miehet kiinnittäisivät nykyistä enemmän huomiota naisten tyydyttämiseen."

Minusta vaikuttaa, että naisten tyydyttämiseen miehet kiinnittävät jo suhteellisesti riittävästi huomiota. Naisten ei oleteta kiinnittävän miesten tyydyttämiseen erityistä huomiota, koska ajatus on, että seksissä naisen nautinto on miehen vastuulla. Jos nainen ei nauti, mies on epäonnistunut tehtävässään. Miehen nautinnolle pitää olla kylliksi, että nainen elää ja hengittää.

"... satunnaista sinkkuseksiä harrastavat naiset jäävät kaikista naisista useimmin vaille orgasmeja seksiä harrastaessaan, eli sitä satunnaista seksiä tavoittelevilla miehilläkin olisi peiliin katsomista."

Monet naiset eivät pelkästään panemalla orgasmia saa. Naiset eivät ota itse vastuuta orgasmistaan ja kehtaa masturboida satunnaisen seksin harjoittamisen yhteydessä, koska ajattelevat, että miehen pitää tuottaa naiselle orgasmi.

Naisten orgasmivaikeuksien sysääminen miesten kontolle on kyseenalaista, sillä mainitussa Kontulan kirjassa sanottiin, että vain 46 % naisista ilmoittaa saavansa orgasmin yhdynnässä yleensä. Naisten orgasmivaikeuksissa on kyse paljon enemmän muusta kuin miesten seksitekniikoista, vaikka miksei seksitekniikka voi olla joskus syynä, sitähän ei koulussa kenellekkään opeteta.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Kyselytutkimuksissa on tunnettuja menetelmällisiä ongelmia. Jos kyselytutkimuksella esimerkiksi kysyttäisiin suomalaisilta, oletteko tyytyväinen tulotasoonne, niin varmaan yli 50 % vastasi myöntävästi. Mutta silti suurin osa kansasta lottoaa.

Kyselytutkimusten vastaukset mittaavat usein vain sopeutumista vallitseviin tilanteisiin.

Niinpä, kun naisilta on seksitutkimuksissa kysytty, mikä merkitys partnerin peniksen koolla on heille, niin naiset yleensä vastaavat, että eipä juuri tärkeä. Mutta kun erään kyselyn kohteena oli ryhmä äärimmäisen hyvännäköiset naiset, niin tämä ryhmä ilmoitti edellyttävänsä miehiltä myös suurta peniksen kokoa. Nälkä kasvaa syödessä -ilmiö.

Esimerkkitulos kyselytutkimuksesta:
http://www.hel2.fi/tietokeskus/julkaisut/pdf/06_09...
Tyytymättömyyttä avioliittoon tai parisuhteeseen ilmoitti 9 prosenttia naisista ja 10 prosenttia miehistä. Vapaa-ajan harrastuksia kohtaan
tyytymättömyyttä ilmoitti 12 prosenttia naisista ja 8
prosenttia miehistä. Elintasoon tyytymättömiä oli 14
prosenttia naisista ja 12 prosenttia miehistä. Naisista 8
prosenttia ja miehistä 10 prosenttia oli tyytymätön
työhönsä. Työn ja perheen yhteensovittamiseen tyytymättömiä
oli naisista 9 prosenttia ja miehistä 10
prosenttia. Perhe-elämään tyytymättömiä oli 5 prosenttia
naisista ja 7 prosenttia miehistä. Naisista 13
prosenttia ja miehistä 15 prosenttia oli tyytymätön sukupuolielämäänsä.
Tyytymättömyyttä terveyttä kohtaan
raportoi sekä naisista että miehistä 13 prosenttia. Naisista 6 prosenttia ja miehistä 7 prosenttia raportoi tyytymättömyyttä omaan itseensä.

Käyttäjän kaikupohja kuva
Teemu Roni

Erittäin hyvä puheenvuoro on tämä!! Samaistun tekstiin ihan täysin.

Panu Horsmalahti

Kannattaa myös huomata, että näistä kahdesta ongelmasta vain naisten kokema ongelma tunnustetaan tasa-arvo-ongelmaksi.

Jari Eerola

Erittäin hyvä kirjoitus. Se mitä tässä ei tuoda esiin on myös vinoutunut seksuaalisuus, joka koskee varsinkin länsimaisia yhteiskuntia. Naiset näkevät paljon vaivaa ollakseen seksuaalisesti viehättäviä ja haluttavia. Naisille myydään rintoja kohottavia liivejä, vartaloamyötäileviä housuja, avonaisia paitoja, joissa rinnat näkyvät ja muodot tulevat esiin jne. Miksi? Naisten seksuaalisuutta käytetään myös syöttinä miehille. Joka ikisessä lehdessä on nainen etusivulla, joka on pyntätty viimeisen päälle. Huvittavaa on katsoa niitäkin mainoksia, jossa vähäpukeinen nainen pitää jotain porakonetta käsissään tms.

Viesti näissä kaikissa on ristiriitainen: nainen pukeutuu ja on meikannut itsenä seksikkäästi. Samalla hän näyttää myös haluavan seksiä koska panostaa siihen. Kuitenkin naiset eivät haluakaan seksiä, eivätkä he ole valmiita siihen kenen kanssa tahansa.

Miehet sitä vastoin haluavat seksiä ja ovat valmiita siihen lähes kenen kanssa vain. Erittäin ongelmallisen yhtälöstä tekee se, että juuri nuoret naiset pukeutuvat ja esittelevät muotojaan (eivät kaikki) lehdissä ja julkisilla paikoilla. Monista naisista saakin sen käsityksen heidän käyttäytymisensä ja pukeutumisen puolesta, että he ovat valmiita seksiin.

Mies sitä vastoin tuomitaan, kun hän jää tuijottamaan naisen avonaista paitaa tai housuja, jotka myötäilevät pyllyvakoa. Joskus tekisi mieli mennä sanomaan naisille, etteikö teidän tule kylmä kun on noin avonainen paita tai noin piukat ja ohuet housut että pyllyvako näkyy.

Hauskan mausteen tähän antaa se, että miehet eivät tee juuri mitään korostaakseen seksuaalisuuttaan. Miksei miehille myydä avonaisia paitoja ja etumusta korostavia housuja.

Kasvatusvalistusta tulisi lisätä siihen suuntaan että pukeutuminen ja käyttäytyminen voidaan tulkita väärin. Tämä on sellainen tosiasia jota ikävä kyllä ei haluta myöntää. Sitä paitsi naisen ei edes todellisuudessa tarvitisi nähdä vaivaa meikkaamalla ja pukeutumisella saadakseen seksiä. (Naisten orgasmijuttua ei tähän kannata vetää, koska se ei ole miehen tekniikasta kiinni vaan kummankin osapuolen tietämyksestä.)

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset